Tartótisztek: a magyar múlt sötét oldala

A könyv borítója
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ahhoz, hogy valahogy elbotorkáljunk a jelenben, tényleg illene ismerni a múltat. Sajnos ez Magyarországon nem is olyan egyszerű, hiszen mifelénk úgy kenik el rutinból a történelmet, mint valami olvadófélben levő vajat. Arra, hogy milyen volt a valós alak, az eredeti állapot, nagyon kevesen emlékeznek – éppen ezért elképzelhetetlenül fontos az a munka, amit Tabajdi Gábor végzett legújabb könyve kapcsán.

Már az sincs könnyű helyzetben, aki a mostban szeretne eligazodni – az évtizedekre titkosított dokumentumok, a dupla csomóval elkötött információs csatornák, a csendben, konokul összenéző csinovnyikok még azok előtt is képesek megőrizni a titkokat, akik tényleg kíváncsiak arra, mi zajlik a látható nyilvánosságon túl. Aki azonban az évtizedekkel ezelőtti viszonyokból, a mostani állapotot gyakorlatilag megalapozó évek rejtett információiból rakná ki a puzzle-t, végképp nehéz helyzetben van.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Jaffa Kiadó az utóbbi időben számos olyan könyvet adott ki, amik dicséretes módon túllépnek a tudatot pusztító konspirációs történetíráson. Ennek a remek sorozatnak a legújabb tagja Tabajdi Gábor munkája, a Tartótisztek, ami a Kádár-korszak politikai rendőrségének nyomasztóan akkurátus világát tárja fel. Érdemes keresni pár nyugodt órát és leülni – nem rohanós, szenzációhajhász írás, eddig még soha senki nem tárta fel ilyen alaposan a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökségének állambiztonsági tisztjeit, a belső ellenségeket kutató állomány működését.

A könyv belső oldalpárja
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Komoly kutatómunka van a kötet mögött

Tabajdi döbbenetes munkával nem csak egy rendszert, egy működési struktúrát tesz elénk, hanem összeszedi emberek életpályáját, szocializációs hátterét és motivációs élményeit, majd névvel és arccal állítja sorba az alezredesi rangig eljutó tiszteket. Mint egy pókháló, úgy terülnek szét a szálak, amelyek mentén mi is megismerjük az állambiztonságiak működését, az ellenőrzések metódusát és a korszakra jellemző bomlasztásos akciókat is.

Annak ellenére, hogy félelmetesen alapos, jól olvasható a könyv. Igaz, évtizedek távlatából is nyomasztó, hogy a politikai elit miként építette ki maga alá védőhálónak az egész rendszert. Egyrészt tankönyv ahhoz, hogy megismerjük a múltunk mélységét, másrészt felvillantása egy metodikának, amivel majd néhány évtized múlva a jelent is kielemezhetik azok, akik a fény követése helyett arra lesznek kíváncsiak, hogy mi zajlik Magyarország egyre feketedő árnyékában.

A könyv belső oldalpárja
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Nem egy rohanós olvasmány

Jaffa Kiadó, 4999 Ft

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!