Páncélozott Golf GTI: hogy ne lőjenek ki huligánkodás közben

Armormax páncélozott Golf GTI
Forrás: Armormax

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Páncélautó nem – vágnánk rá a Kincs, ami nincsből származó idézetet egy Golf GTI láttán. Páncélautó IGEN – felelnék a dél-afrikai Armormax szakemberei. Ők készítették el az első B4-es szintű Golf 8-at.

Lehettem vagy tíz-tizenkét éves, amikor édesapám egyik kollégája leparkolt az udvarunkon a páncélozott E30-as BMW-jével. Na, nem valami nehézfiú volt, vagy hasonló, egyszerűen csak szembe jött vele a valamilyen szolgálatból leselejtezett autó, és elég jó vételnek tűnt. Egyrészt nagyjából akkor szerettem bele az E30-ba, másrészt meg elképesztően menőnek tartottam a golyóálló autót. Mondjuk amennyi pluszsúlyt hordoznak ezek, a sportosság gyanúja azóta sem merült fel bennem.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Armormax páncélozott Golf GTI
forrás: Armormax
Az utasteret körülvevő elemek könnyű páncélzatot kaptak

Aztán most Dél-Afrikában, az Armormaxnál miből készítettek páncélozott változatot? A Golf 8 egyik legsportosabb változatából, a GTI-ből. Bár nem ez a Golf-tápláléklánc csúcsa, azért elég előkelő helye van a sorban, csak a GTI Clubsport, valamint az R modellek állnak fölötte. 245 lóerőt és 370 newtonmétert tud, 6,4 másodperc alatt van százon, és nyilván csak azért pont 250 km/h a végsebessége, mert ennyiben korlátozták.

Az Armormax-féle GTI ennél jó eséllyel lomhább egy kicsivel, az alapból bő 1,4 tonnás tömegre ugyanis az átépítés rádobott még 180 kilót. B4-es szintű védelemről van szó, ami egyszerűen fogalmazva a maroklőfegyverek lövedékeitől tud megóvni. A magasabb szintek egyébként a B4+/B5, ami már a géppisztolyok és a Kalasnyikov ellen, a B6, ami valamennyi kézifegyver ellen védelmet nyújt, a csúcs pedig a B7, robbantás elleni védelemmel. De ezek jelenleg nem érhetők el a Golfhoz.

De mit is jelent pontosan a B4, ami legalább azt biztosítja, hogy a huligánkodásunkat megunó szomszéd ne tudjon lelőni? Azt, hogy a súlytöbblet nem annyira vészes, a könnyű, szintetikus páncél tette lehetővé, ilyet találunk minden kasznielemen, az ajtókon, minden, az utasteret körülvevő elemen, sőt még a hátsó üléseken is. Ezek mellé Optima golyóálló üvegeket is kapott a Golf, nem maradt ki a szórásból a napfénytető sem. Mindezek az olyan elterjedtebb lövedékek ellen is védenek, mint a 44-es és 357-es kaliberű Magnum, vagy a 9 milliméteres Parabellum. Az Armormaxnál egyébként természetesen akár B7-es védelmet is tudnak faragni a járművekre, de az aktuális Golfból olyan még nem született.

Persze nem véletlen, hogy éppen Dél-Afrikában, és éppen maroklőfegyverek elleni védelemmel készült el a Golf GTI. Az országban kifejezetten gyakoriak az erőszakos bűncselekmények, a fegyveres rablások és rablási kísérletek, sőt az emberölés is. Ezeket nagyon sokszor kézi lőfegyverekkel követik el, így veszik el a kiszemelt autókat is. Különösen magas a bűnözési ráta az Armormax székhelyéül szolgáló Johannesburgban. Érthető tehát, hogy már a 7-es Golfból is teljes páncélozott flottát építettek, az 1.4 TSI-től az R-ig minden változat bekerült a palettára.

Armormax páncélozott Golf GTI
forrás: Armormax
Természetesen az üvegek is golyóállók

A biztonságnak ára is van: egy Armormax-kezelésen átesett Golf GTI 1,7 millió dél-afrikai randba (csaknem 37 millió forintba) kerül, de magasabb felszereltséggel 1,8 millió randra (majdnem 39 millió forintra) is felszökhet az ára. Ezzel szemben egy páncélozatlan, sima Golf GTI alapára 744 ezer rand, azaz 16 millió forint Dél-Afrikában.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!