Szereted a sajtot? Ez a portugál most a világ legjobbja

Szereted a sajtot? Ez a portugál most a világ legjobbja
Forrás: Queijo Soalheira Quinta Pomar / Instagram

Promóció

Prága – légi utazás Csehország szívébe

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A sajtok világbajnokságán közel 4800 tételből választották ki a világ legfinomabbját. És neked melyik a kedvenced?

Ha azt mondjuk, sajt, Magyarországon a legtöbbek még mindig a trappistára asszociálnak, pedig már egyre többféle termék érhető el a boltok polcain, és vannak, amelyek árban is bőven versenyképesek a hagyományos kedvenccel. Persze azért sokan már inkább goudát, ementálit, edamit vagy cheddart választanak, bizonyos fogásokhoz parmezánt használnak. Ízlés kérdése, hogy a lágy, az érlelt, a zsíros, a kékpenészes vagy akár az egészen egzotikus sajtokat kedveli valaki.

A napokban viszont kiderült, idén melyik a világ legjobb sajtja, a portugáliai Viseu városában ugyanis megrendezték a World Cheese Awardst, azaz a sajtok világbajnokságát. 47 ország 4786 különböző sajtját kóstolták meg a szakemberek, összesen 240-en alkották a zsűrit. Végül egy hazai tételt hoztak ki győztesnek: a Queijo de Ovelha Amanteigadót. Ezt a sajtot a picike, mindössze tízfős brigáddal dolgozó Quinta do Pomar nevezte a viadalra. A győztes nyers juhtejből készül növényi oltóval, lágy, ragacsos, vajas és kesernyésen fűszeres ízű, amit többnyire úgy tálalnak, hogy levágják a tetejét, majd kikanalazzák a közepét.

A döntőbe egyébként a közel 4800 sajt közül 14 került be. Köztük túlsúlyban voltak a svájciak öt tétellel, de akadt köztük brazil, olasz, norvég, amerikai, német és spanyol is. A kóstolók 104 asztalon vizsgálták a formákat, színeket, ízeket, állagokat és textúrákat. A versenyre nevezett sajtok a világ minden tájáról érkeztek, összesen húsz gyűjtőpontot állítottak fel a szervezők, ahova el lehetett juttatni a sajtkészítők büszkeségeit. Érdekesség, hogy 2021-ben Spanyolország, 2023-ban Norvégia is házigazdaként nyert, pedig vakon kóstol a zsűri.

A győztest hármas holtversenyben két svájci és egy spanyol termék követte: a Tea Fondanda, az Alpenhorn Mifroma és a La Cava Barus García-Baquero. Noha a fináléba magyar sajt nem került be, azért így is nagyon sok szép eredménnyel térhettek haza sajtkészítőink: két arany, kilenc ezüst és nyolc bronz minősítést szereztek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Prága – légi utazás Csehország szívébe

Kép
Stílus

Vagány strapaórát mutatott a svájcibicskás Victorinox

A Victorinox nevét leginkább a svájcibicskák miatt ismerjük, de annál jóval szélesebb a palettájuk.

Kép
Jármű

A sarkkörön hegyezik a legújabb csúcs-McLarent

Noha a McLaren W1 hivatalos bemutatóját már korábban megtartották, azért a tökéletesítés még mindig tart.

Kép
Szórakozás

Mit köszönhetünk a tanároknak? – TRÚMEN S02E06

A TRÚMEN legfrissebb adásában egy nagyon fontos téma kerül elő: az oktatás.

Kép
Tech

Az ország, ahol az AI írja a törvényeket

Az Egyesült Arab Emírségekben húztak egy merészet, és azt mondták: rábízzák a törvények megírását a mesterséges intelligenciára.

Kép
Otthon

Miért jó hőszigetelő anyag a kalcium-szilikát?

A kalcium-szilikátot gyakran használják szigetelésre kiváló hőállósága és nagy hőtűrése miatt, de penészgátló hatásáról is ismert. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően nem csupán lakóépületek szigetelésére alkalmas, hanem akár erőműveknél, olajfinomítóknál, vegyi üzemekben vagy más olyan környezetben is használják, ahol szélsőségesen magas hőmérséklettel kell számolni.

Kép
Életmód

Ennyit kellene hetente szexelned, hogy ne legyél depressziós

Bizony, van összefüggés az együttlétek és a lelki egészség között, a tudomány pedig pontos számot is tud mondani.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!