Alkohol és kávé: így kell tökéletes carajillót készíteni

Forrás: GettyImages
2022. december 5.
Szerző: Zomborácz Iván

A carajillo egy kávékoktél, melynek ugyanaz volt az eredeti funkciója, mint mifelénk a műszak előtt bedobott Unicum-kávénak, viszont az elmúlt tíz évben felfedezte magának a kifinomult közönség is. Sokan túlgondolják, pedig otthon is könnyen elkészíthető.

A carajillót Spanyolországban találták fel, és ahogyan sok jó dolog, ez is a társadalom aljáról tört fel, nagyjából ugyanazt az utat bejárva, mint az olasz a pesto vagy carbonara, illetve a perui ceviche, melyek eredetileg a kétkezi munkások ételei voltak.

Ahogyan a klasszikus receptek, a carajillo is ezer változatban él, míg egy spanyolnak a forró kávé és az alkohol cukor és tej nélküli kombinációját jelenti, Mexikóban ugyanez egy hideg és édes italt.

forrás: GettyImage
Ilyen a jó carajillo

Bár a spanyol változat az eredeti, a mexikói carajillo ment nagyobbat, és lett nemzetközileg felkapott. Az ősreceptet sem szabad lebecsülni, de a mexikói carajillo a vaníliás ízével, a tekintélyes alkoholtartalmával és az eszpresszó keserűségével kellően különleges ahhoz, hogy tömegek pörögjenek rá. Ezen felül a sznobfaktor is hozzáadott a sikeréhez: aki nem elég bátor ahhoz, hogy egy felkapott kávézóban kikérjen egy presszót tüskével, annak a carajillo rendelése jelenti a menekülőutat (ha rendelnél egyet: karahijjónak kell ejteni).

Na de milyen a jó carajillo?

Hozzávalók:
0,5 deci eszpresszó vagy hidegen főzött kávé
0,5 deci Licor 43 (ez egy spanyol likőr, a neve a 43 hozzávalóra utal, gyümölcsökből, citrusfélékből készül, erős vaníliás aromával)

Ezeket jéggel együtt öntsük mixerpohárba, majd 8-10 másodpercig rázzuk, hogy habot hozzon létre, majd szűrjük át egy pohárba friss jégre. Opcionálisan narancshéjjal díszíthető.


Egyéb változatok

Mint már említettük, a carajillo rengeteg változatban él. Szokás úgy is készíteni, hogy nem rázzák össze a kávét és a likőrt, hanem óvatosan öntik őket össze, hogy a két eltérő sűrűségű folyadék rétegesen elváljon egymástól.

Ugyanígy más élményt ad eszpresszóból és hidegen főzött kávéból, egy dolog viszont állandó: a carajillo csak annyira jó, mint az alapanyagok, amiből készült, tojáslikőrből és instant kávéból soha nem lesz jó végeredmény.

A Licor 43 használata nincs kőbe vésve, de érdemes hozzá ragaszkodni. Ez egy világszerte jól hozzáférhető, állandó minőségű alapanyag. A kávé rengeteg alkohollal harmonizál, legyen szó ír whisky-ről, añejo tequiláról vagy az Unicumról, de a Licor 43 arányai és íze az, amitől a carajillo működik.

forrás: zamoracompany.com