A séf, a tenger és a kolbász

A séf, a tenger és a kolbász könyv
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Amikor a kertbe is undorodva lépek ki a latyak, a nyálka meg a másodpercek alatt elolvadó hódara miatt, akkor az ideális olvasmány kiragad a telét vesztett Közép-Európából, és lepottyant oda, ahova nyaralni visz az álomhajó, vagy valamelyik fapados légitársaság.

Weibel Csabát a Covid előtt ismertem meg. Követtem a könyv címével megegyező Facebook-oldalát, ötletet merítettem a receptjeiből, sőt még egy interjú is készült vele – kíváncsi voltam, hogy éli meg a lockdownt a mallorcai csúcsétterem séfje, amikor egy darab turista sincs a szigeten.

Jó volt olvasni a sztorikat, amiket a kaják mellé kínált, mindig volt egy adalék, ami kontextusba helyezte a fogást vagy éppen bemutatott egy alapanyagot, amivel idehaza sosem találkoztunk. Egy idő után névről megvoltak a környékbeli halászok és a helyi kifőzdék is – észrevétlenül megismertük Csaba környezetét, pedig nem csináltunk mást, mint néztük a nyálelválasztást beindító, sós tengeri levegőt nagy arányban tartalmazó fogásokat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Belső oldalpár recepttel
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Mindig van egy adalék, ami kontextusba helyezi az ételt

Jó fél éve a séf elpöttyintette, hogy készül a könyv. Arról nem volt szó, hogy a tradicionális konyha, a személyes receptek vagy a munkahelyi fine dining lesz-e hangsúlyos – most, hogy itt van asztalomon, már tudom, hogy jól döntött. Nincs benne a csúcsgasztronómia alkimista megközelítése, helyette a hagyományok, a lokális alapanyagok váltak hangsúlyossá, felütve azzal a vidám, haveri hangulattal, ami Weibel Csabát tényleg jellemzi.

Azoknak, akik nem találkoztak munkájával, posztjaival vagy videóival korábban, elsőre furcsa lehet a nagy bratyizás, de higgyék el, ez önazonos; akkor érezném magam furcsán, ha a szívélyes lazaság kimaradt volna A séf, a tenger és a kolbász lapjai közül.

A könyv borítója
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A bratyizás tökéletesen önazonos a kötetben

A tartalomjegyzék nem klasszikus, vagyis vezérszála nem a szezonalitás vagy leves-főétel-desszert közismert sora. Valahogy ötletszerűen, hangulat alapján rendeződtek el az ételek – amíg ilyen jó a flow, nincs is ezzel semmi baj. A Partvonal kiadó által jegyzett könyv nem is száz százalékban receptközpontú, inkább útleírás és személyes sztori a képek és hozzávalók között. A technológia ismertetése is olyan csabás: akiknek a főzés társasági, családi élmény is egyszerre, annál mindez működni fog, mert a séf úgy szól hozzánk, mint régi cimboráihoz.

A könyvben levő ételek teljesen rendben vannak, örülök, hogy teli van olyan lokális specialitással, amiket turistaként nem nagyon lehet megismerni. Ehhez ott kell élni, kapcsolatba kerülni a helyiekkel, átvenni a szokásaikat, és igyekezni, hogy beavassanak a családi titkokba – különben hogyan tanulnánk el Sergio tengerészkrémjét, María asszony mandulatortáját, Fede chimichurriját vagy Abel feleségének csirkesalátáját? A végén persze a föld alól előbújnak a magyar gyökerek is: hiába a sok mediterrán recept, a könyv utolsó fogása egy rendes magyar paprikás krumpli.

Belső oldalpár halas recepttel
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Ahhoz, hogy ennyire megismerjük a helyi fogásokat, ott kell élni

Az executive séfek általában nem ilyet írnak. Azt hiszem, Weibel Csaba sem tipikus képviselője ennek a pozíciónak. Ha ő más ember lenne, ez a háromszáz oldalas utazás sem vált volna ilyen szórakoztatóvá. Azoknak, akik velem együtt elvágyódva néznek ki az ablakon, ez kifejezetten jó hír – szerintem annyi napsütést tartalmaz a könyv, hogy már az olvasása is pótolja a napi D-vitamin szükségletet.

Kiadó: Partvonal

Ár: 8990 Ft

Videók

Kép
Szórakozás

10 videójáték, amiből megnéznénk egy filmváltozatot

Nemhiába mondják néhány alkotásra, hogy vászonra termett.

Kép
Szórakozás

Hétfő estétől érdemes lesz az éjszakai égboltot figyelni

Látványos meteorzáporral érkezik meg hazánk fölé is a Lyridák.

Kép
Jármű

A Revuelto inspirálta ezt a limitált Ducatit

A Panigale V4-ből készül pár ilyen különleges példány, amit bárki a saját Lamborghinijéhez igazíthat.

Kép
Szórakozás

Ezért hagyta el Hollywoodot az Amerikai pite sztárja

Shannon Elizabeth egy teljes generáció számára marad örökre a dögös cserediák, de talált valamit, ami a filmezésnél sokkal fontosabb.

Kép
Tech

Hordozható lemezjátszóval készül a nyárra a Toshiba

Pontosabban az Aurex almárka dobta piacra az AX–RP10-et, aminek bár létjogosultsága kérdéses, mégis roppant figyelemreméltó.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!