Külön jogosítvány kell majd az erős autókra Dél-Ausztráliában

Lamborghini egy ausztrál parkolóban
Forrás: Bailey Mahon / Unsplash

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Motorkerékpároknál nem szokatlan a többsávos jogosítvány, de az autóknál még csak most fontolgatják több országban.

Jövő év végétől nem vezethetne bárki igazán erős autókat Ausztráliában – legalábbis Dél-Ausztrália államban. Bevezetik ugyanis az úgynevezett U-kategóriás vezetői engedélyt, amely elengedhetetlen lesz az UHPV-ként (ultra high-powered vehicle, vagyis szabad fordításban kiemelkedően erős járművek) meghatározott szupersportautók használatához. Egészen pontosan azok a gépek tartoznak ide, amelyeknek egy tonnájára több mint 407 lóerő esik.

Ehhez a speciális jogsihoz úgy lehet hozzájutni, hogy előtte legalább háromévnyi tapasztalatot kell szerezni normál személy- vagy teherautóval, majd el kell végezni egy online tanfolyamot. Utóbbi értelemszerűen elméleti ismeretekből áll, felhívja a figyelmet a veszélyekre, kockázatokra, illetve a vezetéssegédek funkcióit és használatát taglalja. Ez egyébként egy érdekes elem, talán hatékonyabb lenne gyakorlati tréninghez kötni a dolgot, ha már szabályozni akarják. Hiába tudjuk ugyanis elméletben, hogy a Ferrari fara kitörhet bizonyos körülmények között, ha aztán ugyanúgy nem tudunk megfelelően reagálni a váratlan helyzetekben. Az U-s jogsit 2024. december 1-től vezetik be.

Nem ez az egyetlen szupersportkocsikkal kapcsolatos szigorítás Ausztráliában. Már most is tilos például ezekben az autókban kikapcsolni a kipörgésgátlót és néhány más vezetéstámogató funkciót. Ha valaki mégis megteszi, és lebukik, ötezer ausztrál dolláros, úgy 1,2 millió forintos bírságra számíthat. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a sport menetprogram volt aktív, amikor súlyos sérüléssel járó balesetet okozott, azt súlyosbító tényezőként veszik számításba. Ezeket a szigorításokat azok után kezdték kidolgozni, hogy egy Sophia Naismith nevű 15 éves lányt halálra gázolt egy Lamborghini Huracán, amelynek sofőrje elvesztette uralmát a jármű fölött. Az eset még 2019-ben történt.

Egyébként motorkerékpároknál egyáltalán nem példa nélküli a többsávos jogosítvány, Magyarországon is ilyen rendszer van érvényben. Igaz, a korlátlan jogsit is megszerezhetjük zéró tapasztalattal, elég hozzá betölteni a 24. életévünket, viszont ennél fiatalabban senki nem vezethet legálisan bármilyen motort, csak ha már alacsonyabb kategóriákra is szerzett engedélyt. Autóknál ellenben nem jellemző az ilyesmi. Olaszország éppen ősztől vezethet be hasonló rendelkezéseket, a tervezet értelmében a kezdők nem vezethetnek majd nagy teljesítményű autókat, más sebességkorlátozások vonatkoznak rájuk, és a szankciók is eltérőek lesznek esetükben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!