Még nagyobb lesz, és megtartja a dízelt a Škoda Superb

Skoda Superb
Forrás: Skoda

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Škoda nagykocsijának aktuális generációja már régóta piacon van, hamarosan jön az utód. Egyelőre álcázva mutatták meg.

Először a harmincas-negyvenes években használta a Škoda a Superb típusnevet, majd a kétezres évek elején, immár a Volkswagen-csoport tagjaként feltámasztották. Jelenleg a harmadik modern kori generációnál tartanak, az aktuális széria 2015 óta van piacon, és akkor is elég idősnek számít, ha tudjuk, 2019-ben volt egy nagyobb modellfrissítés. De nem kell már sokat várni az utódra, most pedig, bár egyelőre álcázva, meg is mutatták a csehek, mire számíthatunk, ráadásul a technikai részleteket sem titkolják.

Noha a Superb eddig is óriási volt, most tovább nő. Hossza egészen pontosan 43 milliméterrel, így már 4,912 méteres, de magasabb is bő egy centivel. A szélesség másfél centiméterrel csökkent, a tengelytáv pedig változatlan maradt, azaz a helykínálat nagyjából megegyezhet majd a mostani modellével, legalábbis a lábteret illetően. A fejtér ellenben minimálisan tágasabb lett. A limuzin csomagtartója 20 literrel, 645-re nőtt, a kombié harminccal lett öblösebb, így már 690 literes.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Skoda Superb hátulról
forrás: Skoda
Egyelőre csak enyhe álcázással mutatták meg az új Superbet

Ami a dizájnt illeti, természetesen az aktuális márkaarculatba illeszkedik minden, így a hűtőmaszk, a fényszórók, a vonalvezetés – már amennyire az enyhe álcamatricázástól ezt meg lehet állapítani. Amúgy a lámpatestek a korábbinál karcsúbbak lettek, és elérhető a led-mátrix fényszóró is. Belül a hagyományos kezelőszerveket a digitális és virtuális megoldásokkal ötvözték. A központi infotainment-kijelző akár 12,9 colos is lehet a megrendelt változattól függően, ez az eddigi legnagyobb, amit Superbben alkalmaztak. A sebességváltó karja a kormányoszlopra került. A belső térről egyelőre nem tettek közzé fotókat.

Természetesen a vezetéssegédeket is napjaink igényeihez igazították. A vészhelyzeti asszisztenst (Emergency Assist) továbbfejlesztették, ez hivatott figyelni, hogy a sofőr esetleg vezetésképtelenné válik-e. Újdonság a Turn Assist, amelynek kereszteződésekben vehetjük hasznát, segít elkerülni az ütközést más járművekkel, akár vészfékezéssel is. A Crossroad Assist ugyancsak kereszteződésekben van segítségünkre, figyeli a keresztirányú forgalmat, radarszenzorok segítségével a nehezen belátható helyeken is hasznos. A Front Assist új funkciója a Predictive Cyclist Protection, azaz a gyalogosok mellett már a bringásokra is figyel. A Top View négy kamerával, 360 fokban figyeli a kocsi környezetét.

Skoda Superb menetközben
forrás: Skoda
Van még élet az SUV-ken túl is

A motorváltozatok kapcsán talán a legfontosabb információ, hogy az új Superb is megtartja a dízelmotorokat. Összesen amúgy hatféle hajtáslánccal lesz elérhető a modell, mindegyik DSG váltóval érkezik. A legkisebb benzines, az 1.5 TSI immár enyhe hibrid rendszert kap, 150 lóerős a teljesítménye. 2.0 TSI-ből az elsőkerekes 204 lóerőt tud, az összkerekes pedig 265-öt. A közös nyomócsöves dízel, a 2.0 TDI 150, valamint 193 lóerős változatban rendelhető, utóbbi a 4x4-es kivitelhez tartozik. Végül pedig a csak kombi karosszériával készülő konnektoros hibrid, az iV jelzésű, szintén 1.5 TSI-re épülő variáns, amely az eddigi 12,7 kilowattórás akku helyett 25,7 kWh-s csomagot kapott, állítólag ezzel 100 kilométer fölé nőtt a hatótávja, ráadásul a töltés is gyorsabb lett. Ez az egy változat hatgangos DSG-t kapott, a többiben hétfokozatút találunk.

A teljes, hivatalos premiert idén novemberben tartják, a kereskedésekbe pedig várhatóan 2024 második negyedévében érkezik meg a friss Škoda Superb. Az árak így nem meglepő módon még nem ismertek.

Nézd meg alaposan az új Superbet galériánkban:

Galéria / 10 kép

Skoda Superb álcázott fotók

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!