Megjelent a Beatles utolsó dala

A Beatles tagjai bohóckodnak egy háztetőn 1964-ben
Forrás: Bettmann / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Igen, tényleg Lennon énekel benne, és nem a mesterséges intelligencia.

Nem a Beatles az első zenekar, amelyik az énekesük halála után még kiad egy-két dalt. Elég csak a Nirvana You know you’re right című dalára gondolni. Ott volt egy félbehagyott stúdiófelvétel, amit koncertfelvételekkel egészítettek ki, és kevertek stúdióminőségben. A Beatles esetében viszont nem erről van szó, a történet sokkal kacifántosabb.

1970-ben oszlott fel minden idők talán legnépszerűbb zenekara, amikor Paul McCartney hivatalosan is kilépett a Beatlesből. Mindez nem volt előzmény nélküli: John Lennon és későbbi felesége, Yoko Ono kapcsolata szorosabbnak bizonyult, mint az megszokott volt a zenekarban, Yokót a próbákra is vitte Lennon, ahova addig közmegegyezéssel senkit sem engedtek be. Lennon és Yoko egyre inkább a szabad művészeti formák felé fordult, míg Paul az évek során felszedett tudást szerette volna újabb és profibb albumokban megmutatni.

Ebből azt is gondolhatnánk, hogy a tagok és Ono között rossz viszony állt be, de erre cáfol rá a Now And Then története. A dal demóverzióját 1977-ben vette fel otthon egy zongorával Lennon, és kazettára rögzítette - befejezetlenül. A For Paul címkével ellátott kazettát Yoko Lennon halála után McCartney-nak ajándékozta. Erről készült el később a Free as a Bird és a Real Love, de a harmadikat, a Now And Thent mostanáig nem fejezték be.

A dalt a három élő Beatles-tag ugyan szerette volna az 1995-ös The Beatles Anthologyra elkészíteni, neki is álltak a munkának, de George Harrison azt mondta Paul McCartney-nak, hogy olyan rossz Lennon énekének hangminősége, hogy sajnos nem tudnak vele mit kezdeni. Mégis, akkor most hogy sikerült megcsinálni? Mesterséges intelligencia segítségével javították fel (nem helyettesítették!) Lennon hangját, illetve az azóta szintén elhunyt George Harrison játékát is az AI mentette meg. McCartney és Ringo Starr pedig újra feljátszották a szükséges részeket.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nem ez az első eset, hogy a modern technika menti meg a Beatles-örökséget. Az 1964-es, fekete-fehér Hard Day’s Night Beatles-filmet is színesítették néhány éve. Mivel a londoni telefonfülkék szabványos színe a mai napig nem változott, ez alapján tudták megfeleltetni a szürke különböző árnyalatait a színes skálának.

Az új, egyben legutolsó Beatles-nóta, a Now And Then ráadásul videóklipet is kapott. Nem más rendezte, mint Peter Jackson, aki A Gyűrűk Urát is filmre vitte, és ő jegyzi a 2021-es Beatles: Get Back dokumentumfilm-sorozatot is.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!