Páncélozott Golf GTI: hogy ne lőjenek ki huligánkodás közben

Armormax páncélozott Golf GTI
Forrás: Armormax

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Páncélautó nem – vágnánk rá a Kincs, ami nincsből származó idézetet egy Golf GTI láttán. Páncélautó IGEN – felelnék a dél-afrikai Armormax szakemberei. Ők készítették el az első B4-es szintű Golf 8-at.

Lehettem vagy tíz-tizenkét éves, amikor édesapám egyik kollégája leparkolt az udvarunkon a páncélozott E30-as BMW-jével. Na, nem valami nehézfiú volt, vagy hasonló, egyszerűen csak szembe jött vele a valamilyen szolgálatból leselejtezett autó, és elég jó vételnek tűnt. Egyrészt nagyjából akkor szerettem bele az E30-ba, másrészt meg elképesztően menőnek tartottam a golyóálló autót. Mondjuk amennyi pluszsúlyt hordoznak ezek, a sportosság gyanúja azóta sem merült fel bennem.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Armormax páncélozott Golf GTI
forrás: Armormax
Az utasteret körülvevő elemek könnyű páncélzatot kaptak

Aztán most Dél-Afrikában, az Armormaxnál miből készítettek páncélozott változatot? A Golf 8 egyik legsportosabb változatából, a GTI-ből. Bár nem ez a Golf-tápláléklánc csúcsa, azért elég előkelő helye van a sorban, csak a GTI Clubsport, valamint az R modellek állnak fölötte. 245 lóerőt és 370 newtonmétert tud, 6,4 másodperc alatt van százon, és nyilván csak azért pont 250 km/h a végsebessége, mert ennyiben korlátozták.

Az Armormax-féle GTI ennél jó eséllyel lomhább egy kicsivel, az alapból bő 1,4 tonnás tömegre ugyanis az átépítés rádobott még 180 kilót. B4-es szintű védelemről van szó, ami egyszerűen fogalmazva a maroklőfegyverek lövedékeitől tud megóvni. A magasabb szintek egyébként a B4+/B5, ami már a géppisztolyok és a Kalasnyikov ellen, a B6, ami valamennyi kézifegyver ellen védelmet nyújt, a csúcs pedig a B7, robbantás elleni védelemmel. De ezek jelenleg nem érhetők el a Golfhoz.

De mit is jelent pontosan a B4, ami legalább azt biztosítja, hogy a huligánkodásunkat megunó szomszéd ne tudjon lelőni? Azt, hogy a súlytöbblet nem annyira vészes, a könnyű, szintetikus páncél tette lehetővé, ilyet találunk minden kasznielemen, az ajtókon, minden, az utasteret körülvevő elemen, sőt még a hátsó üléseken is. Ezek mellé Optima golyóálló üvegeket is kapott a Golf, nem maradt ki a szórásból a napfénytető sem. Mindezek az olyan elterjedtebb lövedékek ellen is védenek, mint a 44-es és 357-es kaliberű Magnum, vagy a 9 milliméteres Parabellum. Az Armormaxnál egyébként természetesen akár B7-es védelmet is tudnak faragni a járművekre, de az aktuális Golfból olyan még nem született.

Persze nem véletlen, hogy éppen Dél-Afrikában, és éppen maroklőfegyverek elleni védelemmel készült el a Golf GTI. Az országban kifejezetten gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, a fegyveres rablások és rablási kísérletek, sőt az emberölés is. Ezeket nagyon sokszor kézi lőfegyverekkel követik el, így veszik el a kiszemelt autókat is. Különösen magas a bűnözési ráta az Armormax székhelyéül szolgáló Johannesburgban. Érthető tehát, hogy már a 7-es Golfból is teljes páncélozott flottát építettek, az 1.4 TSI-től az R-ig minden változat bekerült a palettára.

Armormax páncélozott Golf GTI
forrás: Armormax
Természetesen az üvegek is golyóállók

A biztonságnak ára is van: egy Armormax-kezelésen átesett Golf GTI 1,7 millió dél-afrikai randba (csaknem 37 millió forintba) kerül, de magasabb felszereltséggel 1,8 millió randra (majdnem 39 millió forintra) is felszökhet az ára. Ezzel szemben egy páncélozatlan, sima Golf GTI alapára 744 ezer rand, azaz 16 millió forint Dél-Afrikában.

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Különleges illatok, amiket autógyártóknak köszönhetünk

Nemcsak luxusmárkák készítenek exkluzív parfümöket, olykor teljesen hétköznapi márkák is belevágnak.

Kép
Jármű

Vége a találgatásnak: itt az új Bugatti hiperautó, a Tourbillon

A Veyron és a Chiron után itt a következő über-sportkocsi, amely szakít a W16-os hagyományokkal.

Kép
Jármű

5 izgalmas autós kirándulás, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

Amikor Magyarországon el akarunk jutni valahova, jellemzően a leggyorsabb megoldást, azaz az autópályákat és főútvonalakat választjuk. Vannak azonban olyan különlegesen szép autós útvonalak, amikért érdemes valamivel hosszabban vezetni – és akár önmagukban is megérnek egy hétvégi kirándulást.

Kép
Tech

Zenekedvelők előnyben: nyolc hangszórós táblagép a Lenovótól

A Lenovo Tab Plust kifejezetten a zene szerelmeseinek szánták. A táblagép önálló Bluetooth-hangszóróként is használható.

Kép
Tech

Videójáték lesz a 90-es évek kultklasszikusából

A Csillagközi invázió alapján készült játéknak már a megjelenési dátuma is megvan.

Kép
Szórakozás

Rablótámadás miatt került kórházba Roby Baggio

Az olasz futball-legenda családjával nézte az olasz–spanyol Eb-meccset, amikor fegyveresek törtek be otthonába.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!