Izolálták az erszényesfarkas RNS-ét, és ebből baj is lehet

Tasmán tigris (erszényesfarkas) a hobarti állatkertben, 1933-ban
Forrás: Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Genetikusoknak először sikerült dekódolniuk a réges-rég kihalt állatfaj RNS-ét. Közben egy másik tudóscsoport feltámasztaná.

Nem biztos, hogy jó ötlet az embernek teremtőt játszani és dacolni a természettel (lásd még: Kedvencek temetője, Jurassic Park), a tudomány fejlődésével viszont időről időre felmerül, hogy egyes kihalt állatfajokat visszahozzanak. Az efféle ötletek kritikusai általában azzal érvelnek, hogy okosabb lenne a még velünk élő, ám veszélyeztetett fajok megmentésére koncentrálni. Nemrég mi is írtunk arról, hogy a dodó, a gyapjas mamut és az erszényesfarkas, másik nevén tasmán tigris újraalkotásán is dolgoznak kutatók, például Kaliforniában, valamint Ausztráliában.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Itt olvashatod el:

Olvasd el ezt is!

Most mégsem ezek a csapatok, hanem a svédországi SciLifeLab paleogenetikai központjának munkatársai értek el áttörést az erszényesfarkas ügyében. Egy 130 éves, a stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban őrzött egyedből tudtak kinyerni, izolálni és dekódolni RNS-molekulákat, amelyeknek a genetikai információk továbbításában van szerepük. Az eredményeket a Genome Research tudományos folyóiratban publikálták. Emilio Mármol Sánchez biológus szerint ez azért nagy dolog, mert segít jobban megérteni az állat génjeinek működését.

A tudós úgy fogalmazott, hogy nem céljuk feltámasztani a már kihalt fajt, ugyanakkor ezen eredmények segíthetik azokat a kutatócsoportokat, amelyek ebben gondolkodnak. Ezt erősítette meg az ausztráliai Melbourne-i Egyetem professzora, Andrew Pask is, aki pontosan ilyen projektet vezet. Eddig azt gondolták, csak DNS-mintát lehetett kinyerni a múzeumi példányokból, az – egyébként jóval törékenyebb, gyorsabban lebomló – RNS viszont jobb, pontosabb genomok felépítését teszi lehetővé.

Az erszényesfarkas – ahogyan neve is mutatja – erszényes emlős volt, de már kétezer évvel ezelőtt eltűnt szinte mindenhonnan, kizárólag Tasmaniában maradt fenn. Itt az európai telepesek pusztították ki őket azzal a szándékkal, hogy megvédjék birkanyájaikat. Az utolsó ismert egyed a Benjamin nevet viselte, és 1936-ban pusztult el a hobarti Beaumaris Zoo állatkertben. Azóta számos esetben történtek vélt észlelések, de minden kétséget kizáró bizonyítékot soha nem sikerült felmutatni arról, hogy még köztünk lennének a tasmán tigrisek. A faj újraélesztése 1999 óta van napirenden.

Forrás: CNN
)Borítókép: Tasmán tigris (erszényesfarkas) a hobarti állatkertben, 1933-ban. Fotó: Universal History Archive / Universal Images Group / Getty Images)

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!