Szívritmuszavart okozhatnak a diétás üdítők

Forrás: Blake Wisz / Unsplash
2024. március 12.
Szerző: Lendvai Zsolt

Egy friss kutatás szerint húsz százalékkal nagyobb a pitvarfibrilláció kialakulásának esélye azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak ilyesmit.

Heti két liter, vagyis naponta csupán egyetlen háromdecis pohár diétás üdítő elfogyasztása is jelentősen növelheti az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarremegés vagy pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. Erre mutatott rá egy friss kínai tanulmány, amelyet több mint kétszázezer páciens adatai alapján állítottak össze.

A mesterséges édesítőszerrel készült italok esetében húsz százalékkal növekedett a rizikó, márpedig manapság már a legtöbb üdítő tartalmaz ilyesmit. Természetesen a cukros frissítők sem sokkal jobbak, ám azoknál még így is szerényebb, tízszázalékos kockázatot jegyeztek fel a kutatók. Ami pedig a hozzáadott cukor és édesítő nélküli gyümölcsleveket illeti, ott nyolc százalékos csökkenésről számoltak be, tehát ezek jóval egészségesebbnek bizonyultak.

Túlzásba esni azért a gyümölcslével sem szabad:

Olvasd el ezt is!
Ezért hizlal a 100 százalékos gyümölcslé

A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy ez az eredmény önmagában nem támasztja alá százszázalékosan, hogy egyes betegségek kialakulása és az elfogyasztott italok között ok-okozati különbség van, ugyanis az emberek étrendje nagyon különböző lehet, rengeteg befolyásoló tényezőt lehetne felsorolni. Ezért még további vizsgálatok szükségesek. Ugyanakkor azt mondják, mindenképpen javasolt heti két liter alá csökkenteni akár a mesterséges édesítővel, akár a cukorral ízesített italok fogyasztását. Sőt, amikor csak lehet, inkább kerüljük ezeket.

A legjobb helyettük a víz, de nem rossz a gyümölcslé, esetleg a fele-fele arányban vízzel hígított gyümölcslé sem. Szintén érdemes kipróbálni a citrommal vagy más gyümölccsel házilag ízesített vizet, de mehet bele menta vagy uborka is.