Autóipari vita tesz be az amerikai whiskyknek

Autóipari vita tesz be az amerikai whiskyknek
Forrás: Steve Lupton / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az EU és az Egyesült Államok közti gazdasági vita már az amerikai lepárlókat is érinti.

Az amerikai whiskyiparnak fájdalmas döntést hozott az EU a jövőre bevezetendő 50%-os vámmal. Az USA-ban a whiskyk piaca 51, milliárd dolláros üzlet, az amerikai alkoholexport 62%-át a whiskyk teszik ki - igaz, a teljes termelésnek ez mindössze az 1,3%-a, de már az is hatalmas összeg, ami rosszul érinti az egyébként gyorsan fejlődő üzletágat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Húsz éve az Egyesült Államokban 35 lepárlóüzem működött, mára viszont már 2600-at számlálnak. Az EU-s büntetővám egy nagyobb játszma része, amivel az évek óta húzódó alumínium- és acélexportról, illetve az elektromos autók támogatásáról szóló vitában szeretnének jobb pozíciót kiharcolni.

Az egyik vitás pont tehát az amerikai autógyártást védő "inflációcsökkentő törvények", melyeket tavaly augusztusban fogadtak el az Egyesült Államokban. Ennek az egyik része, hogy csak azokra az elektromos autókra jár támogatás, melyeket az USA-ban szereltek össze, és az akkumulátora illetve az ahhoz használt nyersanyagok többsége nem Kínából, Oroszországból, Iránból vagy Észak-Koreából származik, hanem Amerikából vagy valamelyik szabadkereskedelmi partnerországból. A gond, hogy az EU nem az Egyesült Államok szabadkereskedelmi partnerországa. Így ha a VW, a BMW vagy a Mercedes nem akar hátrányba kerülni az amerikai piacon, akkor kénytelen lesz a gyártást áttelepíteni, amivel európai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Bár tavasszal került a törvénybe egy kiskapu bizonyos partnerek külön elbírálásával és azzal, hogy a lízingelt autókat mentesítették a hazai gyártás követelménye alól, de ez egyelőre rövidtávú megoldás.

A másik, talán még problémásabb pont az acél- és alumíniumszektor kérdése: még Trump vetett ki büntetővámot az EU-ból származó termékekre. Ezeken Biden a megválasztása után enyhített, de mindkét félnek megfelelő megoldás még így sem született.

Biden azt szeretné, ha a védővámok feloldásáért cserébe az EU szálljon be a kínai acélipar elleni szervezkedésbe, vagyis közösen büntessék azokat az országokat, amelyek acéltermelése magas emisszióval jár. Ezzel szemben az EU azt állítja, hogy már van egy bevált mechanizmusa erre, mégpedig az uniós karbonvám, amellyel a szennyezőbb országokból származó termékeket sújtja. Ez viszont az USA számára lefogadhatatlan, mert az amerikai termelők ellenzik, hogy a kibocsátásukat megadóztassák.

Ennek a vitának egy újabb fejezete az az amerikai whiskyipart büntető EU-s védővám, amely január 1-én fog életbe lépni - kivéve ha december végéig sikerül megegyezni acél- és alumíniumügyben.

Az EU már 2018 és 2021 között is emelt az amerikai whisky-k vámján, akkor 25%-os adót vetettek ki, ami egyből 18%-kal csökkentette a whisky-k exportját, majd az eltörlése után egyből 118%-ra javult a forgalom az előző évhez képest. Ezekből az adatokból kiindulva az 50%-os vámnövelés súlyos következményekkel fog járni.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!