Ázsia már ostromol, de a legjobb egyetemek még mindig Európában és Amerikában vannak

Ázsia már ostromol, de a legjobb egyetemek még mindig Európában és Amerikában vannak
Forrás: skynesher / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Ázsia jön fel a világ legjobb egyetemeinek a rangsorán, de a top tízben továbbra is csak európai és amerikai intézmények kerültek be.

A témában meghatározó Quacquarelli Symonds idén is összeszedte a világ top egyetemeit, ahol olyan meglepő országok intézményei is megjelentek, mint Banglades vagy Kazahsztán, de magyar egyetemek is befértek az első 1500 közé. A listát és a pontozási rendszert ugyan minden évben éri kritika, de még mindig ez a legelismertebb rangsor.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Évről-évről fejlesztik módszereiket, idén három új szempont került a pontozási rendszerbe, most már a feldolgozott 17,5 millió tudományos dolgozatból és több mint 240 000 dolgozói és hallgatói véleményből értékelik az egyetemek fenntarthatóságát, nemzetközi kapcsolatait és a végzettek munkaerőpiaci kilátásait is. Ez a lista történelmének legnagyobb fejlesztése, ami arra az aggályra hivatott válaszolni, hogy a végső pontszámokba túlságosan beleszólnak a szubjektív vélemények. Hiába a változtatás, a top 10 szinte változatlan maradt, és az európai, valamint amerikai egyetemek dominanciája sem lankadt.

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Egyhuzamban 14. alkalommal végzett első helyen az MIT, idén is maximális pontszámot szerezve. Nem meglepő az eredmény, hiszen az Egyesült Államokban náluk követik legtöbben a mintatantervet, azaz itt csúsznak a legkevesebben. Emellett világszinten is kiemelkedő a 3:1-es hallgató-oktató arány, ami miatt minden diák személyes figyelmet kap, hamar kiderülnek erősségeik. Mindezt nagyon gondos hallgatószelektálásuknak köszönhetik, ami csak a legjobb jelentkezőket engedi át. Átlagosan az aspiránsok csupán 4,7%-a kerül be.

2. University of Cambridge

99,2 ponttal szoros második a híres angliai egyetem. Nem véletlenül égett be a köztudatba a Cambridge, mint az egyik legjobb egyetem, sikereiket ők is szigorú kiválasztásnak és hagyományőrzésüknek köszönhetik. Itt egészen más rendszer alapján oktatnak, mint sok amerikai egyetemen, így érdekes látni, hogy a két eltérő módszertan közel azonos eredményekre képes. Hatalmas előnye, hogy egyfajta kreativitási központként működik, ahol kutatók és hallgatók együtt, szabadon ötletelhetnek és dolgozhatnak.

3. University of Oxford

98,9 ponttal az Egyesült Királyság másik legendás intézménye, az Oxfordi Egyetem került a harmadik helyre. Akárcsak a Cambridge esetében, itt is a modern szemlélet és a hagyományok megtartása adja mindennek az alapját. Hamar kiemelik a különösen ígéretes hallgatókat, akik aztán egymást inspirálva hoznak létre valami újat.

4. Harvard University

98,3 ponttal zárt a Harvard, aminek erőssége, hogy minden hallgatót enged kibontakozni. Tömérdek intézete lehetőségek százait tárja a felvettek elé, melyek közül mindenki megtalálja azt, amiben jó. Akárcsak a top 10 többi tagjánál, itt is hatalmas szerepet játszik a nehéz bekerülés és az, hogy ezek az egyetemek érik a legtöbbet egy önéletrajzon.

5. Stanford University

98,1 ponttal ért az ötödik helyre a Stanford Egyetem, ahol a legtöbb díjazott szakember oktat vagy oktatott mind közül, sokan közülük Nobel-díjasok. 1952 óta 68 stanfordi oktató kapta meg a tudományos világ legnagyobb elismerését. Az egyetem mindig is kutatáscentrikus volt, ezért a hallgatók átfogó gyakorlati tudást szereznek egyetemi éveik alatt.

6. Imperial College London

97,9 ponttal hatodik lett a listán az Imperial College London. Szemben a Harvard sokszínű tanulási lehetőségeivel, az Imperial College csak STEM és üzleti szakokkal foglalkozik, tehát matematikát, informatikát, természettudományokat, valamint mérnöki és üzleti tárgyakat kínálnak. Rendkívül szoros kapcsolatokat ápol az egyetem ezen területek vezető cégeivel, akik sokszor már egyenesen az intézményből vadásznak új munkaerőt.

7. Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH)

93,3 Pontot kapott az ETH Zürich, ami már csak azért is megérdemli, hogy az első tíz között legyen, mert maga Albert Einstein is itt tanult, majd oktatott. Emellett oktatóik közül 22-en kaptak már Nobel-díjat.

8. National University of Singapore (NUS)

92,7 ponttal, idén először, került a top 10 közé a NUS, ami az egyetlen nem európai vagy amerikai egyetem az élbolyban. Tehetségimporttal kezdték, sok kutatót hívtak oktatni, akik ki is termelték azokat a tanulókat, akik tartani és emelni tudták az egyetem színvonalát. Kíváncsian vártjuk, hogy az elkövetkezendő években bukkannak-e még föl más keleti intézmények a listán.

9. University College London

92,4 pontot kapott az UCL, ami az egyik legdiverzebb az országban. Ide a világ minden tájáról, más-más szemlélettel érkeznek tanulni, ami nagyban hozzájárul az egyetem sikeréhez. Úgynevezett multi-disciplinary oktatást folytatnak, tehát minden témát több szemszögből is bemutatnak a hallgatóknak.

10. University of California, Berkeley

90,4 ponttal futott be a tizedik helyre az UCB. Ez az egyetlen állami egyetem a tízes listán és az Egyesült Államok legjobb állami kampusza. Ide jóval könnyebb és olcsóbb bekerülni, mint a korábban említett helyekre, valamint itt inkább a klasszikus egyetemi életérzést találják a hallgatók, amit annyiszor láttunk már a filmvásznon. Ennek ellenére valamint nagyon jól csinálnak Kaliforniában, hogy egy ekkora merítéssel is ilyen jó eredményeket érnek el.

Mi újság itthon?


Tisztán látszik, hogy a top egyetemek továbbra is európaiak vagy amerikaiak, de kibontakozó félben van egy új trend, ahol az amerikai intézmények háttérbe szorulnak. Európához tartozván magyar egyetemek közül is páran felkerültek az 1500 listázott közé. Érdekes, hogy a globális listán a Szegedi Tudományegyetem került előrébb, valahol a 600. hely környékén, míg a kelet-Európára fókuszáló listán az ELTE szerepelt jobban. Őket követi a Debreceni Egyetem és a BME, mindkét rangsor szerint. Ezt a négyest találjuk a magyar szerkesztésű listák elején is.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!