A techipar be nem tartott nagy ígéretei

A techipar be nem tartott nagy ígéretei
Forrás: cyano66 / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A korszakalkotó újítások szépen ugyanolyanná válnak, mint azok, amiket leváltani hivatottak.

Előbb-utóbb minden régi újra új lesz - ezzel a mondattal kezdődik az Insider cikke, mely szerint most éppen azt nézhetjük végig, hogy a korszakalkotónak és forradalminak kikiáltott technológiák ugyanolyanná válnak, mint azok, amelyeket ki kellett volna szorítaniuk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Példának a streamingszolgáltatásokat hozzák fel, melyek egyre drágábbak - a Netflix és a Disney is emelték az előfizetői díjat, hogy növeljék a profitot, és ezzel párhuzamosan egyre több hirdetés jelenik meg a felületeiken - miközben az eredeti ígéret az volt, hogy hirdetés nélkül és olcsóbban juthatunk a tartalmakhoz, mintha a kábelszolgáltatókon keresztül tennénk ezt.

A The Wall Street Journak értesülése szerint például már az Amazon Prime Video is a hirdetésekkel tüzdelt adás előkészítésén dolgozik, a valódi hirdetésmentes konstrukció pedig feláras termék lesz. Más szolgáltatók "rövid promóciós megszakításokat" alkalmaznak, tehát a reklámmentesség ígérete már nem igaz. Mindezzel együtt a streaming platformok olcsósága sem egyértelmű már.

Az Insider második példája az Uber és Lyft, melyek a taxizást voltak hivatottak megreformálni, ám ahelyett, hogy egy olcsóbb alternatívát kínáltak volna, hozzádrágultak a taxiscégek szolgáltatásához - mostanra pedig az az előny is elolvadt, hogy applikációból lehet a sofőrt megrendelni, hiszen egyre több taxitársaság kínál ilyen opciót világszerte.

A különböző felhőszolgáltatások ígéreteiről is azt írja az Insider szerzője, hogy a kezdeti időben tett ígéretük, miszerint olcsóbb, biztonságosabb és rugalmasabb adattárolást biztosítanak, szintén nem teljesült maradéktalanul - az ár és a biztonság terén legalábbis egyre inkább rezeg a léc.

Iparági források szerint a Salesforce (felhőalapú marketingszoftvereket szolgáltatnak), a Microsoft 365 és az Adobe is emelni fogja az árait. Gyorsan növekvő stratupként a Snap felhőalapon építette ki a saját infrastruktúráját, a tőzsdére lépésük óta eltelt öt évben pedig körülbelül 3 milliárd dollárt költöttek a Google és az AWS felhőszolgáltatásaira - vagyis a munkabérek után erre költötték a legtöbbet.

A pénzügyi és technológiai elemzők szerint a felhőszolgáltatások alapvetően beváltották az ígéretüket a technológia megjelenése utáni szakaszban, mostanra viszont a techcégek mögötti befektetők nyomására egyre több profitot kell termelniük, ami a szolgáltatás drágulásával jár. Ugyanakkor egyre több kockázatot is jelentenek a felhőszolgáltatásokon keresztüli kibertámadások.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Afrikai kisgyermekből nemzetközi fitneszsztár és Will Smith edzője

A fitneszipar az egyik leggyorsabban változó iparág a világon, ahol nem könnyű állócsillagnak lenni. Ulisses Jr.-nak kemény munkával sikerült.

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!