Teszt: Honda Transalp 750

Honda Transalp 750
Forrás: Rézmányi Balázs / InStyle MEN

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Pont az erőt nem feltételeztem volna róla. Aztán nem hogy odébb tudott állni, egyenesen szabotálta minden szabálykövető próbálkozásomat.

Nem azt mondom, hogy alanyi jogon jár hozzá a RACE-002 rendszám, de a maga 92 lóerejével a legerősebb a közepes túraendurók között, és tényleg benne van a dög. Egészen meglepő, ahogy viszi a 200-at, de ami igazán hatékony túramotorrá teszi, hogy a 170-es utazót erőlködés nélkül, megfelelő szélvédelemmel lehozza. Nem annyira régen ehhez még a csúcskategóriába kellett bevásárolnod magad egy 1200-as batárral. Azért is meglepő ez, mert a Transalpok soha nem erről voltak híresek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Mint a régi szép időkben: 21-es első és 17-es hátsó kerék, arany felnikkel. A dekor pedig az első, 1987-es Transalpét idézi. Mégsem kelti retró benyomását

Elfogult vagyok a Transalpokkal, egy XL600V volt az első rendes nagymotorom, melybe az első közös szezonunkban 20 ezer kilométert csavartam - az három olajcsere volt testvérek között is. Mentem azóta 650-essel és hétszázassal is, egyikkel sem volt nagy öröm már a 130-as tempó sem, igazából 80-110 km/h között volt a sweet spotjuk, tehát a nyugodt barangolás volt az erősségük. Az új 750-es pedig pont erre a legkevésbé alkalmas, mert egyszerűen menni akar.

Az új Transalp minimális hézaggal illik a Honda kínálatába, az Africa Twin alá, de az NC750X fölé. Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell két 750-es túraenduró, de a két modell csak addig akad össze, míg alaposan meg nem vizsgáljuk a két típust: az NC gyengébb és sokkal inkább közlekedős motor, a Transalp viszont határozottan az Africa Twin felé kacsintgató, valódi hosszútávú túraenduró.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Szemből nem kimondottan izgalmas, de izgalmasnak az elődöket sem hívták soha

A Transalp régen


A Honda XL600V Transalp 1987-ben jelent meg, 50 lóerővel, és nem titkoltan a Párizs-Dakar népszerűségét lovagolta meg: enduró, de nagy tankkal, fejidommal, mint a sivatagi versenygépek. A kortárs nagy túraendurók - Africa Twin, Super Ténéré, R 1100 GS - árnyékában is szépen fogyott, és néhány évente frissítettek rajta egy keveset, majd 2001-ben jött a 650-es változat, 2008-ban pedig a 700-as, melynél már elhagyták a 21-es kereket, és a helyére 19-es érkezett. Végül 2013-ban kivezették a típust, akkoriban indult a Honda NC sorozata, és egészen mostanáig az NC750X töltötte be a közepes túraenduró szerepét a Honda kínálatában. Ha a Yamaha közben nem kereste volna magát rommá a Ténéré 700-on, talán a Honda sem porolta volna le tíz év után a Transalp nevet, de most visszatért, igaz, az XL750 végén már nincs ott a V.

A legfőbb hibát akkor követed el, amikor a régi Transalpot keresed benne. Az már nincs. Mert minden szemponból jobb. Egy dolog hiányzik belőle, ami miatt a sajátomat akkor sem adtam el, amikor már rég elegem volt a történelmi fékből és futóműből: a szűk hengerszögű V2-es hangja és vibrációja. Ezt tudta a 600-as, a 650-es és a 700-as is, cserébe a 750-es viszont végre képes sietni, ha szükség van rá.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A blokkot szinte egy az egyben a Hornetből rakták át. A 92 lóerő marad, csak kevésbé ideges. A katalizátort a blokk alatt vezették el, ez óvatos jelzés, hogy nem ezzel leszel a terep királya

A 92 lóerő sok. Nem kezelhetetlenül, de meglepett, hogy milyen a felső tartománya. A 755 köbcentis soros kéthengeres nem az alacsony fordulati nyomatékból csinál műsort, hanem azzal, hogy nagy fordulaton is hatékonyan meg tudja tölteni a hengereket. Érdekesség, hogy ugyan a felső tartományra hegyezték ki, de lent sem döglött, bár pont azt a lassú, rotyogó krúzolást nem szereti, ami a régiek erőssége volt. Egyszerűen akkor érzi jól magát, ha ráteszed a tüzet. A nyugodt motorozást ezért elég hamar elengedtem, amikor Pécs felé vittek a tennivalóim. A kétirányú gyorsváltó is támogat a gyorshajtásban, és a kipufogó is kimondottan mérgesen szól, erre a hárommal ezelőtti Euro-normánál is felkaptam volna a fejem. Bűnbe visz, és kész.

Honda Transalp 750
forrás: Rézmányi Balázs / InStyle MEN

A felső fordulatszám-tartomány kiaknázására lehet következtetni abból is, hogy ez egy rövid löketű blokk, a 87 mm-es furathoz mindössze 63,5 mm-es lökethossz tartozik - ezzel szemben az NC750 hosszú löketű, aminek a turbódízel autókhoz hasonló a karakterisztikája, a Transalp viszont kéri a fordulatot. 9500-nál ér a teljesítménycsúcsra, míg a 75 Nm csúcsnyomaték is viszonylag magasan, 7250-nél jelentkezik. És mivel a Transalp 208 kiló, a Honda túraendurói közül a legjobb a súly-lóerő aránya.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A szélvédelem kimondottan jó, mind a lábakról, mind a felsőtestről jól leveszi a menetszelet, és nekem a 183 centis magasságom mellett a sisakomon sem keltett kellemetlen turbulenciákat

A Hornethez képest csak minimálisan hangoltak a blokkon, a fojtószelep beállításán és a befecskendezés programozásán variáltak egy kicsit, hogy nyugodtabb legyen. Öt üzemmódot kínál az elektronika, a Sport, a Standard, a Rain és a Gravel mellett egy szabadon konfigurálható opciót is adnak, ahol egyénileg állítható a kipörgésgátló, a motorfék, a gázreakció és az ABS - egyébként közúton a Standard bőven elég, terepen meg ízlés kérdése, hogy a Gravel mód vagy a minden felügyeleti rendszer kikapcsolása fekszik-e neked jobban.

A Transalpnak egészen hosszúak az áttételei, de ez nem annyira tűnik fel az erős blokk miatt. Ezért és az aszfaltra hangolt, nem túl komplikált futóműve miatt terepen nem annyira ügyes, a V-Strom valamivel jobban irányítható laza talajon, a Ténéré 700 pedig nagyságrendekkel jobb offroadozásra. A földutakat simán leküzdi, de a blokk alatt elhúzott katalizátor is azt üzeni, hogy ezzel nem akartak bemerészkedni a KTM vadászterületére, inkább egy jó, közúti utazómotor volt a cél.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Az első fék tíz éve sem számított kiemelkedően modernnek, de ettől függetlenül ehhez a motorerőhöz és tömeghez megfelelő, nem volt vele hiányérzetem

Utcai száguldásban teljesen várakozáson felüli, a 21-es első kerék ellenére stabil kanyarban és féktávon, a vezetési élményt leginkább a BMW F 900 XR-éhez tudom hasonlítani, ami ebben az ársávban, lényegesen olcsóbb alkatrészekből - pl. futómű, fék, kerekek - hatalmas dicséret. Lehet azon lamentálni, hogy 1987-ben 50 lóerős volt a Transalp, 36 évvel később közel kétszerannyi teljesítmény kell a középkategóriában, de felesleges: a fék, a futómű és a gumiipar felnőttek a feladathoz. Hátul ugyan egyedül a hátsó rugóelőfeszítés állítható, és a fékek sem látványos darabok, de az eddigi Transalpokon soha nem volt gyárilag ilyen jó a fékhatás. Kimondottan kezes, kezdő motoros kezébe is simán adnám, nem okoz meglepetéseket - ezt a fajta barátságos semlegességet az összes Honda nagyon jól tudja a Daxtól az Africa Twinig.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

A Honda Transalp bizonyos szemponból hű maradt a névhez: nem kihegyezett raligép, hanem egy nagyon kellemes utazómotor, amivel már haladni is lehet. Szeretem a középkategóriás endurókat, a nagyágyúk inkább csak lenyűgöznek, de vágyni nem tudok rájuk. Sajnos a Transalpra sem - ez inkább az észnek és a racionalitásnak szól, semmint a szívnek. Ha eszköz kell, kiszolgál, de nem fogsz minden leszállás után még egyszer visszafordulni, és végigfuttatni a szemed rajta. Meggyőződésem, hogy nem szimplán a költséghatékonyság jegyében tűnik minden olcsónak, ami szem előtt van (kapcsolók, anyagok, a karok, a markolat, a fényezés, a csavarok, stb...), hanem ezzel próbálják megakadályozni, hogy az Africa Twin vásárlóit elszipkázza. Ha a szem is jól akar lakni, akkor ahhoz nem elég 4 189 000 forint, rá kell dobni még másfél milliót, és az Africa Twint választani.

Honda Transalp 750
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A matricák nincsenek belelakkozva az idomba

A Yamaha Ténéré 700 és a Suzuki V-Strom 800DE mezőnye valahogy úgy néz ki, hogy terepen messze a Ténéré a legjobb, nyugodt utazásra a V-Stromot ajánlanám, aki viszont szeretne gyorsan odaérni, és fontos, hogy utassal, csomaggal, hegynek felfelé se maradjon le a csapattól, annak a Transalp való.

Galéria / 25 kép

Honda XL750V Transalp - 2023.

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!