3,5 millióért segít spórolni az árammal a Schneider Electric

Schneider Home okosotthon
Forrás: Schneider Electric

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Az egész otthonunk világítását és áramellátását okosíthatjuk a Schneider Home rendszerrel. De nem holnapra térül meg a befektetés.

Nem mondom, hogy idehaza is milliók égető problémája az otthonuk okosítása, de azért egyre több ilyen funkció szivárog be a mindennapjainkba. Eleve ott a zsebünkben az okostelefon, aminek a képernyőjét két mozdulattal átdobhatjuk a tévére – ja, igen, azt meg hangvezérléssel is kapcsolgathatjuk. Amikor munkából hazaindulunk, szólhatunk a kazánunknak, hogy kezdjen fűteni – bár nekem ehhez a szolgáltatáshoz pont nem volt kedvem plusz 150 ezerért, úgyhogy kimaradt –, vagy a mosógépnek, hogy ideje belehúzni a centrifugázásba. De a különféle okos kapcsolók és egyéb kütyük is egyre jobban terjednek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Schneider Home okosotthon
forrás: Schneider Electric
A nagy fehér doboz a Schneider Pulse központi egység

A Schneider Electric most bemutatott egy olyan átfogó rendszert Schneider Home néven, amellyel az egész lakás vagy családi ház áramfelhasználását könnyen irányítás alatt tarthatjuk egy telefonos alkalmazáson keresztül. A cég neve sokaknak lehet ismerős, mert az általuk gyártott kapcsolók és dugaljak, egyéb szerelvények itthon is népszerűek, elég jó ár-érték arányt képviselnek. Az ezerötszáz forintos Asfora villanykapcsolóhoz szokott szem viszont garantáltan könnyezni kezd, amikor meglátja a Home csomag tízezer dolláros, azaz bő 3,5 millió forintos árcéduláját. És akkor még be is kell szerelni.

A szett cserébe elég bőséges, van benne egy központi okospanel, egy akkumulátor, elektromosautó-töltő, napelem-inverter, villanykapcsolók, konnektorok, fényerő-szabályozók. A teljes rendszer kiépítését követően az egész lakás energiafelhasználását nyomon tudjuk követni, külön ellenőrizhetjük az egyes fogyasztók áramfelvételét, valamint azt is, hogy mindez pontosan mennyibe is kerül nekünk. Automatizmusokat is beállíthatunk, például azt, hogy mely helyiségek, mely konnektorok ne kapjanak áramot, amikor éppen a munkahelyünkön vagyunk, így ne legyen fölösleges fogyasztás – például az eszközök készenléti állapota se jelentsen kiadást. De tehetjük ennek az ellenkezőjét is, és meghatározhatjuk, mely berendezések kapjanak mindenképpen áramot, így mondjuk a hűtő vagy a fagyasztó. Időzíthetjük az elektromos járművek töltését, vagy a napelemek által begyűjtött energia felhasználását.

Schneider Home okosotthon
forrás: Schneider Electric
Az intelligens kapcsoló és konnektor. Utóbbi persze nem európai szabványú

Az egész rendszer központjában a Schneider Pulse okospanel áll, ehhez csatlakozik minden egyéb, és ehhez férünk hozzá az applikáción keresztül. Segít a kiegyensúlyozott áramfelhasználás kialakításában, tehát például lekapcsolja az autó töltését, ha van más, komoly energiafelvétellel járó tevékenység, és visszakapcsolja, ha ez befejeződött. Ez tehát nélkülözhetetlen egység, de minden más moduláris. A 10 kilowattórás akkumulátorból akár többet is beépíthetünk, a level 2-es EV-töltő akár napelemről is tud dolgozni, és 11,5 kilowattos töltési teljesítményre képes.

A napelemekhez való inverter 7,7 kilowattos, és bár a Schneider napelemet nem kínál, de a feszültségátalakító az ígéretek szerint bármely, a kereskedelmi forgalomban kapható panellel kompatibilis. Végül pedig ott vannak a villanykapcsolók, fényerő-szabályzók, konnektorok, amelyekkel az egyes helyiségekben találkozunk. Ezek mindegyikéhez lehet wifin kapcsolódni, és Google Home, valamint Amazon Alexa támogatással is bírnak. Tehát saját igényeink szerint legózhatjuk össze a csomagot.

Schneider Home okosotthon
forrás: Schneider Electric
A Schneider Home részét képező fali töltő, valamint az inverter és az akkumulátor

Természetesen az árak is a végleges összeállítás függvényében változnak, a Wired egy átlagos otthonra, de minden elemet megvásárolva becsülte meg a 10 ezer dolláros, vagyis 3,5 millió forintos árat. Ehhez még hozzá kell adni a telepítés költségét, ami szintén nem olcsó mostanában, tehát jó hosszú megtérülési idővel lehet számolni. A Schneider Home először az Egyesült Államokban lesz elérhető, idén nyáron indul a forgalmazás. A cégnek persze van Magyarországon is hozzáférhető okosotthon-megoldása, még ha nem is feltétlenül a Home rendszer szintjén. A Wiser központi egysége 57 ezer forintba, intelligens világításkapcsolói és dugaszoló aljzatai 22 ezerbe, IP-kamerái 29 ezer forintba kerülnek. Ezt az összeállítást is teljesen modulárisan lehet kialakítani.

Wired

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Életmentő Accord és az Év Autója paradoxon - Autóbutik #19

Tragédiába torkollott sütögetés, Zombi hadba indul a vespások ellen, Rudi pedig magára haragítja a villanyautósokat.

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!