Hogyan csinálhatsz ezer dollárból 250 ezret?

Ezer dolláros bankjegy
Forrás: Heritage Auctions

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Röviden: tedd el az ezrest, vedd elő száz év múlva, és árverezd el. Na jó, az se árt, ha 1918-ban nyomták, és hibátlan az állapota.

Az Egyesült Államokban jelenleg a százdolláros a legnagyobb címlet, papírpénzből egészen egy dollárig mehetünk le, míg érméből egy centtől egy dollárig terjed a skála. Ha a százast vesszük alapul, a maga 35 ezer forintnyi értékével (legalábbis ma aktuális árfolyamon) jóval felülmúlja a mi húszezresünket. Volt idő, amikor ennél is nagyobb címleteket tartottak forgalomban – még a legendás hazai 54 ezresnél is sokkal combosabbakat. A csúcsot a Woodrow Wilson elnök portréjával ellátott 100 ezer dolláros jelentette, amely érvényes fizetőeszköz volt, 1934-ben vezették be, ám csak a szövetségi tartalékbankok között mozgott, a lakosság kezébe hivatalosan nem kerülhetett.

Nem úgy az 500 és 5000 dollár közötti névértékű bankjegyek, amelyekkel ténylegesen fizettek az amerikai emberek. Mivel ezeket 1969-ig fokozatosan kivezették a forgalomból, ma már a ritkább darabok igen sokat érnek. Úgy, mint például ez az 1918-as ezres, amelyről Alexander Hamilton arcképe köszön vissza. A politikust az alapító atyák közt tartják számon, és bár elnök soha nem volt, az Amerikai Egyesült Államok első pénzügyminisztereként jelentős történelmi szerepe volt.

Ez a konkrét ezerdolláros szeptemberben kalapács alá kerül, előtte viszont átesett a világ legnagyobb erre szakosodott szervezetének, a Paper Money Guarantynek (PMG) a bevizsgálásán. A PMG egy 70-es skálán értékeli a papírpénzeket, ahol a legmagasabb, 70-es osztályzat azt jelenti, még ötszörös nagyítás mellett sincsenek látható használati nyomok rajta. Ahhoz, hogy 65-öt, vagy annál magasabbat adjanak, a pénznek meg kell felelnie az EPQ (excellent paper quality) minősítésnek, a 70-esnek el kell érnie a PMG Start is.

Ebbe az osztályozási rendszerbe alaposabban már nem is mennénk bele, elég annyi, hogy az EPQ-minősítésűek teljesen eredetiek, és nem estek át semmilyen állapotjavító eljáráson, restauráláson. A PMG Star csillag azoknak jár, amelyek szemrevételezés során kifogástalannak látszanak – bár ez szubjektív dolognak tűnik, természetesen megvannak erre is a vonatkozó szabványok és szempontok.

A lényeg viszont, hogy az itt látható ezres 66 EPQ besorolást kapott, azaz teljesen eredeti, kiváló állapotú, kellően fényes, frissnek hat a dombornyomása, jók a színei. Eddig a Thomas Collup Collection részeként őrizték, mintegy harminc éve nem cserélt gazdát. Ezúttal a Heritage Auctions kínálja eladásra – az aukciósház kínálatában először tűnik fel ilyen állapotú 1918-as fizetőeszköz. A szakértők becslése szerint akár 250 ezer dollárt is megérhet, azaz akár 87 millió forint körül is fizethet érte valaki. E sorok írásakor pont a felénél, 125 ezernél jár a licit. Szóval így lehet megsokszorozni a pénzünk értékét: csak türelem kell hozzá, meg némi szerencse, hogy a megfelelőt tegyük el az utókornak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!