Mióta hord ruhát az ember? A barlangi medvék mesélnek

barlangi_medve
Forrás: Tiberio / Wikimedia Commons

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nagyon kevés biztos információ van arról, mikor kezdték őseink ruhadarabokkal védeni testüket az időjárás szélsőségeitől. Német archeológusok most felfigyeltek valamire, ami támpontot adhat.

Érdekes felfedezést tettek az ősemberek ruházkodásával kapcsolatban német tudósok. Barlangi medvék maradványait vizsgálva ugyanis olyan nyomokat találtak, amelyek arra utalnak, az állatokat már mintegy 300-320 ezer évvel ezelőtt is bundájukért nyúzhatták meg. A medvék végtagcsontjain olyan vágásnyomokat észleltek, amiket legvalószínűbben ezzel lehet magyarázni. Ott ugyanis olyan kevés hús, illetve zsír borította a csontokat, hogy aligha a táplálékszerzés lehetett a motiváció. Ráadásul a vágások is precízek és finomak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
barlangi_medve
forrás: Naturhistorisches Museum Mainz
Franz Roubal festménye a barlangi medvéről, a mainzi természettudományi múzeumban

A kutatásról szóló tanulmány szerzője – a tübingeni egyetem doktoranduszhallgatója –, Ivo Verheijen archeozoológus szerint azért is nagyon fontos a felfedezés, mert a tudomány jelenlegi állása szerint viszonylag kevés ismerettel bírunk arról, pontosan mikor és hogyan, mivel kezdték el őseink óvni a testüket az elemektől – akár a hidegtől, akár a melegtől vagy a csapadéktól. Mivel a bőrök és a szőr vagy szőrme sem marad fenn 100 ezer évnél tovább, csupán minimális közvetlen bizonyíték áll rendelkezésre.

Most viszont az észak-németországi Schöningen közelében található lelőhelyekről előkerültek a medvecsontok, amelyek árulkodóak lehetnek. A barlangi medve egyébként a pleisztocén korban jelent meg Európában, majd a legutóbbi jégkorszak, a Würm-glaciális idején halt ki, 20-25 ezer évvel ezelőtt. Méreteit tekintve leginkább a ma ismert jegesmedvéhez állhatott közel, testhossza meghaladta a két métert, marmagassága a másfél métert, tömege pedig 500 kilogramm körüli volt. Bundája kétrétegű lehetett, a hosszabb szőrszálak a levegőt csapdába ejtve – ahogy a vikunyáknál – jól szigeteltek, de volt egy rövidebb szálakból álló, sűrűbb réteg is. Barlangimedve-csontvázat hazánkban, az MTM Mátra Múzeumában is állítottak ki.

Ha az archeológusok jó nyomon járnak, és valóban ilyen indíttatásból nyúzták meg a barlangi medvéket, akkor bundájukat őseink egyszerűen maguk köré tekerve hordhatták, esetleg takaróztak vele. Nem készítettek belőle kezdetlegesen szabott ruhadarabokat, ugyanis az ahhoz alkalmas tűk csak jóval később, 45 ezer éve jelenhettek meg.

A schöningeni lelőhelyről egyébként korábban is kerültek már elő érdekes, fontos leletek. A tübingeni egyetem régészei 2012-ben bukkantak ott hozzávetőleg 300 ezer éves hajítódárdák kőhegyeire, amelyek a világ legrégebbi ismert fegyverei. A pattintott kőeszközök mellett állati csontmaradványok is felszínre kerültek, a feltételezések szerint a heidelbergi ember élhetett azon a környéken.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Stílus

Kitesznek magukért a gyártók, ha a Formula-1-es partnereiknek készítik az órákat

Ahol a legjobban számít a pontosság, az idő és a precizitás, ott a helye ezeknek a márkáknak.

Kép
Életmód

Ez az összetevő fontos fegyver a demencia elleni harcban

Étrendünknek kulcsszerepe van egészségünk alakulásában, akár mentális téren is.

Kép
Stílus

Harminc évvel a film után újra kiadták Forrest Gump cipőjét

A filmben látott Nike Cortez hat esztendeje járt utoljára a piacon, most pillanatok alatt elkapkodták.

Kép
Életmód

Sokkoló merényletek: 10 híres történelmi alak, akit lelőttek

Borzasztó, mikor valaki kioltja egy másik ember életét. Az ismert emberek halála mindig nagyobb figyelmet kap, de ez teljesen érthető: most összegyűjtöttük azokat az eseteket, mikor lelőttek egy hírességet.

Kép
Szórakozás

Brad Pitt hónapokig edzett, hogy versenyautót vezessen új filmjében

Őrületes pénzből készül el az alkotás, amelyben veterán Formula–1-es pilótát alakít. Már premierdátum is van.

Kép
Életmód

Akkor és most: Így néznek ki ma a múlt szexszimbólumai

Egykor őket tartották a világ legjobb nőinek. Mutatjuk, hogyan változtak az évek alatt a múlt szexszimbólumai!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!