Nem elég egyedi a villany-Porschék műhangja

Porsche Taycan menetközben
Forrás: Porsche

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Visszadobták a Porsche szabadalmi kérelmét, amellyel az elektromos autók szintetikus motorhangját szerették volna levédetni.

Az elektromos autók egyik lényeges tulajdonsága, hogy nagyon csendesek. Ez már önmagában is megosztja az embereket, egyesek örülnek neki, hogy csökken általuk a városok zajterhelése, mások azt mondják, potenciális balesetveszélyt hordoz a hangtalanság, hiszen rontja az észlelhetőséget. Azok pedig, akik számára az autózás nemcsak helyváltoztatásról, hanem hangokról, szagokról és élményekről szól, kimondottan szomorúnak látják a helyzetet. Talán főleg a sportautóknál hiányzik majd a karakteres öthengeres vagy a röfögős V8-as üvöltése. Nem véletlen, hogy sok gyártó mesterségesen próbálja ellensúlyozni a hiányt.

A Porsche is alkalmaz villanyautóiban szintetikusan előállított hangokat, amelyeket most szabadalmi védelem alá helyeztek volna az Európai Unióban. A német sportkocsigyártó amúgy még tavaly ősszel nyújtotta be a szabadalmi igényt. A dokumentumokban azzal érveltek, hogy minden más piaci szereplőétől eltérő az általuk fejlesztett „műhang”, és amellett, hogy a belső égésű motorokat próbálja utánozni, szinte zeneművészeti karakterjegyekkel is bír. Egyenesen Beethoven 5. szimfóniájához hasonlították, valamint a Knight Rider című sorozat KITT-je, illetve a Star Wars fénykardjai által keltett hanghatásokhoz mérték annak jelentőségét.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala viszont igencsak lelombozhatta a lelkes hanggenerátoros szakembereket. Elutasították ugyanis a szabadalmi kérelmet, méghozzá azzal a fájdalmas indoklással, hogy a Porsche által levédetni kívánt hangokban nincs semmi különleges vagy emlékezetes, és a többi iparági szereplő saját megoldásaitól sem térnek el markánsan. Mivel pedig nem zenemű, fölösleges Beethovenhez hasonlítani.

Ezzel szemben a BMW-nek egy hasonló témában benyújtott igényét jóváhagyták, ők az egész kontinensre kiterjedő védelmet szereztek bizonyos hangjaiknak. Érdekesség, hogy ők az Oscar-díjas zeneszerzővel, Hans Zimmerrel dolgozták ki a sajátjukat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!