Ilyen részletességgel még soha nem láttuk a Titanicot

A Titanic roncsa
Forrás: Atlantic Productions / Magellan

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Mintegy 700 ezer felvételből állt össze a háromdimenziós modell, minden idők legnagyobb szabású víz alatti szkennelésének eredményeként.

Amikor elkészült, azt vallották, elsüllyeszthetetlen, egy jégheggyel való találkozás azonban már az első, Southamptonból New Yorkba tartó útja során végzetesnek bizonyult a Titanic számára. Az 1912-es katasztrófa több mint ezerötszáz ember életét követelte. Hiába telt el azóta bő 110 év, még mindig vannak kérdések, továbbra sem sikerült tökéletesen rekonstruálni, mi történt pontosan. A baleset jobb megértésében segíthet az a projekt, amelyen a Magellan Ltd. nevű, mélytengeri kutatócég dolgozik, és amelyről partnerük, az Atlantic Productions dokumentumfilmet is készít.

A valaha volt legnagyobb víz alatti szkennelési projektként emlegetik a kutatást. 2022 nyarán merültek alá a távirányítású tengeralattjárók, amelyeket a szakemberek egy Kanada partjaitól 700 kilométerre állomásozó hajóról vezéreltek. A csapat tagjainak szigorúan megtiltották, hogy az eszközökkel hozzáérjenek a roncshoz, végig a legnagyobb tisztelettel és kegyelettel kezelték a feladataikat. Mintegy kétszáz órát töltöttek a két részre szakadt roncs feltérképezésével. Az orr és a tat hozzávetőleg 800 méterre helyezkedik el egymástól, de a törmelékek mintegy öt kilométeres körzetben hevernek: személyes tárgyak, bontatlan pezsgősüvegek, igen változatos holmik kerültek a kamerák látóterébe.

A roncsot minden szögből alaposan dokumentálták, mintegy 700 ezer felvételt készítettek, 16 terabájtnyi adatot rögzítettek. A Titanic minden milliméterét megörökítették, így nem túlzás azt állítani, hogy minden eddiginél sokkal részletesebb és teljesebb képet tudnak mutatni a történelem egyik leghíresebb hajójáról. Mindebből aztán egy lenyűgöző, háromdimenziós modell állt össze – úgy tízszer nagyobb, mint bármilyen eddigi víz alatti szkennelés eredménye.

A Titanicot és annak katasztrófáját húsz éve tanulmányozó Parks Stephenson szerint nagyon fontos mérföldkő ez a kutatás, olyan részleteket tár a szakemberek elé, amiket még soha nem láthattak. A mérnökök az ütközés körülményeit, erejét és irányát is precízebben tudják majd rekonstruálni, vagyis végre fény derülhet arra, mi is történt pontosan a hajóval 1912 áprilisában.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Titanic roncsának részletes modelljét a BBC oldalán lehet alaposabban szemügyre venni.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!