Önvezető módban úsztatta meg a Teslát, és most perelne

Önvezető módban úsztatta meg a Teslát, és most perelne
Forrás: Wham Baam Teslacam / Youtube

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ryan az egyértelmű jelzések ellenére sem vette át az irányítást, és most még neki áll feljebb.

Nem egy olyan történetet hallottunk már, amikor valaki vakon követte a navigáció utasításait, így végül egy tóban, folyóban, akár tengerben kötött ki, vagy csak simán bekukkantott egy szakadékba. Az önvezető autók új szintre emelhetik ezeket a mutatványokat, pedig az esetek zömében még közel sem beszélhetünk teljes autonómiáról. Mondjuk, sokat segítene, ha nem olyan neveket adnának ezeknek a rendszereknek, mint az Autopilot vagy a Full Self-Driving, amelyekből azért nem nehéz arra következtetni, hogy a funkciók bekapcsolásával tényleg magát vezeti az autó. Igaz, saját honlapján a Tesla is felhívja a figyelmet arra, hogy a sofőrnek ugyanúgy résen kell lennie, mintha ő vezetne, hogy szükség esetén be tudjon avatkozni.

Na, pont ezt hagyta teljesen figyelmen kívül az a Ryan nevű autós, aki Model 3-asával a kaliforniai Mono City környékén közlekedett 100 km/h körüli sebességgel, bekapcsolt Full Self-Drivinggal. Az utóbbi napokban az Egyesült Államokat sújtó trópusi vihar azonban Kaliforniát is elérte, a jelentős mennyiségű csapadék helyenként áradásokat okozott, és az utakon is kialakultak komolyabb vízátfolyások. Így volt ez ezen a szakaszon is, ahol ráadásul még egy Flooded, azaz elárasztva feliratú táblát is elhelyeztek.

Közel kétszáz méterrel a tábla után meglepő módon tényleg állt a víz az úttesten, sőt az út mellett is kialakult egy kisebb tónak beillő pocsolya. Ryan mégis az FSD-re bízta magát, de nem kellett volna. Először úgy tűnt, a Tesla simán átgázol a vízen, aztán viszont a rendszer összezavarodott, és az autó a bal oldalra lesodródva átváltozott csónakká. A kocsi kamerarendszerének köszönhetően egészen jó dokumentáció készült. A felvételek alapján úgy tűnik, hogy a hirtelen visszanyert tapadás okozta a gondokat, ám az sem kizárt, hogy az első átfolyást nem észlelte vagy nem ítélte veszélyesnek az önvezető rendszer, de a másodikat már igen, ezért elrántotta a kormányt, de közben meg is csúszott, és a kialakult aquaplaning miatt már nem tudott megfelelően korrigálni. A Model 3 majdnem a kilincsek vonaláig elsüllyedt.

Ryan persze nem érzi hibásnak magát. Úgy gondolja, az önvezető funkció hibázott, nem lassított időben. Hogy ő maga miért nem avatkozott közbe már a tábla után? Szerinte nagyon sok helyen felejtenek kint ilyen jelzéseket indokolatlanul. Ezért aztán a várost és a Teslát is be akarja perelni. Hogy pontosan milyen alapon, az nem világos, hiszen az autógyártó egyértelműen kiköti, hogy szükséges az emberi felügyelet. A városnak pedig mi lenne a bűne? Hogy ezúttal tényleg volt vízátfolyás a tábla után, pedig előfordult már, hogy nincs ott?

Az autó sorsa egyelőre nem ismert. Az biztos, hogy kihúzták a vízből és elszállították. A károk felmérése még folyamatban van, attól függően dönt a tulaj a következő lépésekről. Az esélyei mondjuk nem tűnnek túl jónak. Íme, a videó, az elején Ryan esetével, majd további 19 hasonlóval:

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Életmód

Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!