Idén sem fenyegeti éhhalál az aukciósházakat

A Paul-gyűjtemény árverése
Forrás: Christie's

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Christie's Auctions idén 3000 milliárd (!) forintos forgalmat bonyolított, amit a bizonytalan gazdasági helyzet mellett a szankciók kijátszásával is lehet magyarázni.

A Christie's aukciósház 2022-ben 8,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ami forintban kifejezve több mint 3 billió, vagyis háromezer milliárd forintot is meghaladó összeg. Ez nagyságrendileg összevethető azzal a 7,5 milliárd Euróval, amit az Európai Bizottság visszatart a magyar kormánytól.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A 2022-es év lélegzetelállító bevétele részben annak köszönhető, hogy a Christie's idén sok egy kézben lévő gyűjteményt értékesített. Ezek közül is kiemelkedik a Microsoft társalapítója, Paul G. Allen által felhalmozott gyűjtemény értékesítése, mely rekordösszeget hozott, az elhunyt techmilliárdos kollekciója 1,6 milliárdért kelt el, ezzel megdöntve a Shoteby's aukciósház korábbi, 922 millió dolláros csúcsát, már ami a legdrágábban elkelt magángyűjteményeket illeti. Az Allen-gyűjteményen kívül pedig volt még öt másik magángyűjtemény, mely 100 millió dollár felett hozott.

Giovanna Bertazzon, a Christie's 20-21. századi művészeti részlegének felelőse megfejtette, hogy miért most kerülnek árverésre ezek a nagyértékű magángyűjtemények, illetve miért lehet hasonlókra számítani a közeljövőben. Egy nagyon szép eufemizmust használva úgy fogalmazott, hogy ezeket a kollekciókat a 60-as és a 70-es években kezdték összeállítani, és ezek a gyűjtők most értek a "gyűjtési ciklusuk végéhez".

Más vélemény szerint más okok is állnak a rekordértékű árverések mögött: az ingatag gazdasági helyzetre sokan reagálnak úgy, hogy a bankszámlánál értéktartóbb egy műtárgy, illetve valószínűsíthető, hogy az ilyen aukciókkal meg lehet kerülni például az orosz oligarchákat sújtó szankciókat.

A magángyűjtemények mellett nagyot futottak az élő online aukciók, melyekre összesen négymillióan kapcsolódtak be az év során, illetve a műtárgyak mellett jelentős figyelem kísérte a luxuscikkek árveréseit is, a kézitáskák, cipők, órák és borok főleg a fiatalabb vásárlók között voltak népszerűek, ezek önmagukban 988 millió dollárt hoztak, ráadásul ezekért jelentkezett be a legtöbb új vásárló. Ez pedig volt akkora növekedés, ami bőven ellensúlyozta, hogy a klasszikus régiségek iránt 37 százalékkal csökkent a kereslet.

A Chritie's fő versenytársa, a Sotheby's eredményei elmaradtak a várttól, 8 milliárdos forgalmat jósoltak az évre, de végül a művészeti és luxuscikkek értékesítése végül csak 6,8 milliárdot hozott - sajnálni azért nem kell őket, hiszen erre még rájönnek az RM Shoteby's autóeladásai és a Sotheby's Concierge Auctions ingatlanértékesítései.

Christie's

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!