Kegyes hazugság egy boldogabb életért

évszakok ízei borító
Forrás: Zirig Árpád

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Váncsa István új szakácskönyve több, mint receptek sora. Bár szokatlan összetevőkkel is dolgozik, nem azokon, vagy a technológián van a hangsúly: az életet teszi szerethetővé.

Úgy vagyok én Váncsa írásaival, mint a mogyorós csokoládéval. Előbb a mogyorót vadászgatom ki, csak utána hagyom, hogy a csoki szétolvadjon a számban. Kiélvezem, játszom minden falattal, nem sietek, mert így is túl gyorsan fogy el.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Lakoma sorozat pont ilyen volt: nem lehet csak úgy leülni és elkezdeni az elején, majd menni a vége felé. Előbb, mint a finom piemonti mogyorót, megkeresem az összes kerettörténetet, hagyom, hogy átjárjon István humora és cinizmusa, kuncogok a lényeglátáson vagy éppen azon, ahogy rávilágít a saját hülyeségemre. Ha csak ezekből állnának könyvei, akkor is imádnám, de ő ügyel rá, hogy az irodalmon túl a praktikum is helyet kapjon.

Receptek sora, ízesen leírva. Nem az összetevők során van a hangsúly, nem is a technológián. Váncsa az életet teszi szerethetővé azáltal, hogy nekünk ír. Első körben nem a gyomrot tömi meg, hanem a lelket gömbölyíti – aztán ha már mindent elolvastunk, főzni is elkezdhetünk belőle.

Váncsa szakácskönyv
forrás: Zirig Árpád

Kevés magyar szakácskönyv van, ami kerek egész – a Lakoma sorozat minden kötete ilyen volt, annak ellenére, vagy éppen azért, hogy nem volt fotós illusztráció. Nem a képi világ adja el, hanem hagyományosan a betű, de képzeletemben látom a tányért, mikor a fotelbe süppedve fejben főzök. Lehet, hogy ötvenből egy készül el a valóságban, de legalább megtanít arra, hogy mire a tűzhelyhez eljutok, már kész válaszokat adjak a konyhában felmerülő legsúlyosabb kérdésre: mi van itthon?

Váncsa István még nem folytatja a Lakoma sorozatot. Ezen elszomorodtam, mert remek széria az, viszont örömmel fogadtam, hogy praktikus módon a szezonalitás alapján rakott össze egy új kötetet. Oké, ez most így divat, de nem kell aggódni – a szerző nem váltott jegyet a trendvonatra a sok felesleges szakácskönyv elfelejthető szerzője közé, maradt, aki volt, úgy ír mint eddig, s olyan örömmel olvassuk, mintha semmi változás sem lenne.

Az évszakok egy olyan tematika, amit sokáig hanyagoltak a magyar szerzők. Az, hogy a boltokban mindig minden kapható, felülírta a hagyományos életmód mindennapi rutinját és az arra rátapadt tapasztalati bölcsességet. Hála az égnek a magyar szakirodalom is kitermelt mostanság néhány remek munkát. (Például Vida Kata: Idei, hazai, zöld című könyve is kiváló, de a klasszikus, pontgyűjtős lidlis Széll Tamás könyv 2022-es évjárata is mestermunka, érdemes mindkettőt beszerezni.)

Váncsa szakácskönyv
forrás: Zirig Árpád
Egy szokatlan párosítás

Az Open Books által kiadott Évszakok ízei egyikre sem hasonlít igazán. A legfőbb különbség talán az, hogy az időn és az alapanyagon túl az emberre helyezi a hangsúlyt. Ránk. Váncsa hozzám beszél meg hozzád szól, személyesen, mintha két pohár bor után sztorizó rokon lenne. Nem az a fajta, akitől szabadulnánk, hanem az, akit várunk, akinek érkezésére készülünk – kívánom, hogy mindenkinek legyen legalább egy ilyen embere a családban.

A könyv felépítése értelemszerűen négy évszakra és azon belül alfejezetekre bomlik. Miután kiettem a mogyorót a csokiból, miután elfogytak a szépirodalmi átkötések, nekiállhatok a recepteknek. Annyi csavar van benne, hogy Váncsa csak azért sem azokat az alapanyagokat ajánlja, amit mások, ha mégis van átfedés, akkor a felhasználási mód vagy a többi hozzávaló tesz hozzá az élményhez. A kötelező medvehagyma megvan, a spenót reneszánsza nála is kiteljesedik, de a tarlórépa egy olyan zöldség, amihez kevesen nyúlnak Zalától keletre, pedig…

Végre a madárberkenyéről is kiderül, hogy nem csak a sznob pálinkafőzőknek ad örömöt és nem csak a bioboltok polcain várakozhat hippianyukákra és a füvesember nevében posztolók bejegyzésein szocializálódott kisnyugdíjasokra: a chilis berkenyemártás kapudrog lehet azoknak is, akik maguktól sosem csúsztak volna rá a cuccra.

A Lakoma sorozattal nagyon magasra került a léc, és a most megjelent Évszakok ízei sem adja alább, segít átvészelni a várakozási időt, míg meg nem jön amabból is a következő kötet – mert ahogy a szerző is elkottyantja, mint a piramisok, lassan, kockánkként készül az. Aki nem bírja kivárni, erre nyugodtan csapjon le, hisz Váncsa is bátran kimondja, hogy ez a könyv próbál úgy tenni, mintha továbbra is normális életet élnénk egy normális világban, szerzője tehát kegyes hazugságot terjeszt. Ettől jó a közérzete. A miénk is.

Kiadó: Open Books

Ár: 5990 Ft

Galéria / 11 kép

Váncsa István: Évszakok ízei - könyvajánló

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!