Érhet-e vagyonokat egy ujjbegynyi adag szénmolekula?

Bleu Royal
Forrás: Christies Auction

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Bleu Royal nevű kék gyémánt a becslések szerint akár 18 milliárd dollárt is érhet. Egyfelől érthető, másfelől nevetséges.

A Bleu Royal névre hallgató, szabad szemmel is igen jól látható méretű, tökéletesen tiszta kék gyémánt a Christie's őszi aukciójának egyik sztárja lesz, a genfi Magnificent Jewels ékszeraukción a becslések szerint akár 50 millió dollárt is megadhatnak érte, ami átszámolva közel 18 milliárd forintot jelent.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A 17,61 karátos követ szimmetrikus körte alakra vágták és csiszolták, és egy gyűrűbe foglalták. Jelenleg egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő tulajdonában van, és a Christie's aukciósház szakértője szerint ez az egyik legritkább gyémánt, ami valaha előkerült - úgy fogalmazott, hogy ez a természet csodája.

Az ilyen élénkkék gyémántok valóban rendkívül ritkák, és a színes drágakövek piacán az elmúlt években eléggé elszaladtak az árak, különösen abban az esetben, ha maga a drágakő tökéletesen tiszta.

Korábban három hasonló gyémánt fordult meg a Christie's aukcióin: 2010-ben 10,95 karátos Bulgari Blue 15,8 millióért ment el, 2014-ben a 13,22 karátos Winston Blue-ért 23,8 milliót fizettek, míg 2016-ban az Oppenheimer Blue-ért (14,62 karát) már 57,5 millió dollárt tett le valaki. Az árverés november 7-én lesz, előtte pedig New Yorkban és Hongkongban lehet megtekinteni élőben a tételeket.

A gyémántok egyébként egyáltalán nem annyira ritkák, mint amennyire a piaci áruk alapján gondolnánk. Az 1800-as évek vége felé ugyanis elkezdték Afrikában feltárni a nagy gyémántbányákat, ahonnan elképesztő mennyiségben termelték ki a drágaköveket, amelyeknek ezzel együtt az ára is zuhanni kezdett. Ekkor szált be a De Beers nevű cég, ami elkezdte felvásárolni a gyémántot és a gyémántbányákat, és 18 év alatt az összes jelentős Dél-Afrikai bánya már hozzájuk tartozott, és monopol helyzetbe kerültek a gyémántpiacon, a bányászattól kezdve a teljes értékesítési hálózat az ő kezükben volt - és onnantól mesterségesen állíthatták be a gyémánt árfolyamát. Később hatalmas, világszintű reklámkampányt indítottak, melyben a szerelem szimbólumává pozicionálták.

Igazán jó ára csak a tökéletesen tiszta gyémántoknak van, az a jó ár pedig a gyémánt méretével exponenciálisan nő, illetve az sem árt, ha az adott kőnek van története és történelme, ami az eladáskor újabb szorzót jelenthet az összegben. Ha arra a kérdésre kell válaszolni, hogy ér-e ennyit egy kő, ami szépen töri a fényt, szerintem mindannyian tudjuk a választ - az már természetesen más kérdés, hogy lesz-e olyan, aki ad is érte ennyit: természetesen igen.

Videók

Kép
Szórakozás

Marco Rossi kihirdette: itt a keret az Európa-bajnokságra

Nagy meglepetések nincsenek, de két kérdőjel azért még akad a magyar csapat Eb-keretében.

Kép
Életmód

Heti AKCIÓ: 5 termék, amit most szuper áron szerezhetsz be a Notino oldalán

Ezen a héten is hozunk pár olyan terméket, amiket talán könnyen és szívesen építesz be a szépségápolási rutinodba.

Kép
Jármű

Milliárdokat ért az F1-legenda, Jody Scheckter autógyűjteménye

Jody Scheckter saját kollekciójának tizenkét darabját kínálta eladásra, 1979-es világbajnok Ferrariján kaszált a legtöbbet.

Kép
Életmód

A legújabb nyaralási őrület a sportturizmus

Talán nem is annyira nagy újdonság, de most újra felfutóban van ez az utazási forma.

Kép
Szórakozás

A pokol kapuja: a sziget, amely még James Bond-filmben is szerepelt

Hasima egy elhagyatott sziget, amely Japánhoz tartozik – sötét múltja van, mintegy 1300 ember lelte itt halálát.

Kép
Jármű

100 milliós Rolls-Royce-szal erősített a miami rendőrség

Mindenkit megnyugtatnak: az adófizetőknek egyetlen forintjába sem került az autó.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!