Nehéz volt kés nélkül hazamenni

Steampunk kés
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

„Akkor jó, ha gombás, teljesen más tőle a felülete” – mondta előttem egy férfi, miközben szemében valami furcsa izgatottság csillogott. Ha máshol hallottam volna ezt a beszélgetést, talán óvatosan hátrébb léptem volna, de itt minden a helyére került. Késmarkolatnak való fadarabokat méregettek: a szokásos őszi késvásáron minden kapható volt, ami a hidegfegyverek szerelmeseinek kellhet.

Van, aki fél a késtől, más boltba sem megy nélküle – a már huszadik lurdys seregszemle inkább nekik szólt. Nem tartogatott meglepetéseket, de hozta a szokásos, kellemes hangulatot: a pengék élesek, a kiállítók kedvesek, a látogatók pedig lelkesek voltak. Képválogatásunkkal esély sincs arra, hogy teljes betekintést nyújtsunk, mert a hazai késes szakma kifejezetten gazdag, de a kedvenceinket örömmel mutatjuk meg, bízva abban, hogy az olvasóink is szeretik a tökéletes élszalaggal rendelkező fémtárgyakat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Faragott agancsos kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A hirdetésekben gyakran szerepelnek vitrines kések, amik talán még papírt sem vágtak. A vadászok viszont alaphelyzetben gyakran nyúznak, hasítanak, de hogy az ilyen csodásan faragott agancsra ráfröccsen-e valaha vér, nem tudhatjuk.

Halas bicska
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A halas bicska az alföldi késtípusok egyike, a Szeged környéki mesterek fejlesztették tökélyre a formáját. Sokan úgy gondolják, ez teljesen magyar dizájn, ám több országban is jelen van. Cseh, német, osztrák verziókat ugyanúgy ismerünk, mint a viktoriánus korszakban, Angliában készült példányokat.

Konferenciaterem a látogatókkal
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A Lurdy-ház konferenciatermei nem sugározzák az otthonosságot, viszont kedvelt, jól megközelíthető helyszínei a minden ősszel megtartott kiállításnak és vásárnak. Mi is évente eljövünk, érdemes.

Steampunk kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A műgyanta elterjedése izgalmas megoldásokat is magával hozott, igaz, ennél a remek bicskánál nem csak a steampunk stílusú rezes-fogaskerekes panelek vonzzák a szemet, hanem a míves kis bőrtok is.

Kenéz-féle kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A tradicionalisták és népi iparművészek mellett a magyar késes szakmában jelen vannak a kísérletező kedvű mesterek is: a Kenéz által készített cukiságot nehéz kategorizálni, de a mozdonyszerű pengében van valami türhő izgalom, ami miatt az ember szívesen zsebre vágná.

Erik Leather & Steel kések
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Klasszikus magyar formák kicsivel modernebben: az Erik Leather & Steel név olyan fiatalembert takar, aki még csak nem rég van a szakmában. Ha továbbra is ilyen szép kivitelű, átgondolt dolgokat készít, mint ezek a maskarák, megérdemelten lesz helye a piacon.

Díszített náder bicska
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Az utóbbi évek a magyar tradik reneszánszát hozták el. Az első sláger a fejesgörbe volt, de mostanra mindegyikből készülnek luxuskivitelek. Ez a náder bicska erősen díszített, de a show-t a damaszkacél penge viszi el. Nem olcsó, de nem is hétköznapi.

Nessmuk stílusú kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A tízéves fiam ízlése remek: a pengén kirajzolódó, hajtogatott kovácsolással készült minta azonnal megtetszett neki, de a nessmuk stílusú kontúrra is azt mondta, hogy ütős. Késfüggő apaként mélyen egyetértek vele – a bushcraft mítosz egyik megteremtője George Washington Sears, vagyis Nessmuk volt, aki ezzel a késformával sokakat megihletett.

Rezes csíkok a pengén
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Terjedő divat, hogy a damaszkolás során az acél mellé más egyéb fémeket is odakovácsolnak. A rezes csíkok nem mennek le az élig, így a használatot nem befolyásoljak, viszont a tekintet rabul ejtik. Ha eleget használjuk, a grünspan sem fog kiülni rajta.

Csontnyélre karcolt jelenet
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Micsoda életkép: a csontnyélre karcolt romantikus jelenet jól megmutatja, mire képes Szalai Zsolt.

Gombászkés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Szintén Szalai standján találtuk ezt a csemegét – másnál nem is láttunk a kiállításon gombászkést. A kis kefe és a visszahajló él azonnal elárulja a célcsoportot, igaz, praktikus okokból szívesen látnék rajta rögzítési pontot. Kár lenne a Börzsöny közepén elveszteni.

Fenyőtobot műgyantában
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A debreceni Csuth Gábor nem csak remek formákkal dolgozik, de a panelek anyagában is szereti az extra megoldásokat – a furcsa ágas-bogas minta egy műgyantában stabilizált, kettévágott fenyőtoboz. Zseniális külalak.

Műgyantás megoldások
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A faanyag stabilizálása azt jelenti, hogy vákuumban tartva megszívatják műgyantával, így gyakorlatilag örök életűvé válik, ellenáll víznek, párának, fizikai behatásnak. Színezőanyagok segítségével zseniális árnyalatok és textúrák jönnek létre. Ezeket méretre vágva árulják azoknak, akik otthon, saját maguknak szeretnének kést készíteni.

Toboz a narancssárga közegben
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Így néz ki, mielőtt felvágják - elképesztő jól mutat a toboz a narancssárga közegben. Biztos, hogy ezzel rendkívül mutatós befejezést adhatunk egy jól megmunkált pengének.

Kovácsolt damaszkpengés konyhakés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Bámulatos színvonalú kovácsolt damaszkpenge a konyhakésen. Nem lenne szívem ezzel vágni a vöröshagymát a vasárnapi ebédhez, ha mégis, nem haladnék a munkával, mert az acél rajzolata és felülete könnyen elterelné a figyelmemet.

Luxuskategóriás kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A melleket meg kell fizetni – nem csak a kreatívan bimbóra tett csavar miatt figyelemfelkeltő a kés, de az anyaghasználat, a technológia és a külalak is egyértelműen a luxuskategóriába sorolja. Simán el tudjuk képzelni, amikor a közbeszerzőmellényből ilyen kerül elő az AMG G63 kulcsai után kutatva.

Mindennapi használatú bicskák
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Mire vasárnap odaértünk, Jakab Imre asztalán már csak ez a két csemege maradt. Érdemes volt kézbe venni őket: mindkettő kecses, abszolút alkalmas mindennapi használósnak, vagyis EDC (everyday carry) bicskának. Érdemes megfigyelni a rendkívül elegáns kialakítást: a pengehát felé futó ív birtoklási vágyat gerjeszt minden szépérzékű késmániásban.

Tollszerűen kirajzolódó penge
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Fenyegetően szexi: a tollszerűen kirajzolódó damaszkacél penge mellé nem is illene csiricsáré markolat, ez úgy tökéletes, ahogy van. Ugyan rengeteg laminált nyersanyag érkezik Pakisztánból, de érdemes a hazai és a közép-európai kovácsok munkájából választani.

Hans Weinmüller konyhakése
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Az osztrák Hans Weinmüller konyhakése volt az én favoritom: a középső darab úgy illeszkedett a tenyerembe, mintha a karom isten adta folytatása lenne. Az ergonómia, a súlyelosztás és a tömeg ideális volt. A mester 300 eurót kért a szerszámért, ami azért magasabb, mint a hazai késkészítők árai.

A pengét megtartó rugó maga a markolat
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Szintén Weinmüller – a pengét megtartó rugó gyakorlatilag a markolat. Precíz, feszes, ötletes megoldás. Azt hittem, a fogása rosszabb lesz, de meglepően jól megmarkolható, akár precízebb műveletekre is alkalmas a szénacél, vagyis nem rozsdamentes bicska.

Friction folder
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Friction foldernek hívja az angol, de nem is tudom, van-e jó magyar neve a minden bicska ősének: nincs rugó, a penge túlnyúló hátsó része szorosan betámaszt a markolat tetején kiképezett vágatba. A hagyományos tárgyak kedvelőinek igazi kedvenc lehet. A rezes damaszkolás itt is befigyel!

Obszidián penge, agancs és fa nyél
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A kés, aminek értelme nincs, cserébe jól néz ki a vitrinben. A penge anyaga pattintott obszidián, vagyis ásvány. A nyél agancs és fa – az ősember ölni tudott volna egy ilyenért. Vagy ilyennel.

Munkára készült, egyszerű kések
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Pájer Gyula késein nincs cicoma, de ettől ilyen vonzóak, látszik, hogy munkára készültek, nem dísznek, szekrényben tetszelgésre. Kifejezetten korrekt áron kaphatók – a képen látható Kisvaskan anyaga 51crv4 acél, a markolat fekete dióból készült.

Narancssárga fixpengés kés
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

A lengyel Krol Blades narancssárga fixpengése egyszerűségében is csalogató. A pattintott hatás a pengén és a markolatpanelen is érvényesül – sajnos az árát nem tudtam meg, pedig szívesen akasztottam volna egy vízszintes tokban a nadrágszíjamra.

Manufakturális körülmények közt készült tollak
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Mit keresnek a tollak egy késvásáron? Joe Pesci a Casinóban megmutatta, mire jó az írószer, ha úgy van, igaz, a magyar gyártású Pendors nem ezért érkezett. A manufakturális körülmények között készült remekművek ugyanolyan érzelmi kötődést képesek kialakítani, mint egy jól formált penge.

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Kép
Szórakozás

Újra hív minket a Zóna! Erre lehet számítani a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyltól

A sugárzásmérő recseg már egy ideje, de most végre kijött egy igazi gameplay-videó is a játékról!

Kép
Jármű

Ez már kabaré: most az ablaktörlővel van gond a Cybertruckon

Ekkora felhajtással és ilyen drágán ritkán adnak olyan autót, amivel már az elején ennyire sok baj van.

Kép
Tech

Sztárok bikinis kamufotói bukkannak fel a Google képkeresőjében

Ezeken kívül MI-generált, hamis gyerekkori képeket is mutatnak a celebekről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!