Ezért nagy dolog, hogy Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolt

Szoboszlai Liverpool-mezben
Forrás: Liverpool FC / Facebook

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A Liverpool 70 millió eurót fizetett Szoboszlai Dominikért, ez pedig nem játékpénz. Ő minden idők legdrágább magyar játékosa – kétszeresen.

A hétvége legnagyobb sporthíre egyértelműen Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződése volt. Azt már lehetett sejteni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya elhagyja az RB Leipzig csapatát, sőt a német Bundesligát is. Azt is gyanították sokan, hogy a Premier League, az angol élvonal lehet a célállomás, leginkább a frissen vagyonosodott Newcastle United érdeklődéséről lehetett hallani. Azt azonban talán a merészebbek sem tippelték, hogy végül nem ott, hanem egy igazi, tradicionális nagy csapatnál, a Liverpoolnál köt ki.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A (két) legdrágább magyar futballista

A hírek szerint a Pool kifizette azt a hetvenmillió eurót, amelyet Dominik lipcsei szerződése kivásárlási záradékként rögzített. Ez több szempontból is nagy dolog: egyrészt az átigazolási témákban mértékadó Transfermarkt szerint mások mellett Kevin de Bruyne, Dusan Vlahovic vagy éppen Éder Militão piaci értéke is ennyi. Másrészt ez a harmadik legnagyobb összeg, amit a Liverpool valaha kifizetett egy futballistáért. A listát a holland Virgil van Dijk, a védelem oszlopa vezeti 84,6 millió euróval, a második az uruguayi Darwin Núñez 80 millióval. Harmadszor: nem akartak alkudozni, vagy licitháborúba belemenni, inkább kicsengették ezt a pénzt, amíg érvényes volt a záradék.

Szoboszlai aláír a Liverpoolhoz
forrás: Liverpool FC / Facebook
Szoboszlai Dominik immár hivatalosan is aláírt a Liverpool FC-hez

És az sem elhanyagolható, hogy Szoboszlai ezzel immár duplán a legdrágább magyar játékos. Eddig is ő volt a rekorder, hiszen az RB Leipzig 22 milliót fizetett érte az RB Salzburgnak 2021-ben (ami most a továbbértékesítésből származó részesedéssel 36-ra emelkedett), de ezt most magasan túlszárnyalta. A harmadik helyen amúgy Dzsudzsák Balázs oroszországi klubváltását találjuk, a Dinamo Moszkva adott érte 19 milliót az Anzsi Mahacskalának. Dzsudzsák szintén kétszer van ott a top tízben, mivel korábban az Anzsi is leszurkolt 14 milliót a PSV-nek a játékjogáért.

De persze nemcsak az eurómilliók miatt nagyszerű ez az átigazolás, hanem a vevő kiléte miatt is. A Liverpool – gyengébb tavalyi szezon ide vagy oda – egyértelműen a világ klubfutballjának legfelső polcán van, márpedig erre a szintre az utóbbi időben nem sokszor jutottak el magyarok. Mezőnyjátékosként a Pool első csapatában legutóbb Kozma István szerepelt tétmérkőzésen a kilencvenes években, pedig az utánpótlásukban több tehetséges fiatal is megfordult, említsük csak Németh Krisztiánt. Kapusaink közül néhány találkozó megadatott Bogdán Ádámnak, Gulácsi Péter viszont csak a kispadra ülhetett tétmeccsen. Ma már a Bundesliga legjobbjai közt tartják számon a posztján.

Az európai topligákban persze mindig voltak magyarok, és nem cseng rosszul a Stuttgart, a Schalke, a Werder Bremen vagy éppen mostanság az RB Leipzig neve sem, a Liverpool mégis csak más szint. Arról nem is beszélve, hogy a Premier League-ben Gera Zoltán óta nem sok babér termett honfitársainknak.

Szoboszlai az Anfield Roadon
forrás: Liverpool FC / Facebook
A Liverpool az Anfield Roadon játssza hazai mérkőzéseit. Immár egy magyar játékossal a soraiban

Tudatosan épített karrier

Az viszont nem véletlen, hogy Szoboszlai Dominiknak összejött egy ilyen szerződés. Pár hete az Indexnek adott nagyobb interjút, amiből kiderült, gyerekként egyetlen játéka a focilabda volt, és amikor mások szórakoztak, buliztak, ő edzett, vagy korán lefeküdt, hogy másnap edzésre menjen. Nem kevés áldozatot hozott, hogy eljusson a Bundesligáig, majd a Premier League-ig, és valóban van abban valami, hogy ezt bizony nem sokan bírták volna így utánacsinálni. Amikor éppen nehezebb időszakai voltak, kitartott, és mindig fel tudott állni, tehetsége mellett szorgalma juttatta idáig.

Az átigazolásait is alaposan átgondolta, édesapjával, Zsolttal végig tudatosan építkeztek. Mindig akkorát léptek, amiben volt ugyan kihívás, de nem volt felelőtlenül túlzó ugrás a pályafutása szempontjából. Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya mondta egyszer, hogy ő még az osztrák Lieferingben látta először focizni, akkor is látszott, lehet belőle valaki. Onnan okos lépcső volt az RB Salzburg, majd szintén jó – és a két csapat közös tulajdonosi hátterét tekintve logikus – váltás a lipcsei. Mondhatnánk, hogy a Liverpool innen számítva hipertérugrás, de azért egy Bundesliga-dobogós, Bajnokok Ligája-szereplő RB Leipzig kulcsemberének lenni, onnan kiemelkedni nem akármi, erre Angliában is bátran lehet alapozni. Dominik nyilatkozataiból kitűnik, hogy nincs híján egészséges önbizalomnak – ami nem keverendő a nagyképűséggel, ez elengedhetetlen az érvényesüléshez ilyen szinten.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja júniusban hozta nyilvánosságra a játékosok piaci értékét rangsoroló listáját:

Talán pont ez az önbizalom vagy a tudatosság, a türelem hiányzott az elmúlt években, vagy talán már mondhatjuk, évtizedekben több tehetséges magyar futballistánál is. Sokan máig Dzsudzsák Balázst emlegetik fel ilyenkor, és objektíven nézve tényleg eltékozoltnak tűnnek a legjobb évei, azok az esztendők, amiket Oroszországban töltött el. De van azért ennek olyan vetülete is, hogy a szurkolókat könnyen megvezetik az átigazolási pletykák, legtöbbször nem látunk bele, honnan érkezik valós érdeklődés. Nyilván jobb híján mindig opció a maradás is, ha a klub partner benne: a PSV-ből aztán könnyebb jó helyre menni, mint egy Anzsiból.

Újraépülő Liverpool

Teljesen természetes tehát, hogy minden valamire való sportlap napok óta Szoboszlai Dominik és a Liverpool összeborulásával van tele. Magyar focibolondként nagyszerű érzés ilyet olvasni, és másnap úgy felébredni, hogy nem álmodtuk, tényleg megtörtént. Nyilván ilyenkor is vannak fanyalgó hangok, akik sokkal jobban tudják – szerintük –, hogy mi lett volna most a jó döntés, sőt azt is előre látják, mit hoznak a liverpooli évek. De ezekre a hangokra nem kell figyelni. Jobban mondva nem ezekre kell figyelni.

Sokkal fontosabb azt meghallani, amit például Jürgen Klopp, a Liverpool német menedzsere mondott. Amellett, hogy azonnal igyekezett minden terhet levenni Szoboszlai válláról azzal, hogy nem a nulladik másodperctől várják tőle a csodát, köszönetet is mondott mindenkinek, aki részt vett az átigazolás valóra váltásában. Úgy fest, a Pool tényleg akarta a játékost, fontos szerepet szánnak neki a jelen és a jövő csapatában – 70 millió eurót az ekkora klubok sem kispadmelegítőkért szórnak ki az ablakon.

Szoboszlai és a 8-as mez
forrás: Liverpool FC / Facebook
A 8-as meznek súlya van arrafelé. Steven Gerrardé volt nem is olyan régen, ebből is lehet extra motivációt meríteni

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a legjobbkor jött ez a lehetőség. A Liverpool csak ötödikként zárta a szezont, lecsúsztak a Bajnokok Ligájáról – pont az a Newcastle fért be eléjük, akik szintén szerették volna Szoboszlait a soraikban tudni. Lehetne húzni a szánkat, hogy oké, akkor most nem játszik a BL-ben, de ez még jól is jöhet most. A beilleszkedés, az angol futball ritmusának felvétele mellett az Európa-liga se olyan rossz. De nem ezért tűnik kiválónak az időzítés, hanem azért, mert a csapat most jelentős változásoknak, újjáépítésnek néz elébe.

Ebben különös figyelmet kaphat a középpálya, ahonnan távozott az idény végén Naby Keita, a klublegenda James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain, Fabio Carvalho, és a Juventustól kölcsönzött Arthur Melo. Szoboszlai mellett érkezett a világbajnok argentin Alexis Mac Allister. Az újraformálódó Liverpoolt Jürgen Klopp szabhatja saját arculatára, márpedig ha van edző, aki tud építkezni, és akinek a kezei alatt a fiatal játékosok nagyot tudnak fejlődni, akkor ő pont ilyen. A mester élvezi a bizalmat, 2015 óta irányítja a Poolt. Extra motivációt jelenthet a 8-as számú mez is, amit korábban az egyik legnagyobb liverpooli ikon, Steven Gerrard viselt. Na meg az, hogy Dominik Mohamed Salah-t és Darwin Núñezt tömheti labdákkal.

Mire lehet képes Szoboszlai?

Szoboszlai Dominikot aligha kell félteni a liverpooli kalandtól. Eleve több pozícióban is bevethető, hiszen jól érzi magát középen, de gyakran láthattuk Lipcsében a középpálya két oldalán is. Jól cselez, zseniálisan lát a pályán, kiemelkedő a rúgótechnikája, ezt pontrúgásból és akcióból is bizonyította már. Gyorsaságára és fizikumára sem lehet panasz, védekezni is visszajár – persze Anglia más lesz, mint Németország, de jó eséllyel alappillére lehet a közeljövő Liverpooljának. Ezért is olyan nagy dolog ez a transzfer.

Az említett tulajdonságok külön-külön is fontosak, de ami igazán kiemeli őt legtöbb kortársa közül, az a mentális felkészültség. Mindössze 22 éves, mégis igen érettnek tűnik a gondolkodása, viselkedése, még ha nagy ritkán azért el is tudja vinni a lendület. Azért az beszédes, hogy a visszavonuló Szalai Ádámtól ő örökölte meg a válogatott csapatkapitányi karszalagját, noha vannak a keretben nála rutinosabbak. Az adottságai tehát megvannak, a siker érdekében a kemény munkától sem retten meg. Rajta nem fog múlni, csak kezdődjön már az új szezon!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!