Európa legjobb pizzériája Spanyolországban van, de...

Forrás: Sartoria Panatieri / Facebook
2023. május 11.
Szerző: Lendvai Zsolt

Na jó, azért ebben van egy kis csavar, nem véletlenül nem az olaszoké az érdem.

Ha pizza, akkor Olaszország, ugye? És mi van, ha azt mondom, a legjobb pizzéria márpedig Spanyolországban van? Furcsa, de máris megmagyarázom. Létezik egy nemzetközi pizzakalauz, az 50 Top Pizza, amit olaszok készítenek. Minden évben ezer névtelen ellenőrük járja kontinensünket, kóstolja a pizzákat, hogy aztán tapasztalataikból összeálljon egy rangsor, a legkiválóbb konyhákat listázva. Idén a következő lett a sorrend:

1: Sartoria Panatieri: Barcelona, Spanyolország

2: Bæst: Koppenhága, Dánia

3: 50 Kalò: London, Egyesült Királyság

4: Via Toledo Enopizzeria: Bécs, Ausztria

5: Pizza Zulù: Fürth, Németország

6: Fratelli Figurato: Madrid, Spanyolország

7: Forza: Helsinki, Finnország

8: Napoli on the Road: London, Egyesült Királyság

9: nNea: Amszterdam, Hollandia

10: La Balmesina: Barcelona, Spanyolország

Vagyis a legjobb tízből három spanyol, két angol, és egy sem olasz. Ez úgy lehetséges, hogy saját országukat nem versenyeztetik az 50 Top Pizza megalkotói. Pontosabban de, összemérik, csak éppen az egy külön versengés, kizárólag Itália pizzakészítői szerepelnek benne, míg az összes többi európai ország egy másik kalapba kerül. Ki tudja, talán ez is egy finom jelzése annak, hogy az igazi olasz pizza egy másik szint?

De hogy a győztesről is essen szó: a barcelonai Sartoria Panatierit ketten viszik: Rafa Panatieri és Jorge Sastre. Előbbi olasz felmenőkkel rendelkezik, de Brazíliában született, eredetileg állatorvosként végzett, de inkább szakács lett, séfként dolgozott Dél-Amerikában és Olaszországban is. Barcelonában aztán a Michelin-csillagos Nectari konyháján is tevékenykedett, mielőtt megnyitotta saját pizzériáját. Díjnyertes pizzát is kínálnak Salsa de tomates cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca néven, ez egy fatüzelésű kemencében készült, paradicsomos alapon mozzarellát, sült cseresznyeparadicsomot, bazsalikom hollandit kínál 4800 forintnyi euróért.

A zsűri szerint egyébként továbbra is a nápolyi stílusú pizza a legnépszerűbb – azaz a vékony tésztájú, ropogós, a széleken vastagabb karimával rendelkező fogás. De ők nem kimondottan ezeket keresik, lehet az étel bármilyen stílusú, ha van karaktere, finom, és az sem lényegtelen, hogy a hely, ahol kínálják, legyen barátságos és kellemes.

Ha érdekel a gasztronómia, érdekes cikkeket találsz az InStyle Men nyomtatott számában is. Keresd az újságárusoknál!

Forrás: CNN

CNN