Telefon, ami bírja - teszt: CAT S75

cat s75 teszt
Forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Megfőztem, lehúztam a WC-n, kidobtam az ablakon, átmentem rajta motorral, kutyát aportíroztam vele. Tippeld meg, hogyan hatott ez a telefonra!

A Darwin-díjas haláleseteket is így képzelem el: addig-addig feszegetik a határokat, míg a végén a hírekben kötnek ki. A Jackass is hasonló evolúción ment keresztül, a végére pedig már egészen meredek dolgokat vállaltak be. Ezen az úton jutottunk odáig, hogy az ütésállónak árult telefont a végén már horgászbottal dobtam el ötven méterre. Bár vártuk, de nem lett baj belőle.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nem vagyok nagy telefongyilkos, 20 év alatt ötször vettem telefont vagyis egy készüléket átlagosan négy évig használok, mielőtt lecserélném. Az avulás és a végelgyengülés teszi be általában a kaput, de alapból sokkal nagyobb fenyegetés a baleseti halál: a statisztikák szerint a törés és a beázás a két fő veszély, ami egy mobilra leselkedik. A CAT S75 ez utóbbiakra igyekszik megoldást adni, miközben a hardver is kellően izmos - sőt, van egy kis plusz, amit jelenleg senki más nem kínál.

cat s75 teszt
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Az első benyomás, hogy nagy: 6,6 hüvelykes a 20:9.es képarányú kijelző, és az 5000 mAh-s akkumulátor pedig ad egy alap vastagságot. Egyáltalán nem meglepő, hogy tízből kilencet férfiaknak adnak el. Nem mintha a nők telefonjaira nem leselkednének ugyanazok a veszélyek - leesés, kádba, wc-be, medencébe ejtés -, de ennek az egykezes használatához egyszerűen kell a nagy tenyér. A közel phablet méretű kijelző meghajtásához szükséges a nagy akku - lehet, hogy óvatosabb gyártók valami kisebbel is megoldották volna, de az 5000 mAh-val simán le lehet hozni két napot intenzív telefonhasználat mellett is - nálam 17 óra üzem után váltott át takarékos módra, tehát ha napi nyolc órában csak a telefont nyomkodom, akkor is elvan két napig töltés nélkül.

Tölteni 15W-tal tud, ez jelenleg közepesnek mondható - igaz, a nagy töltőáram általában az akku élettartamának a rovására megy, illetve azt is érdemes tudni, hogy az akkumulátoroknak van egy töltési görbéje: az elején lehet, hogy felvesznek 30-40 W-ot is, de a töltés végére a töltési teljesítmény úgyis beesik, ezért van az, hogy az utolsó tíz százalék tart mindig a legtovább. Egy legfeljebb 60 W-ra képes töltőre akasztva 2,5 óra alatt rántotta tele magát, vezeték nélküli töltéssel, ahol nagyobb töltési veszteséggel lehet számolni, ez némileg tovább tart.

cat s75 teszt
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Van két extra gomb, a bal oldali nagy azért van, hogy kesztyűben is lehessen kezelni, erre ráprogramozható egy tetszőleges funkció. A másik, a piros gomba készülék tetején pedig egy vészjelző, mellyel segélykérő üzenetet lehet küldeni a műholdas szolgáltatáson keresztül.

A vastagsága miatt leginkább olyan, mintha alapból lenne rajta egy tok, de a tapintása kellemes, a burkolat kevésbé csúszós, mintha üvegből lenne, kisebb eséllyel fog lecsúszni a kanapé karfájáról. Bár ha lecsúszik, akkor sincs semmi: tényleg bírja a strapát.

A hivatalos teszten 1,8 méterről ejtették acéllemezre, de mi ennél lényegesen tovább mentünk, miután sem a három méterről leejtés, sem az első emeletről való kidobás nem okozott benne kárt, horgászbottal dobtam el 40-50 méterre, és meg sem kottyant neki.

cat s75 teszt
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A készülék felülete ezüstionokat tartalmaz, ami antimikrobális hatást ad, a tapintással terjedő fertőzések ellen ez jelent némi védelmet, de amúgy csap alatt simán mosható a telefon, és a teszt során erre azért párszor sor került.

Ugyanígy a vízállósága is példás, a hivatalos tesztek szerint ötméteres mélységig vízálló, illetve tesztelték nagynyomású vízre - az utóbbi azért fontos, mert például az órák vízállóságának jellemzően nem a mélység tesz be, hanem a víznyomás - a karóráknál az 50 méteres (5 ATM) vízállóság például azt jelenti, hogy nagyjából a tóba befelé úszhatsz ötven métert, de fejest ne ugorj benne - ha pedig jetski-vel buksz, akkor ott a 200 (20 ATM) méteres vízállóság is hasznos, ugyanis a nyomás öl. A gyári leírás szerint a CAT S75 vegyszerrel fertőtleníthető, vízzel mosható, de a megfőzést és a mosógépes mosást is simán bírta. Egyedül arra panaszkodott, miután a porban párszor átmentem rajta kismotorral és kapott egy kis burnoutot, hogy a töltőportban szennyeződést érzékel, amit szimpla sűrített levegővel könnyedén kipucoltam. Sérülést nem szenvedett, a fotózásnál nagyon jó megvilágításnál egyedül az éleken láttam apró karcokat, a kijelző és a kamera lencséje viszont mindent gond nélkül kibírt.

A strapabíróság mellett a másik key feature az S75 műholdas szolgáltatása, mellyel kétirányú üzenetküldést biztosít akkor is, ha nincs térerő - elég, ha látod az égboltot. Ehhez viszont speciális SIM-kártya szükséges, ami abba a nyílásba kerül, ahová alapból a második SIM kártyát (Dual SIM) vagy az extra tárhelyet biztosító MicroSD-t tennéd - bár a 128 GB mellett a MicroSD-re nincs is égető szükség. A kétirányú műholdas üzenetküldési lehetőséggel az S75 az első kereskedelmi forgalomban kapható modell.

cat s75 teszt
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

A hardver már a középkategóriában is kellően combos, nagy gépigényű játékokhoz ugyan nem az S75-öt ajánlanám, de az olyan dolgokra, mint a stabil rendszerüzemeltetés, navigáció, üzenetküldés, vagy csak szimpla videónézés és netezés, ahhoz még mindig bőven túltervezett: MediaTek Dimensity 930 nyolcmagos, 2,2 GHz-es proci hajtja, 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel. A kamerarendszer is ígéretes, a főkamera 50 MP-es, a széleslátószögű 8 MP-es, és van egy 2 MP-es makrokamera - ez előlapi kamera pedig 8 MP-t tud. Érdekesség, hogy a főkamera víz alatt is működik. A kétszer-háromszor ennyibe kerülő, direkt a csúcsminőségű kamerára kihegyezett mobilokhoz képest leginkább rossz fényviszonyok között jönnek ki a különbségek, de ebben az ársávban ez egy korrektül elvégzett házi feladat - és ezzel lehet vízalatti felvételeket is készíteni, tehát ha úgy van, a Gopro helyére is be tud ugrani.

A CAT S75 olyan, mint egy Land Rover Defender, nem való mindenkinek: akinek nincs szüksége erre a fajta kőkemény ütésállóságra, a komolyan gondolt vízállóságra, sem a műholdas kapcsolatra, akkor ebben a 150-170 ezer közötti sávban van jobb választás. Ha viszont a hobbi, a munka vagy egyéb okok miatt valóban kell a masszív telefon, a vízállóság és a nagy akku, akkor felesleges tovább keresgélni: ez tényleg bírja. Ha pedig a műholdas kapcsolat, akkor nincs is más választás.

További infó >> itt!

Szerezd be >> itt!

Galéria / 15 kép

CAT S75 teszt

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ezeknek az állatoknak a legdurvább a harapása

Nem szerencsés a közelükben lenni, ha dühbe gurulnak!

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!