Autóipari vita tesz be az amerikai whiskyknek

Autóipari vita tesz be az amerikai whiskyknek
Forrás: Steve Lupton / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Az EU és az Egyesült Államok közti gazdasági vita már az amerikai lepárlókat is érinti.

Az amerikai whiskyiparnak fájdalmas döntést hozott az EU a jövőre bevezetendő 50%-os vámmal. Az USA-ban a whiskyk piaca 51, milliárd dolláros üzlet, az amerikai alkoholexport 62%-át a whiskyk teszik ki - igaz, a teljes termelésnek ez mindössze az 1,3%-a, de már az is hatalmas összeg, ami rosszul érinti az egyébként gyorsan fejlődő üzletágat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Húsz éve az Egyesült Államokban 35 lepárlóüzem működött, mára viszont már 2600-at számlálnak. Az EU-s büntetővám egy nagyobb játszma része, amivel az évek óta húzódó alumínium- és acélexportról, illetve az elektromos autók támogatásáról szóló vitában szeretnének jobb pozíciót kiharcolni.

Az egyik vitás pont tehát az amerikai autógyártást védő "inflációcsökkentő törvények", melyeket tavaly augusztusban fogadtak el az Egyesült Államokban. Ennek az egyik része, hogy csak azokra az elektromos autókra jár támogatás, melyeket az USA-ban szereltek össze, és az akkumulátora illetve az ahhoz használt nyersanyagok többsége nem Kínából, Oroszországból, Iránból vagy Észak-Koreából származik, hanem Amerikából vagy valamelyik szabadkereskedelmi partnerországból. A gond, hogy az EU nem az Egyesült Államok szabadkereskedelmi partnerországa. Így ha a VW, a BMW vagy a Mercedes nem akar hátrányba kerülni az amerikai piacon, akkor kénytelen lesz a gyártást áttelepíteni, amivel európai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Bár tavasszal került a törvénybe egy kiskapu bizonyos partnerek külön elbírálásával és azzal, hogy a lízingelt autókat mentesítették a hazai gyártás követelménye alól, de ez egyelőre rövidtávú megoldás.

A másik, talán még problémásabb pont az acél- és alumíniumszektor kérdése: még Trump vetett ki büntetővámot az EU-ból származó termékekre. Ezeken Biden a megválasztása után enyhített, de mindkét félnek megfelelő megoldás még így sem született.

Biden azt szeretné, ha a védővámok feloldásáért cserébe az EU szálljon be a kínai acélipar elleni szervezkedésbe, vagyis közösen büntessék azokat az országokat, amelyek acéltermelése magas emisszióval jár. Ezzel szemben az EU azt állítja, hogy már van egy bevált mechanizmusa erre, mégpedig az uniós karbonvám, amellyel a szennyezőbb országokból származó termékeket sújtja. Ez viszont az USA számára lefogadhatatlan, mert az amerikai termelők ellenzik, hogy a kibocsátásukat megadóztassák.

Ennek a vitának egy újabb fejezete az az amerikai whiskyipart büntető EU-s védővám, amely január 1-én fog életbe lépni - kivéve ha december végéig sikerül megegyezni acél- és alumíniumügyben.

Az EU már 2018 és 2021 között is emelt az amerikai whisky-k vámján, akkor 25%-os adót vetettek ki, ami egyből 18%-kal csökkentette a whisky-k exportját, majd az eltörlése után egyből 118%-ra javult a forgalom az előző évhez képest. Ezekből az adatokból kiindulva az 50%-os vámnövelés súlyos következményekkel fog járni.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Ismerd meg a superior kasmír termékekről híres Falconerit!

Promóció

Jövőbe vezető hagyomány

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A bróker, a nyugdíjas és a revizor

Szidjuk a csúnya neppereket, akik átverik a gyanútlan vásárlót. Pedig a magánszemélyek se csupa kincset árulnak.

Kép
Otthon

Ezekben a városokban a legdrágább az élet

Oké, hogy Budapesten piszok drága az albérlet, de szerencsére a közelében sincs a top 10-nek a magyar főváros, ha azt keressük, hol a legköltségesebb élni.

Kép
Szórakozás

A világ legszebbjei közt a budapesti karácsonyi vásárok

Az Adventi Bazilika egyenesen díjnyertes, de a Vörösmarty téri karácsonyi vásár is több toplistán szerepel.

Kép
Szórakozás

77 millióért árulják Tupac ujjlenyomatát

A rapper szexuális zaklatás miatt ült börtönben, ahhoz az eljáráshoz vették tőle az ujjlenyomatokat. De van itt valami Notorious B.I.G.-től is.

Kép
Jármű

Egy E46 M3-nál vagányabb a másfél

Lenny Karenski megtanult hegeszteni, hogy saját magának készíthesse el a világ legmenőbb utánfutóját.

Kép
Szórakozás

Megvannak a magyar válogatott csoportellenfelei az Eb-re!

Németországgal, Skóciával és Svájccal csapunk majd össze a jövő évi kontinenstornán.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!