A svédek azt kérik: ne keverjük őket Svájccal

Hagyományos folyamirák-parti Svédországban
Forrás: Patrik Svedberg / imagebank.sweden.se

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Jópofa turisztikai kampányt indítottak, amelyben a két ország közötti eltérésekre fókuszálnak.

A becslések szerint évente úgy 120 ezer ember keveri össze Svájcot Svédországgal, pedig azon kívül, hogy ugyanazzal a két betűvel kezdődik a nevük, van kereszt a zászlóikban és mindkét országban igen magas az életszínvonal, meglehetősen kevés közös van bennük. Még Joe Biden amerikai elnök is tévesztett a témában, nem csoda, hogy a svédek megelégelték, és új turisztikai kampányukat éppen a hiba kiküszöbölésére húzzák fel.

Különbséget tenni azért nem olyan bonyolult, hiszen Svájc Közép-Európában fekszik, négyzet alakú zászlaján piros alapon fehér keresztet láthatunk, hivatalos nyelvei pedig a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Svédország pedig a skandináv országok egyike, téglalap alakú, kék alapon sárga keresztet viselő zászlóval, hivatalos nyelve a svéd. Most egy Svájcnak intézett, hivatalos(nak tűnő) beszéddel igyekeznek tenni a megkülönböztethetőségért, néhány ellentétpárral szemléltetve.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Arany

Míg Svájc a világ egyik legnagyobb aranytartalékával rendelkezik (jelenleg a hetedik a rangsorban), addig Svédország az úgynevezett erdei arannyal áll erősen. Ez nem más, mint a sárga rókagomba – minden ősszel kincsvadászatra indulnak az emberek, hogy minél többet összegyűjtsenek belőle.

Sárga rókagomba
forrás: Helena Wahlman / imagebank.sweden.se / Visit Sweden
A sárga rókagombát nagy kincsként tartják számon

Bankok

Ez leginkább angolul lehet vicces, ahol érvényesül a bank és a sandbank szójáték. De azért le lehet fordítani: Svájcban több jelentős, komoly történelmi múltra visszatekintő bank működik, ezzel szemben a svédek a homokpadokkal és homokos tengerpartokkal büszkélkedhetnek. Kiemelik továbbá a közel százezer kisebb-nagyobb tavat is, amelyek az országot gazdagítják.

Svéd tengerpart
forrás: Tina Axelsson / imagebank.sweden.se / Visit Sweden
Tengerpartok és homokpadok minden mennyiségben

Tetők

Hegytetők helyett háztetők. Azt mondják, talán nem annyira jellegzetesek és ikonikusak az épületek tetején működő bárok és éttermek, mint a svájci csúcsok, de könnyebben megközelíthetők, ráadásul akár helyi sörökre, akár friss halakra, tengeri herkentyűkre vágynánk, megtaláljuk.

Bár a háztetőn
forrás: Emmie Bolmstedt / Visit Sweden
A tetőkön működő bárokból, éttermekből csodás kilátás nyílik a svéd városokra

Az időhöz való viszony

Számos nagy múltú óragyártó kínál luxustermékeket, a svájci óra igazi fogalom. Ezzel a svédek sem vitatkozni, sem versenyezni nem akarnak. Helyette azt mondják, náluk egészen másfajta luxus jelenti a vonzerőt: az, hogy megfeledkezhetünk az időről.

Különleges élmények

Az LSD egyértelműen Svájcé, hiszen Albert Hoffmann svájci vegyész találta fel véletlenül, amúgy idén pont hetven éve. A svédeknek ellenben ott van a sarki fény, és ahogy mondják, ehhez a bulihoz még csak áram sem kell, mint a szórakozóhelyek partijaihoz. Szeptembertől áprilisig élvezhetik az utazók a csodálatos jelenséget, az aurora borealist.

Sarki fény
forrás: David Schreiner / Folio / imagebank.sweden.se / Visit Sweden
A sarki fény egészen varázslatos látvány

Érdekes hangok

Svájchoz köthetjük a jódlit, az alpesi kürtöt, a tehénkolompot, de Svédország csendet és nyugalmat kínál: a szélben halkan ringó fákat, a madárcsicsergést, a természet hangjait.

Tempó

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában, a svájci CERN-ben működik részecskegyorsító, amely töltött részecskéket gyorsít nagy energiákra. A svédek viszont pont a lassúságra büszkék, arra, hogy a nyüzsgéstől elvonulva élvezhetik az emberek a pillanatot.

Erdei ház
forrás: Emmie Bolmstedt / Visit Sweden
A csönd és a nyugalom semmivel nem pótolható

Nagyon jópofa, kreatív kampányt hozott össze Svédország, de a Visit Sweden weblapot, ahol mindez eredetileg megjelent, önmagában is klasszul összerakták. Az érdekességek mellett konkrét tippeket is találunk, hova érdemes ellátogatni, mit érdemes megnézni az országban.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Kép
Életmód

Középvezető vagy? Ezért fogsz hamar kiégni

Ezekben a munkakörökben minden irányból jön a nyomás, amit nehéz hosszabb távon elviselni.

Kép
Szórakozás

Bizarr okból nyalogatta folyton a száját Heath Ledger Jokere

Az ausztrál színész Batman ősellenségeként örökké emlékezetes alakítást nyújtott, most pedig kiderült pár érdekes részlet.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!