Ezt a 7 dolgot kerüld, amikor új munkahelyen kezdesz

Emberek egy munkahelyen
Forrás: Austin Distel / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mindenki szeretné, ha jól sikerülne az első benyomás, de vannak tipikus hibák, amikkel ezt alááshatjuk.

Egy munkahelyváltás a legtöbb ember számára stresszes folyamat, kezdve a felmondással, egészen addig, amíg sikerrel be nem illeszkedik az új helyen. Természetes, hogy ilyenkor mindenki szeretné a lehető legjobb első benyomást kelteni, ez ugyanis alapjaiban határozhatja meg a kapcsolatot a kollégákkal és a vezetőkkel.

Nem is véletlenül, hiszen azzal, hogy felvettek minket, még nem értek véget a próbatételek, nyilván bizonyítani akarjuk, hogy nem tévedtek, valóban mi vagyunk a megfelelőek, a legrátermettebbek, el tudjuk látni a feladatunkat és képesek vagyunk a sok esetben már régóta működő közösség részévé válni. Akadnak viszont olyan jellemző hibák, amelyeket a dolgozók az első hetekben elkövetnek, éppen az oly fontos első benyomás kárára.

Karrier-tanácsadók szerint ezeket kell elkerülni:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ne késs!

Ha rögtön az első munkanapokon vagy az első megbeszélésekről elkésel, az nem fest rólad túl jó képet, és megkérdőjelezhetik azt is, mennyire vagy képes beosztani idődet. Persze itt olyan tényezőket is le kell küzdeni, mint egy új épület útvesztői, vagy a korábban nem ismert forgalom, éppen ezért javasolt a kezdeti időben nagyobb ráhagyással elindulni, felkészülve a váratlan helyzetekre.

Ne legyél tudálékos!

Képességeidet és tudásodat nyilván bizonyítani akarod, de nem szabad rögtön mindenbe beleokoskodni, az adott cégnél bevett gyakorlatot becsmérelni, és mindent felforgatni. Ne kezdd úgy, hogy ezt és ezt az előző munkahelyeden így vagy úgy csináltátok, és az sokkal jobb. Helyette légy nyitott és kíváncsi: fogalmazz úgy, hogy az adott folyamat vagy módszer újdonság számodra, szeretnéd jobban megismerni. Ha a későbbiekben kétségeid vannak, azzal mutathatod meg, hogy gyorsan tanulsz, hogy kérdéseidben visszautalsz a korábbi infókra.

Ne játszd ki folyton az „új ember kártyát”!

Nem célravezető minden kollégának ugyanazt a sablon bemutatkozást elküldeni. Ehelyett azokra a munkatársakra fókuszálj, akikkel nagy eséllyel a közeljövőben közös feladataitok, projektjeitek lesznek, vagy akikkel már találkoztál. Mutatkozz be, hogy ki vagy és mi lesz a pozíciód.

Kövesd a dress code-ot!

Nyilván mindenhol vannak kialakult szokások, ezek pedig érinthetik az öltözködést. Van, ahol elég a sima póló és a farmer, van viszont, ahol a zakót és a nyakkendőt is elvárják – és a kettő közt széles a skála. Ideális esetben az elvárásokat elmondják, amikor megegyeztek a részletekről, de ha mégsem, illik utánanézni.

Ne légy túl közvetlen!

Fontos a nyitottság, de semmiképpen se lépj át egy bizonyos határt. Tehát különösen az első időszakban ne ossz meg túlzottan személyes dolgokat magadról, hiszen ezek akár riasztóak is lehetnek. Mindennek megvan a helye és ideje.

Ne pletykálj!

Még ha azt is tapasztalod, hogy klikkesedés van egy adott munkahelyen, főleg az elején próbáld elkerülni, hogy valamelyik csoportba a kelleténél jobban bevonódj. Alapból sem szép dolog a munkatársakat a hátuk mögött kibeszélni, de ekkor még azt sem tudod, kiben bízhatsz. Jobb ilyenkor témát váltani, vagy ha az nem megy, mondani valami szépet arról, akiről a többiek pletykálnak. Esetleg kimenteni magad a helyzetből.

Légy kapcsolatban a feletteseddel!

Az első hetekben a legfontosabb kontaktod a közvetlen felettesed lesz. Jó esetben ő maga kezdeményez majd beszélgetést még ebben az első időszakban a tapasztalatcsere érdekében, de amennyiben nem, úgy javasolt, hogy te lépj ezen a fronton, hogy személyesen kaphass visszacsatolást.

(forrás: HuffPost)

Videók

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

A korai halálozással is összefügg a tesztoszteronszint

Minél alacsonyabb, annál kisebb eséllyel élünk sokáig – mondja egy friss kutatás.

Kép
Otthon

Ha mindig vonzott Kalifornia: most eladó egy egész város

Persze nem olcsó, de egyik-másik budapesti villánál még így is kevesebbe kerül. És már érdeklődő is van.

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!