Nagyon hasít a használt luxuscikkek piaca

A használtcikkekkel foglalkozó RealReal üzlete
Forrás: George Chinsee / WWD / Penske Media / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem számít, ha valaki már használta, csak legyen különleges. Sőt, sokszor még az árak is magasabbak.

Ha azt vesszük, mennyire szereti a magyar használtautó-piac a BMW-ket, Mercedeseket és Audikat, akkor nem is nagyon kell meglepődni azon, hogy a használt luxuscikkek piaca elképesztően pörög világszerte. Ez alatt pedig nem kizárólag – sőt, nem elsősorban – az autókat kell érteni, hanem mindent együtt, mondjuk a Hermés táskáit és a Patek Philippe óráit. A Bain & Company becslései szerint durván 45 milliárd eurós, vagyis forintba átszámolva szinte felfoghatatlan, 17 ezer milliárdos forgalmat produkált ez a szegmens globálisan. Négy év alatt megduplázódott, és már eléri az új luxuscikkek piacának 12 százalékát.

Ez esetben szó nincs arról, hogy a használtcikkek törvényszerűen olcsóbbak lennének, sőt: sokszor még drágábbak is, mintha újonnan akarnánk megkaparintani ugyanazt. Ennek több oka lehet: nincs várólista, az adott terméket azonnal elvihetjük, és nem kell különleges feltételeknek sem megfelelni – például több autógyártó írja elő, hogy csak azok kaphatnak legritkább újdonságaiból, akik kellően márkahűek, és eleget költöttek már náluk korábban is. Értéknövelő tényező is, ha egy limitált szériás termék már ki is futott, nehezebb hozzájutni.

Így a tapasztalatok szerint egy-egy Hermés kézitáska akár negyedével is drágább lehet használtan, mint újonnan, és a használt órák másodpiacán is lehet hasonlót megfigyelni, a Rolexek 20, a Patek Philippe-ek 39 százalékkal is többért mehetnek. Az óráknál amúgy az év vége visszaesést hozott, pedig 2023 tavaszán még elképesztően szárnyalt a szegmens.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Erről itt olvashatsz többet:

Ami a márkákat illeti, a legnagyobb nevek közül többeknek is esett a használtpiaci népszerűsége. A Gucci termékeit tíz, a Balenciagáét tizennégy, a Bottega Venetáét huszonhárom százalékkal alacsonyabb átlagáron lehetett elpasszolni, a Louis Vuitton táskákért negyven százalékkal kevesebbet adtak, a Christian Dior táskák értéke feleződött. Vannak cégek, amelyek maguk is igyekeznek ezeket az összegeket felfelé mozdítani azáltal, hogy kimondottan használt luxusholmikra szakosodott webshopokkal szerződnek.

Nem mindenkinek tetszik azonban, hogy jól pörög a másodlagos piac. Ugyanis bizonyos divatházak a csalóktól, hamisítványoktól tartanak, mondván ezen üzletek során nem mindig van lehetőség a hitelesség igazolására, származásellenőrzés elvégzésére. Amiatt is aggódnak, hogy maguk a vevők dönthetik el, mely termékek tartják az értéküket jobban, és melyek kevésbé.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!