Nincs több vita: így készül a tökéletes főtt tojás

Mármint, persze ízlés kérdése, ki hogyan szereti, de most a tudósok megmondták, miként lesz tényleg hibátlan az állaga.
A tojásfőzés nem egy ördöglakat, de azért pár alap dolgot be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet szeretnénk. Mert a főtt tojás lehet lágy vagy kemény, de ez a két meghatározás is nagyon sokféle állagot takarhat, és amúgy is mindenki másképp szereti.
Korábban megírtuk, hogyan csináld:
Aki nem vágyik többre, csak az ízlésének megfelelő főtt tojásra, itt meg is állhatna az olvasással, de azért mindenkit arra biztatunk, maradjon velünk, hogy megtudhassa, tudományos szempontból milyen a tökéletes főtt tojás. Néhány kutató ugyanis arra a roppant hasznos célra fordította értékes idejét és szakmai tudását, hogy kidolgozza a lehető legjobb módszert az ideális állag elérése érdekében. A megoldás a periodikus főzés, amely során felváltva forró és langyos vízbe kerülnek a tojások.
A Nápolyi II. Frigyes Egyetem tudósai nem azt az egyszerűnek tűnő metódust választották, hogy fognak pár száz tojást, és próbálgatják, mely eljárás után milyen lesz a kapott eredmény. Ehelyett matematikai modellekkel és szimulációkkal készítették elő a terepet, vizsgálták, hogyan halad át a hő a tojáson. Ugyanis a sárgájának és a fehérjének más-más körülményekre van szüksége ahhoz, hogy valóban kifogástalan legyen az élmény.
Amikor az ideális feltételeket meghatározták, jöhetett az éles teszt. Beállították a forró és a langyos vizet is a kívánt hőmérsékletre, amit persze hőmérők segítségével folyamatosan ellenőriztek is. Majd fogtak 160 tojást, amiket négyféleképpen készítettek el, mindegyik módszerre 40-40 friss tyúktojást áldoztak. Főztek 12 perces kemény tojást, 6 perces lágytojást, 65 Celsius-fokos vízben egy óra alatt készült szuvidált tojás. Végül pedig az újonnan felépített metódust is bevetették: két percet töltöttek a tojások 100 Celsius-fokos forró vízben, majd kettőt 30 fokos langyosban. Ezt a ciklust nyolcszor ismételték meg, vagyis összesen 32 percig tartott így a periodikus főzés.
Arra jutottak, hogy a hagyományos főzés során a tojások belső hőmérséklete folyamatosan emelkedik, a periodikusnál viszont sikerült fenntartani az állandó 67 Celsius-fokot a sárgájánál, míg a fehérje forró vízben 87 és 100, langyosban 35 és 55 fok között ingadozott. A végére a tojás mindkét része ideális állagot és textúrát vett fel.
Nagyon izgalmasan hangzik a tökéletes főtt tojás tudományos alapokra helyezett módszertana, ám ez a 32 perc elég soknak tűnik ahhoz, hogy azt mondjam, én továbbra is maradok a hagyományos, 7-8 perces tojásnál, istenien krémes sárgájával.
Az osztatlan siker elmaradt! Timothée Chalamet cipőválasztásán kiakadtak a rajongók
Szerinted is túltolta kicsit a divatozást?
Autógyűjtők Szent Grálja ez a gyönyörű sárga Ruf CTR
Már maga a Ruf CTR is egészen ritka és különleges sportautó, ebben a színben viszont még kevesebb készült.
Belekortyolhat a sörbe a gyerek, vagy ettől lesz alkoholista?
Egy kicsi kortyocska teljesen ártatlannak tűnhet, mégis úgy fest, ez nyitja meg a kaput az alkoholproblémák előtt.
Ellopott Buddha-szobor kerülhet végre vissza Nepálba
A 12. századi alkotást 1997 óta láthatta a közönség egy chicagói múzeumban, de alapos kutatómunka bizonyította be, hogy valaha ellopták.
Folytatást kap Tim Burton Batman-története – egy csavarral
A zseniális rendező 1989-es produkciójával megreformálta a szuperhősfilmek műfaját, ez a stílus most nem a vásznon élhetne tovább.
Hangulatos és stílusos: 3 pulóver, ami 2025 tavaszán biztosan ott lesz a felkapott darabok között
Tavasszal még jól jön azért egy pulóver, ötleteink között pedig lehet, hogy te is találsz neked tetsző darabot.