30 éves múlt Bobi, ezzel ő a valaha élt legöregebb kutya

Bobi, a 30 éves kutya
Forrás: Guinness World Records

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A fajtatiszta alentejo masztiff a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Azt mondják, korához képest jól tartja magát.

A kutyák várható élettartama nagymértékben függ a fajtájuktól. Nagy általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testűek, annál rövidebb idő jut nekik, de ez sem örök érvényű igazság. Az RVC Veterinary Companion Animal Surveillance System tavaly publikált kutatása szerint a népszerű fajták közül legtovább a Jack Russell terrierek élnek (12,72 év), de a yorkshire terrier, valamint a border collie is dobogós. A lista másik végén a francia és angol buldogot, illetve a mopszot találjuk. Ennek tükrében különösen figyelemre méltó, hogy a Guinness-rekorder eb február elsején volt 30 éves és 226 napos. Ne szorozzuk meg héttel, mert a közhiedelemmel ellentétben nem igaz, hogy emberévekben 210 is elmúlt volna.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A rekorder kutya a Bobi nevű alentejo masztiff (Rafeiro do Alentejo) – egy portugál fajta képviselője, amely származási helyéről, a Portugália déli részén található Alentejóról kapta nevét. Többnyire őrző-védő szerepkörben dolgoznak ezekkel az állatokkal, de pásztorkutyaként is megállják a helyüket, és házőrzőnek is alkalmasak. Nagytestű, erős felépítésű fajta, marmagassága akár a 70 centit, a hím testtömege a 45-60, a szukáé a 35-50 kilogrammot is elérheti. Az FCI (nemzetközi ebtenyésztő-szövetség) 1954-ben ismerte el. A méretek tükrében tehát még meglepőbb Bobi kora, hiszen az alejento masztiffok jellemzően 12-14 évig élnek.

Bobi, a 30 éves kutya
forrás: Guinness World Records
Bobi a jelek szerint a macskákkal is jól kijön

Egészen biztosan hiteles életkorról van szó, ezt a portugál állatorvosok szövetsége is megerősítette. Így pedig annak sem volt akadálya, hogy hivatalosan Guinness-rekorder váljon Bobiból. Az eddigi csúcstartó a Bluey nevű ausztrál pásztorkutya volt, 29 évesen és 5 hónaposan kellett elaltatni 1939-ben. Érdekesség, hogy a nyolcvanas években az amerikai Beaver County Times című lap beszámolt egy 32 éves kutyáról is – Chilla apja egészen véletlenül szintén ausztrál pásztorkutya, anyja pedig labrador volt –, de azt a kort nem hitelesítették.

Bobi egész eddigi életét a Costa családdal töltötte a Conqueiros nevű portugál faluban, nem messze a tengerparttól. Három testvére is született, de rajtuk túladtak, ugyanis akkoriban elég sok állatot tartottak Costáék. Bobinak is ez lett volna a sorsa, de az akkor nyolcéves Leonel és fivérei titokban rejtegették és etették. Amikor aztán lebuktak, sikerült elérni, hogy végleg maradhasson. Leonel szerint ha bármikor választani kellene a kutyakaja és az emberek ételei között, kutyájuk mindig utóbbira szavazna. Igaz, mielőtt a házi kosztot tálalják neki, leöblítik vízzel, hogy kevésbé legyen fűszeres.

Azt vallják, pontosan ez a fajta táplálkozás, valamint a nyugodt, kiegyensúlyozott környezet a kutya hosszú életének titka. Egyébként nem is betegeskedett sokat, egyszer ijesztett rá gazdáira, amikor légzési nehézségek miatt kellett orvoshoz vinni. És a genetikának is lehet köze a rekordhoz, mivel Bobi anyja is 18 évet élt. A bő 30 év azért nem múlt el nyomtalanul, az állat már nehezen mozog, és rohamosan romlik a látása, de korához képest egész jól van.

BBC

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!