Messi nyolcadszor is aranylabdás

Messi és az Aranylabda a párizsi gálán
Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az argentin klasszis egészen egyedülálló rekordot tudhat magáénak, Erling Haaland és Kylian Mbappé végzett mögötte.

Lionel Messié lett az Aranylabda 2023-ban, ezzel az argentin zseni immár nyolcadszor vihette haza a labdarúgás világának legrangosabb egyéni elismerését. A díjat immár nem egy adott naptári év, hanem szezon alapján osztják ki, vagyis jelen esetben a 2022-2023-as idényben nyújtott teljesítményt vették figyelembe. Messi ebben az időszakban 41 mérkőzésen 21 gólt szerzett a Paris Saint-Germainnel, megnyerte a francia bajnokságot is. De ami vélhetően sokkal többet nyomott a latban: tavaly decemberben világbajnoki címre vezette Argentínát Katarban, a torna legjobb játékosának választották, emellett ezüstcipős volt hét góllal, három gólpassz mellett.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ilyen trófeatartót készített a Louis Vuitton az Aranylabdához:

Olvasd el ezt is!

Az idei Aranylabda-rangsorban Messi mögött a Manchester Cityvel triplázó és a Premier League-ben gólkirályi címet szerző, az Európai aranycipőt is bezsebelő norvég Erling Haaland lett a második, míg a PSG-vel francia bajnok, immár a klubtörténet legeredményesebb góllövőjének számító, a világbajnoki döntőben mesterhármast jegyző, egyúttal vébégólkirály Kylian Mbappé a harmadik. Lionel Messi egyébként őket is méltatta beszédében, és arról beszélt, biztos benne, hogy mindkét fiatal futballista elnyeri még az Aranylabdát pályafutása során. Emellett Maradonának is ajánlotta a győzelmet: a két évvel ezelőtt elhunyt legendás labdarúgó éppen tegnap, a díjátadó napján ünnepelte volna születésnapját.

Lionel Messi három fia társaságában
forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images
Lionel Messi három fia társaságában

Az Aranylabdák számát tekintve Messi toronymagasan vezet az örökranglistán ezzel a nyolc elismeréssel, mögötte Cristiano Ronaldo áll öttel, Michel Platini, Johan Cruyff és Marco van Basten hármat-hármat nyert. Messi és Ronaldo 2008 óta uralja a mezőnyt, azóta mindössze kétszer fordult elő, hogy másnak ítélték oda a díjat. Tavaly a francia Karim Benzema, 2018-ban pedig a horvát Luka Modric győzött. Messi és Ronaldo uralma miatt sokan fogalmaztak már meg kritikát, mondván talán akkor is ők végeztek az élen, amikor más jobb évet zárt. Kétségtelen, hogy mindketten korszakos zsenik és nagyszerű játékosok, akik olyan rekordokat döntöttek meg vagy állítottak fel, amelyeket igen nehéz lesz bárkinek is felülmúlni, és tényleg milliók rajonganak értük világszerte. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezekben az években láthattuk a pályán Andrés Iniestát, Xavit, Franck Ribéryt, Robert Lewandowskit, akik ugyan közel kerültek az Aranylabdához, elnyerni sosem tudták, bár volt év, amikor megérdemelték volna. Mindez persze semmit nem von le Messi érdemeiből, tehetsége és tudása megkérdőjelezhetetlen, és vezetőként is komoly szerepet kap csapataiban.

A hétfő esti gálán ugyanakkor nemcsak a férfiak Aranylabdája talált gazdára. A nőknél a spanyol válogatottal világbajnokságot nyerő Aitana Bonmatí, az FC Barcelona középpályása először nyert. Ő volt egyébként az idei női vébé legjobb játékosa, a Barcelonával pedig a spanyol bajnoki címet is megszerezte. Neki ez volt az első győzelme, az ausztrál Sam Kerr és a spanyol Salma Paralluelo végzett mögötte.

Aitana Bonmatí és az Aranylabda
forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images
Aitana Bonmatí a női mezőny aranylabdása 2023-ban

A legjobb 21 éven aluli játékosnak nem túl meglepő módon az angol Jude Bellingham bizonyult, ő ma már a Real Madrid meghatározó játékosa, de a most értékelt 2022-2023-as szezonban még a Borussia Dortmundot erősítette. Ő vihette haza a Kopa-díjat, Jamal Musiala és Pedri lett még dobogós. A legjobb kapusnak járó Jasin-díj az argentinok világbajnoki címében elévülhetetlen érdemeket magáénak tudó Emiliano Martínez vitrinjébe került, mögötte a brazil Ederson zárt a Manchester Cityből, a harmadik a marokkói Yassin Bounou lett. A legjobb csatárnak Erling Haalandot látták, övé lett a Gerd Müller-díj, szociális és jótékonysági projektekben vállalt szerepéért Sócrates-díjat vehetett át Vinícius Jr. Az év klubcsapata a Manchester City lett.

Videók

Kép
Szórakozás

Szoboszlai-menü: jön a Domi Meal a Mekiben

A magyar válogatott csapatkapitánya immár a McDonald’s reklámarca is lett.

Kép
Szórakozás

7 borzongató szörnyeteg a filmtörténelemből

Léteznek olyan rémségek, amiktől mindenkinek feláll a szőr a hátán!

Kép
Jármű

Méregzöld méregzsák: elég brutál lett a BMW M4 CS

A Competition és a CSL közé ékelődik be a legújabb M-es BMW, amelynek sorhatosa két turbóval üvölt.

Kép
Tech

Ezt tudják a legújabb Apple iPad tabletek

Az Apple bemutatta a legfrissebb iPad Airt és a vékonyabb iPad Prót, utóbbi ráadásul az erőteljesebb M4 chipet is megkapta.

Kép
Életmód

Ezt a 6 dolgot kerüld, ha nem akarod erősíteni a szorongásodat

A túl nagy stresszre mindenki másképpen reagál: van, aki ingerlékenyebb lesz, más inkább befordul. Ezek a magatartások kerülendők.

Kép
Tech

Emlékszel még a Nokia 3210-re? Most feltámadt, és ennyibe kerül

Minden idők egyik legikonikusabb mobiltelefonja visszatért, de persze nem pont olyan, mint régen.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!