A dán Thor a világ összes országát megjárta – repülő nélkül

Torbjørn C. Pedersen
Forrás: Once Upon a Saga / Facebook

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Torbjørn C. Pedersen tíz éve kezdett utazgatni, a napokban a Maldív-szigeteken zárult a kör.

„Az idegen egy olyan barát, akivel korábban még nem találkoztál.”

Elsőre könnyűnek tűnő kérdés, hogy hány ország van a Földön, mégsem lehet egyértelmű választ adni. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének, vagyis az ENSZ-nek 193 tagja van, kettő pedig – Vatikán és Palesztina – megfigyelői státusszal rendelkezik. Ezen felül viszont még vannak olyan de facto országok, amelyeket nemzetközi szinten nem ismernek el, ilyen például Koszovó. Ezekkel már kétszáz fölé növekszik a szám. A 44 éves dán Torbjørn C. Pedersen számításai szerint egészen pontosan 203 – az utazó ennyi helyre jutott el különleges kalandja során, és állítja, a Föld valamennyi országát repülőgép nélkül kereste fel.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Torbjørn C. Pedersen
forrás: Once Upon a Saga / Facebook
Itt éppen Srí Lankán - ez volt az utolsó előtti állomás a Maldív-szigetek előtt

A Thor – ő a skandináv mitológia mennydörgésistene – becenevet is viselő férfi csaknem tíz évvel ezelőtt, 2013 októberében kerekedett fel, a napokban pedig a kétszázharmadik országba, a Maldív Köztársaságba is megérkezett, hogy aztán hazautazzon Dániába. Összesen 3512 napot vett igénybe a felfedezőút, amelyről elmondta, hogy igazán intenzív és kimerítő volt. Összesen tíz útlevelet fogyasztott el, költségeit pedig napi húsz dollárban maximalizálta – egy gyors számítással ki is jön, hogy úgy 24,5 millió forintba került neki a teljes kaland, ha tartotta a keretet. Ezt saját megtakarításai mellett szponzorok és a közösségi finanszírozás segítségével fedezte.

Pedersen úgy érzi, az élmény megérte az erőfeszítéseket, még ha ez alatt a tíz év alatt megtapasztalta az utazás olyan sötét oldalát is, amivel még a hozzá legközelebb állók sincsenek teljes mértékben tisztában. Sok nehézség, félelem és frusztráció övezte ezt az időszakot. Voltak adminisztratív és logisztikai problémák, Nyugat-Afrikában az ebolajárvány tört ki éppen, Hongkongban a Covid miatt dekkolt két évig. Ha már így alakult, közben megnősült, elvette barátnőjét, Le-t, aki útja során összesen huszonhatszor látogatta meg a világ különböző pontjain. A megpróbáltatások ellenére egyetlen olyan országot sem tudna említeni, ahol tartózkodása ideje alatt ne tapasztalt volna kedvességet, támogatást. Ilyen értelemben egy óriási szociológiai kísérletként is felfogható az útja, amely ráadásul sikerrel járt.

Torbjørn C. Pedersen
forrás: Once Upon a Saga / Facebook
Végre otthon, Dániában

Egy ilyen teljesítmény önmagában is figyelemre méltó, de ezt csak fokozza, hogy Thor kihagyta a talán legkézenfekvőbb utazási módot, repülőgéppel egyáltalán nem közlekedett. Ment viszont gyalog, autóval, busszal, vonattal, hajóval – többször is teherhajóval szelte a vizeket, a végére már olyan volt neki ez is, mintha csak egy helyközi buszra pattanna fel. Minden egyes országban eltöltött legalább huszonnégy órát. Most a világ legtöbbet utazott 150 embere közé sorolja magát, de úgy tudni, ő az első, aki repülés és megszakítás (hazautazás) nélkül jutott el mindenhova.

Mindenesetre most közel egy évtized után hazatért, és végre ismét dán levegőt lélegezhet be. Odahaza több mint százan várták: családtagok, barátok, rajongók és követők, egy zenekar is játszott érkezése örömére. Pedersen sejtelmesen arra utalt, hogy talán családot alapítanak feleségével, ami egy újabb nagy kaland lesz az életében. Emellett pedig újra belevágna a maratonfutásba is, és természetesen a világ több táján rajthoz állna. Utazását a Once Upon a Saga című internetes oldalon és a közösségi médiában is dokumentálta. Könyvet is ír, egy kanadai független filmes, akivel útközben összebarátkozott, egész estés dokumentumfilmet készít az utazásról – utóbbi 2024-ben jelenhet meg.

Forrás: Once Upon a Saga, Facebook, Instagram, People, ABC News

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!