A Premier League legmenőbb szurkolója egy kutya, de végigalussza a meccseket

Jeffrey és gazdája, Matt
Forrás: Luton Town Football Club / Facebook

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Jeffrey, a vakvezető labrador hat éve jár a Luton Town mérkőzéseire, nem hagyja magára gazdáját, Mattet.

A most 44 éves Matt Claridge vakon született, és bár a rendszeres kezeléseknek köszönhetően bizonyos mértékig visszanyerte a látását, később a jobb szemére újra teljesen elveszítette, a ballal is csupán részlegesen lát. Mindennapjaiban hű társa és segítsége Jeffrey, a labrador, aki vakvezető kutyaként kíséri mindenhova. Még futballmeccsre is, hiszen Matt a Luton Town szurkolója, és rendszeresen kijár a mérkőzésekre.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Jeffrey bevezeti őt a stadionba, majd a lefújást követően onnan kifelé is mutatja az utat. Apropó, stadion: a Luton otthona a Kenilworth Roadon van, és bár a maga bő tízezres befogadóképességével ez a stadion a legkisebb a Premier League-ben, igen hangulatos. Részben azért, mert nagyon szokatlan módon az egyik bejárata egy lakóházon vezet keresztül, másrészt meg a fergeteges hangulatot teremtő drukkerek miatt. Az 1885-ben alapított csapat idén újoncként szerepel az élvonalban, tíz éve még csupán az ötödosztályban vitézkedtek.

De térjünk vissza Mattre és Jeffreyre. A labrador kilencéves, gazdája elmondása szerint a League Two-tól egészen a Premier League-ig kísérte a Lutont, noha a meccsek zömét átalussza. A játékvezetői sípszóra rendszerint felnéz gazdájára, de ezt leszámítva különösebb érdeklődést nem mutat a játék iránt, és a labdát sem akarja megkaparintani. Ugyanakkor nem érzi kellemetlenül magát, ha így lenne, Matt inkább el sem vinné. Kísérete akkor is lenne, mivel mindig ott van mellette édesapja, Chris. Ő közvetíti neki, mi történik éppen a pályán, mert bár számos stadionban rendelkezésre áll fejhallgató rádiókommentárral, Matt jobban szereti apját vagy a körülöttük helyet foglaló barátaikat, Peter Clarke-ot és fiát, Scottot hallgatni. Jól összeszokott társaság az övék, úgy két évtizede vannak ott a lelátón.

Saját bevallása szerint Matt a labdát nem látja, a játékosokat sem tudja azonosítani, leginkább az atmoszféra vonzza mégis a stadionba, szereti testközelből átélni az emberek reakcióit a történésekre. Nemcsak a hazai találkozókra járnak, gyakran elutaznak idegenbe is, de olyankor Jeffrey már többnyire otthon marad gazdájának édesanyjával, Matt ugyanis nem érzi elég biztonságosnak a körülményeket kutyája számára. Így volt ez akkor is, amikor tavasszal a Wembley-ben szurkolták ki a feljutást a rájátszásban.

A labrador márciusban tölti be tizedik életévét, így eredetileg ekkor kellett volna nyugdíjba vonulnia, ám fél évvel meghosszabbították engedélyét. Ez nemcsak azt jelenti, hogy ennyivel tovább szolgálhatja Mattet, hanem azt is, hogy a 2023-2024-es idény végéig biztosan vele lehet a meccseken. Hogy végül sikerül-e elkerülnie a kiesést a Luton Townnak, és kiharcolni a jövő évi Premier League-tagságot, egyelőre nagy kérdés. A mögöttünk hagyott hétvégén éppen a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpoolt fricskázták meg, úgy végeztek 1–1-re, hogy még vezettek is. Ezzel tizenhetedikek, vagyis éppen nem kiesők pillanatnyilag.

Forrás: Kislány, nagy foci, a The Athletic nyomán

Videók

Kép
Életmód

Tényleg ér valamit a multivitamin, vagy csak pénzkidobás?

Még a szakértők között sem teljes az egyetértés, azonban az biztos, hogy a tabletták önmagukban nem jelentenek teljes megoldást.

Kép
Jármű

Viszlát, turbók! Szívó V16-os a Bugatti új motorja

Már nem sokat kell várni az új szupersportautóra, amit ezzel szerelnek, de egyelőre kevés részletet ismerünk.

Kép
Stílus

Kalapács alá kerülnek Stallone luxusórái

A legendás akciósztárnak igen komoly gyűjteménye van, most tizenegy darabtól válik meg.

Kép
Szórakozás

Most akkor a Fekete Lovag egy űrhajó vagy egy kődarab?

Megoszlanak a vélemények róla, mi is haladhatott el a Föld mellett óriási sebességgel.

Kép
Szórakozás

Szoboszlai-menü: jön a Domi Meal a Mekiben

A magyar válogatott csapatkapitánya immár a McDonald’s reklámarca is lett.

Kép
Szórakozás

7 borzongató szörnyeteg a filmtörténelemből

Léteznek olyan rémségek, amiktől mindenkinek feláll a szőr a hátán!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!