Így nyomta le egy gyógyszergyár a luxus-óriást

Bernard Arnault, az LVMH vezetője
Forrás: Jacopo Raule / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A fogyást ígérő gyógyszerek gyártója így nőtt a legnagyobb luxusmárkákat tömörítő óriás fölé, és lett Európa legdrágább cége.

Az LVMH csoport volt Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalta, de idén szeptemberben elvesztette eddig biztosnak hitt helyét. A kihívó, Novo Nordisk gyógyszergyár portfóliója nem is állhatna messzebb a Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) csoport luxus termékeitől, ám ha közelebbről vizsgáljuk, a végfelhasználóik közel azonosak. De hol a kapocs?

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Idén augusztusban lódult meg nagyon a Novo Nordisk piaci kapitalizációja, azaz a vállalat forgalomban lévő részvényeinek teljes piaci értéke, amikor kutatások kimutatták, az Ozempic és Wegovy névre hallgató, ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó készítményekkel hatékonyan lehet fogyni. Erre tett még egy hatalmas lapáttal, amikor bejelentették, hogy az Egyesült Királyságban, Európa egyik legelhízottabb országában is forgalmazni fogják a Wegovy-t, ezzel már öt kulcsfontosságú piacon értékesítve a gyógyszert. Szeptember elsején 428 milliárd dollárra rúgott a Novo értéke, ezzel beelőzve a 419 milliárdos LVMH-t, akik a kínai piac körüli aggodalmak miatt vesztettek lendületükből. A Novo azóta 452 milliárdnál jár, jóval meghaladva anyaországának, Dánianak 400 milliárd dollár körüli GDP-jét, miközben az LVMH tovább esett, egészen 364 milliárdig, a cikk írásakor.

wegovy
forrás: UCG / Getty Images
A Wegovy fogyasztógyógyszer

Hiába cukorbetegeknek készült, Anglia is azzal a reménnyel engedélyezte a Wegovy-t, hogy súlyosbodó elhízási problémáikat mérsékelje. Mind az Ozempic, mind a Wegovy 2. típusú diabétesz kezelésére készült, ám annyira hatékonyan csökkentik az étvágyat, hogy Amerikában hamar olyan toplistás celebek kedvenc fogyós csodaszere lett, mint Elon Musk vagy Amy Schumer. A gyógyszer terjedése odáig fajult, hogy az Egyesült Államokban komoly hiány lépett fel, a cukorbetegek már nem tudtak hozzájutni, a tehetősek pedig átjártak Mexikóba feltölteni készleteiket, amíg lehetett. És itt a két kapocs: aki ezeket a költségeket megengedheti magának, az jó eséllyel az LVMH csoport vásárlója is egyben.

Hamar beleállt a Novo is készítményük új felhasználási módjába, az Egyesült Királyságba már egyenesen fogyasztószerként kerül be, de Amerikában már régóta ódákat zengenek étvágycsökkentő hatásáról a reklámok. Olyan szintű hullám indult el az Egyesült Államokban, ami akár 3%-os csökkenést is okozhat az üdítők, pékáruk és sós ropogtatnivalók piacán a Morgan Stanley szerint. De nem csak az olyan nagyvállalatok, mint a Walmart üzletlánc érzik már most a változást, legnagyobbat a gyógyszerhez hozzájutni képtelen cukorbetegek buknak.

Mivel sem az Ozempic, sem a Wegovy nem célzottan fogyasztószerként készült, így fejlesztése során nem sok figyelmet fordítottak arra, milyen hatással van a gyógyszer használata nem cukorbetegekre, ezt lényegében most teszteli saját magán minden fogyni kívánó. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) a napokban adta ki jelentését, amely alapján frissíteni kell ezen készítmények betegtájékoztatóját és figyelmeztetni kell a felhasználókat az esetleges komplikációkra. Szintén aggasztó a gyomorhűdés esetleges előfordulása, ami a gyomor normál funkciójának, a táplálék továbbításának zavara. Amiatt, hogy ezt a lehetséges mellékhatást nem tüntették fel, jelenleg is zajlik egy per Amerikában a Novo Nordisk ellen. A befektetők viszont továbbra is lelkesek: az elhízás elleni gyógyszerek piaca jelenleg 2,4 milliárd dollárt hoz világszerte, ami a Morgan Stanley becslése szerint 2030-ra elérheti az 50 milliárd dollárt is.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Életmód

Rossz hír a csokiról: elszállt a kakaó ára – de miért?

Számos probléma játszik közre abban, hogy ilyen helyzetbe került az iparág. A csokoládé biztosan nem lesz olcsóbb.

Kép
Szórakozás

El se hisszük! Sztárok, akik idén már 60. születésnapjukat ünneplik

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Jármű

Autóápolási tippek: így tartsd autódat makulátlan állapotban

Az autód az életed fontos része, így természetes, hogy szeretnéd, ha mindig makulátlan állapotban lenne. De mit tehetsz ezért?

Kép
Szórakozás

Leonardo DiCapriónak is vannak kedvenc filmjei, nem is akármilyenek!

Az Oscar-díjas színésznek érdemes lehet adni a szavára.

Kép
Jármű

Negyven éve nem mozdult, most feltámadhat ez a garázslelet Mustang

Ha van amerikai autó, amelyre nagyon lehet vágyni, akkor a Mustang biztosan egy ezek közül. Talán még ilyen állapotban is.

Kép
Szórakozás

Daniel Radcliffe elmondta, melyik Harry Potter karaktert játszaná el

A hét filmben ő alakította a címszereplőt, de ha most kellene választania, van két szereplő, akinek a bőrébe szívesen bújna.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!