Berlusconi értéktelen öröksége: 25 ezer gagyi festmény

Silvio Berlusconi egy festménnyel
Forrás: Umberto Cicconi / Getty Images

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az egyik legismertebb olasz műkritikus szerint az idén elhunyt korábbi miniszterelnök javarészt a tévéshopból szedte össze gyűjteményét.

Nem könnyű feladat röviden összefoglalni Silvio Berlusconi életművét. Többször is volt Olaszország miniszterelnöke, üzletemberként pedig volt nagy médiavállalata, ingatlanos érdekeltsége és számos más befektetése, nagyon sokan pedig az AC Milan futballcsapatának tulajdonosaként emlékeznek rá. Igen ellentmondásos figura volt, sokan állították, hogy szoros kapcsolata van a maffiával, máskor prostituáltak miatt került a hírekbe. Igazi életművész volt.

Idén nyáron – 86 éves korában – bekövetkezett halála előtt vagyonát 6,8 milliárd dollárra becsülték, amivel Olaszország harmadik leggazdagabb emberének számított. Vagyis bármilyen hobbit, szenvedélyt is talált magának, azt volt miből finanszírozni. Erre jó példa az AC Milan is, hiszen regnálása alatt nagy sikereket ért el a klub. Ha pedig azt mondjuk, a művészetek iránt is fogékony volt Berlusconi, gondolhatnánk, hogy igazán híres festők remekművei függtek otthona falain. Pedig nem.

Az egyik legelismertebb olasz műkritikus, Vittorio Sgarbi szerint ugyanis a mintegy 25 ezer festményből álló gyűjtemény jelentős része, szinte egésze gyenge minőségű. Csaknem minden darab teljesen értéktelen, vagy legfeljebb igen keveset ér. A becslések szerint összesen mintegy 20 millió euróra tehetjük a kollekciót, azaz 7,6 milliárd forint jönne ki elvileg az eladásukból, de ez kiátlagolva csupán 800 eurót, mintegy 300 ezer forintot jelentene képenként, ami ebben a világban igen szerénynek számít. Talán ha 6-7 olyan munka van köztük, amelyik valóban értéket képvisel.

A képeket jelenleg egy 3200 négyzetméteres raktárban őrzik Milánó közelében. A legjellemzőbb témáik a női aktok, de Párizst, Nápolyt vagy éppen Velencét ábrázolók is vannak köztük. Állítólag tévéshop jellegű éjszakai műsorokból vásárolta a festményeket Berlusconi, jó pár szobor társaságában, de a kritikus szerint ezeket egy múzeumban is csak a művészetet kevésbé értők élveznék. Egy másik szakértő, a londoni központtal tevékenykedő Cesare Lampronti műkereskedő azt mondja, a politikus-üzletember fiatalabb korában nagyobb körültekintéssel válogatott, galériákban vásárolt, de később televíziós aukciókra váltott. Ugyanakkor tisztában volt vele, hogy amit megvesz, sokszor értéktelen. Mielőtt azonban végképp földbe tiporná bárki is az ízlését vagy ízléstelenségét: a központi helyeket villájában Tiziano és Rembrandt eredeti alkotásai foglalták el.

A 25 ezer darabos gyűjtemény egyébként inkább csak teher az örökösök számára. A raktár éves szinten 800 ezer euróba, úgy bő 300 millió forintba kerül nekik, különböző kártevők pedig már el is pusztították a képek egy részét, kiirtásuk aránytalanul nagy költséget jelentene.

Forrás: BBC

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!