Utolsó estéjén is meccset nézett a nagyszerű kommentátor

John Motson a stadionban
Forrás: Richard Heathcote / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

John Motson több mint kétezer meccset közvetített, és a FIFA játékokból is ismerhettük a hangját.

Egy ősz hajú, idős úr tért be a The George nevű pubba Milton Keynes Little Brickhill negyedében. Rendszeresen járt ide, barátként üdvözölték, jól ismerte mindenki. Ha ránézésre nem is feltétlenül tudták egyből, ki ő, amint megszólalt, rögtön beugrott: John Motson, a világ talán legismertebb futballkommentátora. A tévében a Bajnokok Ligája ment azon a februári estén, Szoboszlai Dominikék Lipcséje döntetlent játszott a Manchester Cityvel. Motson kortyolgatta a sörét, beszélgetett a cimborákkal. Majd hazament, elaludt, és soha többé nem ébredt fel. 77 éves volt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A The George pubot üzemeltető Simon és Louise Babikian szerint a rádióból és tévéből is jól ismert kommentátor hetente háromszor-négyszer is megfordult náluk. Azon a bizonyos utolsó estén is jól érezte magát a társaságban, mint ahogy előtte már annyi focimeccs alatt. Mindenkihez volt egy-két jó szava, minden mérkőzésről volt mondandója, de diplomatikus volt, pártatlan, magát a játékot szerette. A rajongásig imádta. De nemcsak a futballt, hanem a legtöbb sportot szívesen követte. Aznap is, amikor elköszönt, és jó éjt kívántak neki, azzal búcsúzott, hogy hétvégén újra jön, vagy akár már másnap, amikor a Manchester United a Barcelonával játszik az Európa Ligában.

John Motson a kommentátorállásban
forrás: Christopher Lee / Getty Images
John Motson a kommentátorállásban, 2018. május 13-án, utolsó közvetítésekor. A Crystal Palace 2-0-ra verte a West Bromwich Albiont, a WBA ki is esett az idény végén a Premier League-ből

Motty – ahogy a legtöbben becézték – a helyiek kedvenc sportlexikona volt, szinte minden kérdésre tudott válaszolni. De nem is csoda, hiszen ez volt az élete. 1963-ban lett újságíró, fociról a hatvanas évek végén kezdte tudósítani a Sheffield Morning Telegraph-ot. 1968-ban a BBC-hez került, a Radio 2 sportriportere lett, 1969 decemberében egy Everton-Derby County találkozót közvetített először. Aztán több mint kétezer másik meccset, 1971-től már a tévében is. Ott az első derbije egy Liverpool-Chelsea volt, egy klassz 0-0.

Ő maga az igazi áttörésnek a Newcastle United és a Hereford közötti 1972-es FA-kupameccs újrajátszását tartja. A sokkal esélyesebb Newcastle a 82. percben szerezte meg a vezetést, ekkor már sokan leírták a Herefordot, ám három perccel később kiegyenlítettek. Amikor Motson azt üvöltötte: „Micsoda gól! Radford a gólszerző. Ronnie Radford! Milyen nagyszerű lövés!” – és a hangja talán pár oktávot is emelkedett. Végül a Hereford nyert, talán a szezon egyik legnagyobb sztorija kerekedett abból a mérkőzésből. Motson közvetítése pedig meggyőzte a BBC vezetőit, hogy érdemes vele a televízióban is számolni. Kapott egy új szerződést, és egyre komolyabb sporteseményeket. Idővel a stadionok népe már báránybőr kabátjáról megismerte, szinte védjegyévé vált a meleg viselet.

Tíz világ- és tíz Európa-bajnokságról közvetített, vagy legalább a stúdióból jelentkezett. 29 FA-kupadöntő is jutott neki, de még a Cbeebies gyerekcsatorna Footy Pups című műsorát is narrálta. Az angol válogatott több mint kétszáz mérkőzésének történéseit is ő tolmácsolta a szurkolóknak. Persze ezek miatt még inkább csak Angliában vagy angol nyelvterületen ismerték meg a nevét és a hangját. Világszerte talán a FIFA videójáték-sorozat révén lett híres. Az EA Sportsszal a FIFA 96-tól kezdődően működött együtt, dolgozott mások mellett Ally McCoisttal, Andy Grayjel, Mark Lawrensonnal. A FIFA 06-ban ellenben már nem őt, hanem Andy Grayt és Clive Tyldesleyt hallgathatták a játékosok. De persze ebben az időben már voltak regionális szinkronok is, a FIFA 07-ben Hajdú B. István és Faragó Richárd magyarul szólalt meg. Motson 2017 őszén jelentette be, hogy visszavonul, 2018-ban pedig egy Arsenal-Watforddal búcsúzott a rádiótól, a tévében a Crystal Palace és a West Bromwich összecsapása volt az utolsó közvetítése.

Halálhírét követően a The George-ba rengeteg barátja és tisztelője látogatott el, mindenkit megrázott, hogy az előző napon még olyan jókedvű Motty ilyen gyorsan elment. Az ember, aki a sport szeretetét generációkra ragasztotta át, és akit ennek ellenére sokan talán fel sem ismertek – egészen, amíg beszélni nem kezdett.

BBC

Videók

Kép
Szórakozás

A nézők döntöttek: ennek a sorozatnak a legjobb a főcímzenéje

Klasszikus, modern és animációs kategóriában ment a verseny, aztán jött a szuperdöntő.

Kép
Életmód

Egyszerű és elkerülhető a hiba, amitől sárgák lehetnek a fogaid

Ha rendszeresen mosod a fogaidat, és még a technikád is rendben van, talán ez lehet az oka az elszíneződésnek.

Kép
Szórakozás

Mint a maffiát, olyan volt otthagyni a Bon Jovit

Richie Sambora beszélt arról, hogyan szállt ki a zenekarból.

Kép
Szórakozás

Valóságos kincset rejt a középkori hajóroncs

A régészek Svédország partjainak közelében bukkantak rá János dán király egyik hajójának maradványaira.

Kép
Életmód

Jalapeñós tequilát dobott piacra George Clooney

A Cindy Crawforddal közös ital igen izgalmasnak hangzik.

Kép
Életmód

Heti AKCIÓ: A TikTok kedvenc parfümjeit most szuper áron szerezheted be

A parfümválaszték szerencsére elég széles, de még így is vannak olyan illatok, amik közönség-, azaz jelen esetben TikTok-kedvenceknek mondhatók.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!