Férfiak nagyobb eséllyel örökölhetik az autizmust?

Autizmus szó kirakva kockákból
Forrás: Peter Burdon / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy friss kutatás erre enged következtetni. Egyelőre további vizsgálatokra van szükség, de elég nagy mintán végezték a felmérést.

Összefüggés lehet az emberek neme és az autizmus öröklődése között, mondja a JAMA Psychiatry című folyóiratban megjelent friss tanulmány. Svéd tudósok több mint egymillió, 1985 és 1998 között született gyermeket vizsgáltak az évtizedek során, és azt állapították meg, hogy a fiúk nagyobb eséllyel örökölték az autizmus spektrumzavart, mint a lányok.

A kutatók szerint ez az első olyan, nagy családi és társadalmi mintán alapuló kohorszvizsgálat, amely új statisztikai módszerek segítségével keresi az ASD kialakulásának és genetikai, valamint nem öröklődő tényezőknek az összefüggését. A felmérésben résztvevő 1.047.649 svéd gyermek mintegy 1,17 százalékánál állapítottak meg spektrumzavart. A fiúk esetében 1,51 százalékos, a lányoknál 0,8 százalékos volt az előfordulási arány.

Végül arra jutottak, hogy a fiúknál 87, a lányoknál 75,7 százalékos volt az öröklődés, tehát úgy tűnik, a nemek között valóban van e tekintetben kimutatható különbség. Viszont további vizsgálatokra is van szükség, mivel ez a mostani tanulmány csupán egyetlen országra szorítkozik, továbbá a jelenség okát, magyarázatát is keresik. Azt mondják, minden ilyen eredmény mérföldkőnek számít az ASD alaposabb megértésében.

(forrás: Ladbible)

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!