"Egy férfinak van az órája, és elmondja róla azt, mint például a cipője" - Interjú: Rácz Jenő és az órák

Rumour by Rácz Jenő
Forrás: Rumour by Rácz Jenő

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Rácz Jenő sztárséf híres arról, hogy imádja a patent órákat, erről a vonzalmáról, az Hublot-val való együttműködéséről és tökösségről beszélgettünk vele.

A Rumour by Rácz Jenő Michelin-csillagos alapítója és névadója, Rácz Jenő még csak 32 éves, mégis rendkívüli tapasztalattal rendelkezik, megjárta többek között Londont, Koppenhágát, Szingapúrt, Sanghajt, végül úgy döntött, hogy mindent, amit tanult és tapasztalt, azt szülőhazájában kamatoztatja, és 2022 májusában megnyitotta saját, budapesti éttermét a minőségi vendéglátásban ismert Gerendai Károly vállalati hátterével. Kevesebb, mint egy évvel később pedig az óraipar talán leginnovatívabb márkájával, az Hublot-val kezdődött el egy olyan együttműködés, ami Magyarországon ezeddig egyedülálló, a Rumour by Rácz Jenő csatlakozott egy szűk, nemzetközi körhöz, és az Hublot együttműködő partnere lett. Hogy mit jelent ez és hogyan értékeli ezt a sztárséf, arról a bejelentés napján, az Andrássy úti Hublot butikban kérdeztük.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Tizennyolc évesen elvégezted a vendéglátó szakos középiskolát, gondoltál egyet, és azt mondtad, irány London?

Kisgyerekkorom óta nagyon szeretek utazni, és szerencsére megtehettük, hogy évente több családi nyaralást is szerveztünk. Nagyon szerettem más kultúrákkal találkozni, megismerni idegen nyelveket, és igazából én ezt a szakmát arra – is – használtam, mint eszköz, hogy ez lesz az, ha elvégzem az iskolát, amivel bárhol a világon tudok majd érvényesülni. Nekem anno azt mondták idősebb emberek, akik ezekben a körökben mozogtak, hogy Jenő, hogyha elvégzel egy vendéglátóipari iskolát, akkor te sose fogsz éhezni, bárhol a világon meg fogod állni a helyed. Ennek a szlogennek hittem, és úgy voltam vele, hogy nem tudok veszíteni semmit, mert Magyarország mindig az otthonom lesz, tehát csak jól járhatok.

Kép

London után pedig vitt a kalandvágy tovább?

Utána a világ legjobb éttermében, a Nomában dolgoztam Dániában, onnan mentem Szingapúrba, aztán Budapest, vissza London, és utána Sanghaj, tehát cikáztam a világban, és nagyon sok kultúrával találkoztam.

Sanghajban egy újonnan nyílt étterem séfjeként az első évben kaptál Michelin-csillagot, igaz?

Pár hónap után, igen.

Azt tudjuk, hogy utazni, világot látni szeretsz, az órák szeretete mikor kezdődött?

Kiskoromban. 3-4 éves voltam, amikor az első órámat megkaptam. Nagyon tetszett önmagában az az óra, onnantól kezdve hatalmas lépéseket tettem évről évre. Öt-hat évesen már olyan órám volt, ami tudott világítani. Szerintem, aki szereti az órákat, az ugyanúgy végigjárta ezeket a lépcsőket. Utána bejött a kalkulátoros óra, akkor mindenki azt akarta a suliban. Aztán kamaszkorban minél nagyobb, extravagánsabb órát szeretne mindenki, hogy minél jobban lássák. Aztán minél több sikert ér el az ember, annál kevésbé szeretne „mutatni”. Egy olyan típusú óránál, mint egy Hublot, nem kell nagyon mutogatni, messziről észre lehet venni, hogy az egy Hublot. Ezért is szeretem az órákat, mert a férfiaknak ez az egy ékszere van. Míg a nőknek van ötven ékszere, egy férfinak van az órája, és elmondja róla azt, mint például a cipője, hogy az tiszta-e vagy koszos.

Rácz Jenő
Rácz Jenő és az Hublot hazai képviseletének vezetője, Bassam Abou Watfa

Elég patent órákban lehetett látni téged az elmúlt években, mi az, ami az Hublot felé vitt?

Szeretem váltogatni az óráimat, az Hublot-k pedig nagyon megfogtak. Nem azt mondom, hogy rendszeresen váltogatni fogom, de az biztos, hogy nem ez az egy darabom lesz a márkától. Már kinéztem a másodikat, és fejben már a harmadikat is eldöntöttem.

Az a baj, hogy az ember teljesen megszállott tud lenni, és az Hublot nekem teljesen új terep. Ez az Hublot Big Bang Unico Gourmet 42 az első órám a márkától. Rendkívül kényelmes darab. És az az igazság, hogy olyan nagy a szortimentjük, hogy mindig találok egy olyat, ami még jó lenne, hogyha még lenne egy olyan is...

hublot gourmet big bang
forrás: Hublot
Jenő aktuális Big Bang Gourmet órája

Ez, ami rajtad van, ez damaszk acél, igaz?

Igen, ez kétszáz darabos limitáció. Ez úgy működik a Gourmet modellel, hogy vannak séfek és éttermek, akikkel az Hublot együttműködik, gyakorlatilag ez a típus reprezentálja a szakmát. Akikkel az Hublot együttműködik, azoknak szinte biztosan van ilyen órájuk. Mostmár az én éttermem, a Rumour is együttműködő partnere az Hublot-nak. Ebben az órában el tudom képzelni a mindennapjaimat. Számomra ez egy tool watch is (eszköz óra, olyan óra, amit bármilyen tevékenység és munkavégzés közben viselhet tulajdonosa – a szerk.), tehát én azért a konyhában vagyok, ez pedig egy tökéletes mindennapos óra. Egy rozé arany tokos, gyémántberakásos órát nem biztos, hogy szívesen viselnék a konyhában.

Igen, az inox pultnak nekivágni nem lehet jó érzés.

Igen, volt már ilyen, és annál nagyobb fájdalom nincsen. Mintha az embernek kihúznák a fogát. Ráadásul visszacsinálhatatlan.

hublot
forrás: Ligetfalvi Viktor
A gyémánt nem csak a nők jóbarátja. Főleg, ha titánba van foglalva

Az Hublot-val való együttműködés miben nyilvánul meg?

Alapvetően az Hublot háromcsillagos topséfekkel áll együttműködésben. A mi esetünkben az éttermem helyeztük előtérbe, ez az előszobája annak, hogy jövőre, vagy egy évvel később ez az együttműködés még szorosabb legyen. Az, hogy ennyi idősen elmondhatom, hogy egy ilyen magas presztízsű márkának a partnere lehetek, az nekem maga az öröm.
A kötényemen már megtalálható az Hublot logója, és nagyon szép Hublot faliórát láthatnak a vendégeim az étteremben.

Említetted, hogy valamennyire az óra reprezentálja a férfi ízlését. Te jobban szereted a látványos órákat?

Nem feltétlenül, én inkább a klasszikus vonalakat szeretem. Szeretem az ékszerórákat, inkább ezt mondanám. Mert például egy nagyon feltűnő óra, ami lehet egy 48 milliós UV zöld színű óra, az nem az én világom.

Pedig az Hublot-nak pont van ilyen is.

Igen, de az nem az én világom. Az Orlinski, aminek egy új változata most kijött, az gyönyörű szép, vékony, az például nagyon az én világom. Vagy a klasszikus Big Bang. De például még nem volt gyémántos órám, és ebbe a kategóriába most fogok először belelépni, és nagyon várom már. A gyémántos órákban sokkal inkább a megmunkálás művészetét látom, időmutató műalkotások.

Jenő következő órája, már megrendelte, várja
forrás: Hublot
Jenő következő órája, már megrendelte, várja

Van egyfajta párhuzam a főzés művészetével is, nem?

Ezek az élet csodái, az élet szépségei, megmagyarázhatatlanul. Mint a gyémánt is, hogy létezik a Földön. Azt gondolom, hogy ezek a dolgok szebbé teszik a világot.

Elárulod, hogy mi lesz a következő Hublot-d, vagy ez még titok?

Szívesen elárulom, ezt a darabot nem az együttműködés keretein belül választottam, hanem ez tényleg nagyon én vagyok. Ez a Spirit of Big Bang King Gold with Diamonds típus. Szofisztikált, nem túl nagy, visszafogott darab.

Mihez képest visszafogott?

Mutathatom, mit néztem még (nevet), a Spirit of Big Bang King Gold Rainbow.

De hát ez egy remek darab! Egy olyan kalitkából szedi ki a szivárványszínt, amibe erőszakkal lett beszuszakolva, ez pedig egy nagyon szépen kivitelezett alkotás.

Igen, mindeközben tényleg egy nagyon megosztó darab, ebbe tényleg, igazán bele kell szeretni, de mivel nem tudtam felpróbálni még, így inkább várok egy kicsit.

Egyre nagyobb divatja van a kövekkel kirakott férfi óráknak, így látod te is?

Igen, pont mondtam az egyik vendégnek, mert felpróbálta azt, amire te is mondtad, hogy uniszex, de inkább már női, mert nagyon vékony és nagyon ékszeróra, hogy ha egy férfit meglátnék egy ilyen órában, én emelném a kalapom, mert azt gondolom, hogy egy ilyen órához tökösség kell, de nem hogy nőies lesz tőle, hanem ellenkezőleg, ahhoz kell tökösnek lenni, hogy valaki bevállaljon egy olyan órát, amivel ennyire kitárulkozik, mindenki észreveszi, látja és azt mondják, hogy „atyaúristen!”.

És felébred az érdeklődés, hogy milyen személyiség van a mögött, aki ezt bevállalja...

Így van, ez magabiztosságot sugall az én szememben.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Kép
Jármű

Beragadó gázpedál miatt máris visszahívják az összes Tesla Cybertruckot

Eddig 3878 ilyen autót adtak el, de a gázpedállal problémák akadtak, be kell avatkozni.

Kép
Életmód

Kávé helyett: ez a 9 étel igazi energialöketet ad

Oké, talán a reggeli kávét nem kell velük kiváltanod, de napközben sokat segíthetnek.

Kép
Jármű

Ezek voltak a legnépszerűbb autók tavaly a szomszéd országokban

Idehaza a Suzuki volt a legkelendőbb, de máshol egészen más márkák taroltak.

Kép
Életmód

Ennyi évig élhetne egy ember a tudomány szerint

Vajon létezik egyáltalán az a kor, aminél többre egészen biztosan nincs lehetőség?

Kép
Szórakozás

DiCaprio játszhatja el Frank Sinatrát Scorsese új filmjében

Az ikonikus énekes-színészről forgat életrajzi filmet Martin Scorsese, természetesen nem kis nevekkel.

Kép
Tech

8K-t is tud az Insta360 új, 360 fokos akciókamerája

Az X4 hosszabb üzemidővel és akár ötvenméteres vízállósággal fejel rá elődjére.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!