Lecserélték, majd Amerikába disszidált a kubai focikapus

Sandy Sánchez kapus a labdával
Forrás: Omar Vega / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A kubai válogatott az Arany-kupán szerepel, a Kanada elleni meccs után Sandy Sánchez egyszerűen lelépett. És nem ő volt az első.

Az Arany-kupa a CONCACAF-zóna, azaz Észak- és Közép-Amerika, valamint a Karib-térség futballcsapatai számára kiírt torna, lényegében az Európa-bajnokság vagy a Copa América ottani megfelelője. Kétévente rendezik meg, idén az Egyesült Államok és Kanada a két házigazda. Ma már a döntőt játssza egymással Mexikó és Panama – utóbbitól igen nagy meglepetés, hogy idáig eljutottak, az előző körben büntetőkkel búcsúztatták a sokkal erősebbnek tartott USA-t.

A tornán nemcsak sportszakmai szempontból adódtak érdekességek. Történt ugyanis, hogy Kuba utolsó csoportmeccsét játszotta Kanadával, a sorsolás szerint Houstonban. Ez már a D-csoport utolsó fordulója volt, és míg a kanadaiak a továbbjutásért hajtottak, Kubának két vereség után teljesen tét nélküli volt a találkozó. Végül 4-2-re kikaptak, de nem emiatt lesz emlékezetes a meccs. Hanem azért, mert Pablo Sánchez szövetségi kapitány igyekezett mindenkinek játéklehetőséget adni, a hatvanadik perc táján lehozta kapusát, Sandy Sánchezt is, aki viszont rövidesen eltűnt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Kubai csapatfotó
forrás: Omar Vega / Getty Images
A kubaiak csapatfotója a Kanada elleni meccs előtt. A felirat (What's Wrong is Wrong - Ami rossz, az rossz) mintha csak a kiugrások magyarázata lenne

Mint később kiderült, Sánchez sem a kispadra nem ült le, sem pedig a hotelszobájába nem tért vissza. Egyszerűen bement az öltözőbe, lezuhanyozott, felöltözött, majd kisétált a stadionból, hogy új életet kezdjen az Egyesült Államokban. Disszidált. Persze túlzottan ne lepődjünk meg ezen, messze nem ő az első, sőt egy bizarr jubileum fűződik immár a nevéhez: huszadik kubai focistaként követett el ilyesmit. A most futó Arany-kupa rekordot hozott, hiszen csak idén öten léptek a távozás mezejére a játékosok közül. Sánchez mellett Roberni Caballero, Carlos Denilson Morales, Neisser Sando és Jassael Herrera is kihasználta az adódó lehetőséget a három csoportmeccs alatt. A csapatorvos már a Kanada elleni kezdő sípszó előtt olajra lépett.

A kubai sportvezetők lába kissé remeghet, hiszen a következő, 2026-os világbajnokságot is az USA és Kanada rendezi, kiegészülve Mexikóval. Igaz, meglehetősen kevés az esélye, hogy Kuba kiharcolja a részvételt. Amúgy nemcsak a focistáik szoktak hasonló, hirtelen távozást bemutatni, a baseballjátékosok és más sportolók körében sem példa nélküli ez. Természetesen a jobb és szabadabb élet reménye mozgatja őket, így akarják maguk mögött hagyni a nyomort. Csak tavaly kb. 250 ezer kubai bevándorló érkezett az Egyesült Államokba a hivatalos adatok szerint.

Sajnos igen közeli példákat is találunk a futballisták disszidálására. A negyvenes-ötvenes években igen sokan próbálkoztak ilyesmivel, az Aranycsapatból például Puskás Ferenc, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is másik országba költözött, a Honvéd dél-amerikai túrájáról nem tértek haza. Akkoriban nem egyszerűsítette a dolgokat, hogy a Honvéd a katonasághoz, a Dózsa a Belügyminisztériumhoz tartozott, a klubok sportolói rendfokozatot viseltek – Puskás sem véletlenül lett Száguldó Őrnagy. Esetükben ezért a disszidálás különösen súlyos bűnnek számított.

Az egyik legtragikusabb történet a tizenkilencszeres válogatott Szűcs Sándorhoz fűződik. A kiváló hátvéd beleszeretett Kovács Erzsi énekesnőbe – mivel mindketten házasok voltak, már csak ezért is sokak szemét szúrta kapcsolatuk, minden eszközzel igyekeztek azt ellehetetleníteni. Végül a fiatalok a disszidálás mellett döntöttek, de az ÁVH csapdába csalta őket. Szűcsöt koncepciós perben kötél általi halálra ítélték, amit 1951. június 4-én végre is hajtottak. Így akartak példát statuálni.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!