Lego és művészet: A nagy hullám a Kanagavánál

A nagy hullám
Forrás: Lego

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A japán művészet legismertebb darabja A nagy hullám a Kanagavánál - most pedig megvásárolható Legóból, az 1810 darabos készlet aztán ki is akasztható a falra.

A nagy hullám a Kanagavánál a japán művészet Mona Lisája, mindenki ismeri. Kacusika Hokuszai (angol átiratban Katsushika Hokusai) fakocka nyomata a Fudzsi harminchat látképe sorozatának első darabja, és ahogyan a névből kiderül, a Fudzsi környékét ábrázolja, mégpedig úgy, hogy a hegy csak a háttérben látható, az előteret pedig a három csónak fölé tornyosuló hatalmas hullám (cunami?) uralja.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Mivel egy nyomatról van szó, amely már a születése idejében nagy népszerűségnek örvendett, egészen addig sokszorosították, míg az eredeti nyomóminta (nyomódúc) kopni nem kezdett. Így mintegy 5000 eredetinek tekinthető példány készült, melyből sok odaveszett, de így is több korai - 1831 körül készült - darab maradt fent, így a Metropolitan Művészeti Múzeumban, a londoni British Museumban, a chicagói Művészeti Intézetben, a Los Angeles-i Művészeti Múzeumban, a Melbourne-i Viktória Nemzeti Galériában és Claude Monet Giverny-i otthonában is megtekinthető.

A nagy hullám
forrás: Lego
A Fudzsi a háttérben húzódik meg

Könyvtárnyi irodalma van, hogy miért ennyire lenyűgöző ez a kép, milyen újításokat hozott a perspektívájával a japán művészetbe, illetve még azt is kiszámolták, hogy a hajók arányai alapján a kanagavai nagy hullám 10-12 méteres lehetett. A képnek számtalan értelemzése látott már napvilágot, kezdve azzal, hogy a művész személyes tragédiája ihlette, egészen addig, hogy az akkori japán társadalom problémáira utal - éppen ezért szép a művészet, mert a tökéletes kompozíción és az érdekes színeken kívül bármit beleláthatunk.

A nagy hullámról ezernyi reprodukció érhető el, sőt, akár egy eredeti nyomat is megszerezhető, például 2021-ben 1,6 millió dollárért, azaz nagyjából 600 millióért ment el egy a Christie's aukcióján. Most már a Lego is kínál egyet, lényegesen olcsóbban, miközben minden egyéb változatnál több interakciót ígér a művel, ugyanis az 1810 darabos készlet kirakása is a vásárlóra vár.

Nem ez az első háromdimenziós, kirakható festménye a Legónak, tavaly debütált hasonló koncepcióval Vincent van Gogh Csillagos éj képe.

A nagy hullám
forrás: Lego
1810 darabos a készlet, hozzá való zenével

A nagy hullám legóváltozata 38 x 50 centis, azaz nagyobb, mint a 25 x 37-es eredeti, jár hozzá egy csempeelem Hokuszai aláírásával, illetve két akasztóelem, hogy a kész mű kikerülhessen a falra.

Az összerakási útmutató mellett egy QR kód is tartozik a készlethez, mely a Lego által összeállított hanganyaghoz vezet, amely a készítők szerint ideális aláfestés a kirakáshoz.

A készlet első sorban a művészetet kedvelő felnőtteknek szól, amolyan relaxációs program, az ára pedig 40 ezer forint.

Galéria / 10 kép

A nagy hullám a Kanagavánál Legóból

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Kép
Tech

7 retró platformjáték, amit imádtunk!

Egytől egyig zseniális alkotások, ezért még ma is érdemes őket elővenni, ha nosztalgiázni támad kedvünk.

Kép
Szórakozás

Emlékszel még Crazy Frogra? Ennyi pénzt termelt az idegesítő béka

A legtöbbünknek az a bizonyos Axel F-feldolgozás jut eszébe erről az animált figuráról, ami amúgy nem is béka. De mi az igazi sztorija?

Kép
Szórakozás

Sörkülönlegességgel ünneplik a legyőzhetetlen Arsenalt

A csapat veretlenül nyerte meg a 2003-2004-es Premier League-et, sőt 2003 májusa és 2004 októbere közt 49 meccset vívott meg vereség nélkül.

Kép
Életmód

Az ülő munka veszélyei: hogyan kerülhetjük el a hát- és gerincproblémákat

Egyre többen dolgoznak hosszú órákat a számítógép előtt ülve, és sajnos ez komoly hatással lehet a hát és gerinc egészségére.

Kép
Szórakozás

Ezek a filmes helyszínek turistacélpontnak is kiválók

Ráadásul nem is csak a rajongóknak mondanak valamit, hanem a hollywoodi szereptől elvonatkoztatva is gyönyörűek.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!