Nagy a baj, Európa gyorsabban melegszik, mint a világátlag

Füstölő gyárkémény
Forrás: Marcin Jozwiak / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az iparosodás előtti szinthez mért 2,3 Celsius-fokos emelkedés azt jelenti, a mi kontinensünkön a leggyorsabb a felmelegedés.

Az elmúlt öt év átlagát tekintve kifejezetten gyors ütemű a felmelegedés Európában. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, valamint az Európai Unió Kopernikusz-programja által kiadott közös közlemény szerint kontinensünkön az iparosodás előtti szinthez képest 2,3 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, ami csaknem duplája az 1,3 Celsius-fokos világátlagnak. Éppen ezért sürgetik a megújuló energiaforrásokra való átállás felgyorsítását.

A két szervezet kimutatásából kiderül, hogy tavaly a kontinensen megtermelt összes villamos energia 43 százaléka származott megújuló forrásokból, ami ugyan némi növekedés az egy évvel korábbi 36 százalékhoz képest, sőt zsinórban a második esztendőben fordult elő, hogy több energiát állítottak elő így, mint fosszilis üzemanyagok felhasználásával.

A Kopernikusz-programot vezető Elisabeth Hamdouch rámutatott, ennek a felmelegedésnek már a következményei is érzékelhetők, hiszen egyre gyakoribban a szélsőséges jelenségek, legyen szó erdőtüzekről, hőhullámokról, a gleccserek visszahúzódásáról, vagy akár a havazás hiányáról. Idén márciusban pedig már sorozatban a tizedik olyan hónapot jegyezték fel, amikor megdőlt a havi hőmérsékleti rekord.

A jelentés azt is kiemeli, hogy a változás a fenti tényezőkön túl az emberek egészségére, valamint a gazdaságra is hatással van. Az időjárás, valamint a természeti katasztrófák Európa-szerte mintegy 13,4 milliárd eurós kárt okoztak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!