Nincs több vita: így készül a tökéletes főtt tojás

Főtt tojás
Forrás: Myriams Fotos / Pixabay

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mármint, persze ízlés kérdése, ki hogyan szereti, de most a tudósok megmondták, miként lesz tényleg hibátlan az állaga.

A tojásfőzés nem egy ördöglakat, de azért pár alap dolgot be kell tartani ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet szeretnénk. Mert a főtt tojás lehet lágy vagy kemény, de ez a két meghatározás is nagyon sokféle állagot takarhat, és amúgy is mindenki másképp szereti.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Korábban megírtuk, hogyan csináld:

Olvasd el ezt is!

Aki nem vágyik többre, csak az ízlésének megfelelő főtt tojásra, itt meg is állhatna az olvasással, de azért mindenkit arra biztatunk, maradjon velünk, hogy megtudhassa, tudományos szempontból milyen a tökéletes főtt tojás. Néhány kutató ugyanis arra a roppant hasznos célra fordította értékes idejét és szakmai tudását, hogy kidolgozza a lehető legjobb módszert az ideális állag elérése érdekében. A megoldás a periodikus főzés, amely során felváltva forró és langyos vízbe kerülnek a tojások.

A Nápolyi II. Frigyes Egyetem tudósai nem azt az egyszerűnek tűnő metódust választották, hogy fognak pár száz tojást, és próbálgatják, mely eljárás után milyen lesz a kapott eredmény. Ehelyett matematikai modellekkel és szimulációkkal készítették elő a terepet, vizsgálták, hogyan halad át a hő a tojáson. Ugyanis a sárgájának és a fehérjének más-más körülményekre van szüksége ahhoz, hogy valóban kifogástalan legyen az élmény.

Amikor az ideális feltételeket meghatározták, jöhetett az éles teszt. Beállították a forró és a langyos vizet is a kívánt hőmérsékletre, amit persze hőmérők segítségével folyamatosan ellenőriztek is. Majd fogtak 160 tojást, amiket négyféleképpen készítettek el, mindegyik módszerre 40-40 friss tyúktojást áldoztak. Főztek 12 perces kemény tojást, 6 perces lágytojást, 65 Celsius-fokos vízben egy óra alatt készült szuvidált tojás. Végül pedig az újonnan felépített metódust is bevetették: két percet töltöttek a tojások 100 Celsius-fokos forró vízben, majd kettőt 30 fokos langyosban. Ezt a ciklust nyolcszor ismételték meg, vagyis összesen 32 percig tartott így a periodikus főzés.

Arra jutottak, hogy a hagyományos főzés során a tojások belső hőmérséklete folyamatosan emelkedik, a periodikusnál viszont sikerült fenntartani az állandó 67 Celsius-fokot a sárgájánál, míg a fehérje forró vízben 87 és 100, langyosban 35 és 55 fok között ingadozott. A végére a tojás mindkét része ideális állagot és textúrát vett fel.

Nagyon izgalmasan hangzik a tökéletes főtt tojás tudományos alapokra helyezett módszertana, ám ez a 32 perc elég soknak tűnik ahhoz, hogy azt mondjam, én továbbra is maradok a hagyományos, 7-8 perces tojásnál, istenien krémes sárgájával.

Videók

Kép
Jármű

Autógyűjtők Szent Grálja ez a gyönyörű sárga Ruf CTR

Már maga a Ruf CTR is egészen ritka és különleges sportautó, ebben a színben viszont még kevesebb készült.

Kép
Életmód

Belekortyolhat a sörbe a gyerek, vagy ettől lesz alkoholista?

Egy kicsi kortyocska teljesen ártatlannak tűnhet, mégis úgy fest, ez nyitja meg a kaput az alkoholproblémák előtt.

Kép
Szórakozás

Ellopott Buddha-szobor kerülhet végre vissza Nepálba

A 12. századi alkotást 1997 óta láthatta a közönség egy chicagói múzeumban, de alapos kutatómunka bizonyította be, hogy valaha ellopták.

Kép
Szórakozás

Folytatást kap Tim Burton Batman-története – egy csavarral

A zseniális rendező 1989-es produkciójával megreformálta a szuperhősfilmek műfaját, ez a stílus most nem a vásznon élhetne tovább.

Kép
Stílus

Hangulatos és stílusos: 3 pulóver, ami 2025 tavaszán biztosan ott lesz a felkapott darabok között

Tavasszal még jól jön azért egy pulóver, ötleteink között pedig lehet, hogy te is találsz neked tetsző darabot.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!