Ezt tudja a Google legújabb okostelefonja

Google Pixel 8
Forrás: Google

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Bemutatták a Google Pixel 8-at és a Pixel 8 Prót, amelyekben a mesterséges intelligencia is fontos szerepet kapott.

Az éves Made by Google virtuális rendezvényen leplezte le legújabb telefonjait a Google. A Pixel 8 és a Pixel 8 Pro dizájnját tekintve nem sokban tér el a korábbi modellektől, talán egy kicsivel kerekebb sarkokat kaptak mondjuk a Pixel 7-hez képest. Elöl amúgy igen ellenálló Gorilla Glass Victus üveget találunk, a Pixel 8 esetében a hátlap is ilyen, míg a Pixel 8 Próé már Victus 2-es. Maga a ház alumínium, és ezen a szinten már elvárhatónak nevezhető IP68-as védelemmel látták el, azaz hatékony porvédelmet és tényleges vízállóságot biztosít.

A sima Pixel 8 egy 6,2 colos, 1080x2400-as felbontású OLED kijelzőt kapott, amely a Google-nél Actua névre hallgat, pixelsűrűsége 428 PPI. Normál esetben 1400 nites fényességet tud, de szélsőséges esetben akár 2000 nitre is képes. Minden tekintetben fölé pozicionálták a Pixel 8 Pro Super Actua megjelenítőjét, amely 6,7 colos, felbontása 1344x2992 és pixelsűrűsége is magasabb, 489 PPI-s. Fényerőben pedig 1600 nit az alap, 2400 a maximum. Emellett ez már LTPO OLED, aminek a lényege némileg leegyszerűsítve, hogy a frissítési gyakoriság szabályozásával spórol az energiával és kíméli az aksit. Egyébként mindkét változat kijelzője képes a 120 hertzes frissítési frekvenciára.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Google Pixel 8 és 8 Pro
forrás: Google
A fotózást is mesterséges intelligencia segíti

A telefonokban az új, harmadik generációs Google Tensor G3 processzor dolgozik. Memóriából az alapmodell 8 GB RAM-ot, a Pro 12-t kapott, a tárhely egyformán 128 gigáról indul, de míg a sima Pixel 8-nál a maximum ennek a duplája, 256 GB, addig a Pro akár 1 TB-ig is specifikálható. Akkuban is van eltérés, hiszen előbbi 4575 milliamperórás, utóbbi nagyobb, 5050 mAh-s csomaggal érkezik, mindkettőnél 24 óra fölötti üzemidőt ígérnek normál használat mellett. Gyorstöltésre is van mód, az olcsóbbikba 27, a drágábbikba 30 wattal pumpálhatjuk az áramot.

Az előlapi kamera egyformán 10,5 megapixeles, 95 fokos látószöggel, egyetlen érdemi különbség a fókuszban rejlik, a Pixel 8-é fix, a 8 Próé autofókuszos. Hátul már azért nagyobb eltérések mutatkoznak. Az 50 MP-es, f/1,68-as főkamera mindkettőnél adott, de az alapváltozaté egy-, a Próé többzónás autofókuszt tud, valamint más az optikai és elektronikus stabilizátor működése is. Ezen kívül a sima 8-as még egy 12 megapixeles, f/2,2-es ultraszéles látószögű lencsét kapott, a Prót ellenben egy 48 MP-es, f/1,95-ös ultraszélessel és egy szintén 48 megás, f/2,8-as telével is megpakolták.

Google Pixel 8
forrás: Google
A sima 8-nak eggyel kevesebb kamerája van hátul

Igazán nagy lelkesedéssel viszont nem ezeket a tulajdonságokat, hanem a mesterséges intelligencia alkalmazását harangozták be. Az MI segít időt spórolni például azzal, hogy weboldalak tartalmát összegzi néhány lényeges pontba sűrítve – ez mondjuk kétélű dolog, hiszen nem túl szerencsés, ha még jobban leszoktatja az embert az olvasásról. Hasznos viszont, hogy le is fordítja, sőt akár hangosan felolvassa a cikkeket, ez utazás közben jöhet jól. Több nyelven is lehet továbbá diktálni, ami nem eget rengető újítás, viszont az MI-nek köszönhetően állítólag pontosabbak lesznek az átiratok.

Érdekes funkció az is, amely szerint a kéretlen hívások számát mintegy felére tudja csökkenteni a rendszer. A gyanús telefonokat nem kinyomja magától, hanem felveszi, és természetesnek tűnő hangon kezeli, szükség esetén lekoptatja. A mesterséges intelligencia besegít továbbá a fotózásban és videózásban is, sőt a valós idejű beszélgetésekben is be tudja tölteni a tolmács szerepét. A készülékek Android 14 rendszerrel érkeznek, rendszertámogatás öt, biztonsági hibajavítás hét évig jár hozzá.

Google Pixel 8 Pro
forrás: Google
Ilyen kék színben csak a Pro készül

Apró szépséghiba, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint hivatalos magyarországi forgalmazás nem lesz, így az sem lenne meglepő, ha a fent részletezett, fordítással és diktálással kapcsolatos funkciók a mi nyelvünkkel nem boldogulnának. Az árak a Pixel 8 esetében 699 dollárról (260 ezer forintról), a Pixel 8 Pro esetében 999 dollárról (370 ezer forintról) indulnak, az 1 TB-s csúcsmodellért 1400 dollárt (515 ezer forintot) is elkérnek. Az európai árcédulákra várhatóan vastagabb ceruzával írnak majd.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ezeknek az állatoknak a legdurvább a harapása

Nem szerencsés a közelükben lenni, ha dühbe gurulnak!

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!