Ízületi fájdalom: ezek az ételek csak rontanak a helyzeten

Forrás: Wildpixel / Getty Images
2024. április 6.
Szerző: InStyle Men

Testünk mintegy 350 ízülettel rendelkezik, ezek fájdalma pedig súlyos korlátokat, komoly panaszokat okozhat.

Amíg nincs velük gond, nem is igazán fordítunk figyelmet az ízületeinkre. Pedig testszerte nagyjából 350 van belőlük, és kulcsfontosságúak a mozgás szempontjából. Ha viszont már baj van, azt érzékenység, fájdalom, merevség vagy bizonyos mozdulatok nehézsége, korlátozottsága kísérheti. Az ízületi problémák sokféle okra vezethetők vissza, előfordulhat konkrét sérülés, kopás, de akár bakteriális fertőzés is okozhat ízületi gyulladást.

De ízületeink védelmében fontos szerepe van az étrendnek is. A szakemberek szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek ronthatnak a helyzeten – ezek mellőzése ha nem is szüntet meg mindenfajta ízületi fájdalmat, de például a reumás ízületi gyulladás vagy a köszvény tüneteit enyhítheti.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ezek a termékek egyébként sem örvendenek túl jó hírnévnek, nagyon sok egészségügyi problémát hoznak velük összefüggésbe a kutatások, legyen szó szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedésekről. Az ízületi fájdalmat is súlyosbíthatják. Ez a fogalom olyan termékeket takar, amelyeket ízfokozókkal, színezékekkel és más mesterséges adalékokkal látnak el. Lehetnek ezek húskészítmények, instant levesek, instant szószok, különféle készételek.

Feldolgozott és tartósított húskészítmények

Ebbe a körbe az Európai Rákellenes Kódex szerint a füstöléssel, érleléssel, sózással vagy kémiai tartósítószerekkel tartósított húsok tartoznak. Rossz hír, hogy többek közt a sonkák, egyes kolbászok, szalámik és bizonyos egyéb felvágottak egyaránt ilyenek. Vagyis mi, magyarok hagyományosan sokat fogyasztunk belőlük.

Olajban sütött fogások

Legyen szó akár a hasábburgonyáról, akár rántott csirkéről, gombáról, hagymakarikáról, az ízületi gyulladáson ronthat maga az olaj, amit az elkészítés során használtunk. A bolti, gyorsfagyasztott termékek gyakran magas transzzsír-tartalmúak is, ami szintén nem előnyös tulajdonság. Érdemes például forró levegős fritőzben készíteni egyes ételeket.

Glutén – de nem minden esetben

Gyakori vélekedés, hogy a glutén is súlyosbíthatja az ízületi problémákat, ez azonban nem általános igazság. Akik nem érzékenyek rá, vélhetően nem tapasztalnak majd változást, akik viszont igen, azok jobban érezhetik magukat. A szakember szerint érdemes tenni egy három hónapos próbát, és ha nem veszünk észre semmi különöset, nyugodtan visszakerülhet étrendünkbe a glutén.

Alkohol

Az alkohol eleve képes gyulladásos folyamatokat elindítani a szervezetünkben, így tehát ha például ízületi gyulladástól szenvedünk, azt is fokozhatja, felerősítheti a tüneteket. Továbbá a méregtelenítésért felelős májat is megdolgoztatja. Emellett dehidratál is, ami ugyancsak nem tesz jót az ízületeknek.

De akkor mit együnk?

A HuffPost által megkérdezett orvosok egybehangzó véleménye szerint a gyulladáscsökkentőnek tartott étrend alkalmazása javasolt. Vagyis zöld leveles zöldségeket, olajos magvakat, gyümölcsöket, omega-3-ban gazdag, zsíros húsú halakat, úgymint tonhalat, makrélát, lazacot, heringet, pontyot ajánlott fogyasztani. A mediterrán étrend is jó irány. A feldolgozott és ultrafeldolgozott termékek elkerülése már önmagában is sokat segíthet.