Megjelent a Beatles utolsó dala

A Beatles tagjai bohóckodnak egy háztetőn 1964-ben
Forrás: Bettmann / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Igen, tényleg Lennon énekel benne, és nem a mesterséges intelligencia.

Nem a Beatles az első zenekar, amelyik az énekesük halála után még kiad egy-két dalt. Elég csak a Nirvana You know you’re right című dalára gondolni. Ott volt egy félbehagyott stúdiófelvétel, amit koncertfelvételekkel egészítettek ki, és kevertek stúdióminőségben. A Beatles esetében viszont nem erről van szó, a történet sokkal kacifántosabb.

1970-ben oszlott fel minden idők talán legnépszerűbb zenekara, amikor Paul McCartney hivatalosan is kilépett a Beatlesből. Mindez nem volt előzmény nélküli: John Lennon és későbbi felesége, Yoko Ono kapcsolata szorosabbnak bizonyult, mint az megszokott volt a zenekarban, Yokót a próbákra is vitte Lennon, ahova addig közmegegyezéssel senkit sem engedtek be. Lennon és Yoko egyre inkább a szabad művészeti formák felé fordult, míg Paul az évek során felszedett tudást szerette volna újabb és profibb albumokban megmutatni.

Ebből azt is gondolhatnánk, hogy a tagok és Ono között rossz viszony állt be, de erre cáfol rá a Now And Then története. A dal demóverzióját 1977-ben vette fel otthon egy zongorával Lennon, és kazettára rögzítette - befejezetlenül. A For Paul címkével ellátott kazettát Yoko Lennon halála után McCartney-nak ajándékozta. Erről készült el később a Free as a Bird és a Real Love, de a harmadikat, a Now And Thent mostanáig nem fejezték be.

A dalt a három élő Beatles-tag ugyan szerette volna az 1995-ös The Beatles Anthologyra elkészíteni, neki is álltak a munkának, de George Harrison azt mondta Paul McCartney-nak, hogy olyan rossz Lennon énekének hangminősége, hogy sajnos nem tudnak vele mit kezdeni. Mégis, akkor most hogy sikerült megcsinálni? Mesterséges intelligencia segítségével javították fel (nem helyettesítették!) Lennon hangját, illetve az azóta szintén elhunyt George Harrison játékát is az AI mentette meg. McCartney és Ringo Starr pedig újra feljátszották a szükséges részeket.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nem ez az első eset, hogy a modern technika menti meg a Beatles-örökséget. Az 1964-es, fekete-fehér Hard Day’s Night Beatles-filmet is színesítették néhány éve. Mivel a londoni telefonfülkék szabványos színe a mai napig nem változott, ez alapján tudták megfeleltetni a szürke különböző árnyalatait a színes skálának.

Az új, egyben legutolsó Beatles-nóta, a Now And Then ráadásul videóklipet is kapott. Nem más rendezte, mint Peter Jackson, aki A Gyűrűk Urát is filmre vitte, és ő jegyzi a 2021-es Beatles: Get Back dokumentumfilm-sorozatot is.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!