Félmilliárdot ért Jordan cipője a híres Flu Game-ről

A cipő oldalról
Forrás: Goldin

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Michael Jordan pályafutásának volt néhány igazán emlékezetes meccse, de az 1997-es döntő ötödik felvonásával kevés versenyezhet.

A kilencvenes évek végén két NBA-döntőt is vívott egymással a Chicago Bulls és a Utah Jazz. Mindkettőt, az 1997-est és az 1998-ast is Jordanék nyerték, ezzel zsinórban három aranygyűrűt húzhattak fel ujjaikra - tették ezt 1991-92-93 után másodszor. Mindkét oldalon elképesztő nevek pattogtattak akkoriban, a Bullsból Jordan mellett mások mellett Scottie Pippent, Dennis Rodmant, Toni Kukočot mondhatnánk, míg a Jazzből John Stocktont, Karl Malone-t, Jeff Hornaceket.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A cipő hátulról
forrás: Goldin
Vörös-fekete Air Jordan, a legendás kosaras 23-as mezszámával

Az 1997-es finálét hat mérkőzésen 4-2-re nyerték a chicagóiak, az ötödik pedig The Flu Game néven híresült el, amit szabad fordításban nagyjából az influenzás meccsnek hívhatnánk. Jordan ugyanis influenzaszerű tünetektől szenvedett, a találkozót megelőző délutánon azzal hívta fel szobájába személyi edzőjét, hogy magzatpózban fekszik az ágyon és izzad. Hogy pontosan mi volt a baja, talán soha nem tudjuk meg, de felmerült a vírusfertőzés, sőt az ételmérgezés gyanúja is. Az egyik legextrémebb teória szerint jóakarói – nyilván Utah-drukkerek – hashajtóval ütötték fel az előző este rendelt pizzáját.

A stáb ugyan nem látott sok esélyt arra, hogy másnap Jordan ott legyen a pályán, végül mindenkire rácáfolva vállalta a játékot, mi több, 38 pontot hintett, ezzel a mezőny legeredményesebbje lett, az ő vezérletével gyűrték le ellenfelüket 90-88-ra. Nagyon fontos meccs volt, hiszen 2-2 után ezzel ragadta újra magához a vezetést a Bulls, a legendás játékos pedig később úgy emlékezett vissza, hogy ez volt a legkeményebb dolog, amit valaha csinált. Csaknem ájulásig hajtotta magát csak azért, hogy megnyerjen egy mérkőzést.

A cipőt, amit ezen a meccsen viselt, egy utahi labdaszedő, Preston Truman kérte el tőle, Jordan pedig aláírva neki is adta (ez látható a fenti Twitter-fotón). A vörös-fekete Air Jordan 12-est a srác – aki ma már 35 éves – meg is tartotta jó sokáig, egy banki széfben őrizgette, egyszer egy 11 ezer dolláros ajánlatot utasított vissza. Tíz évvel ezelőtt egy árverésen vált meg tőle 105 ezer dollárért, amiből a főiskolát fizette. Most pedig egy újabb aukción, a Goldin gondozásában talált ismét új gazdára a cipő. 1,38 millió dollárt, vagyis közel félmilliárd forintot (469,7 millió Ft-ot) fizettek érte. De ez is csak töredéke a valaha eladott legdrágább sportereklyének: egy 1998-as nagydöntős Jordan-mez 10,1 millió dollárt is megért valakinek tavaly.

LeBron meze idén került be a legértékesebbek közé:

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Stílus

Kitesznek magukért a gyártók, ha a Formula-1-es partnereiknek készítik az órákat

Ahol a legjobban számít a pontosság, az idő és a precizitás, ott a helye ezeknek a márkáknak.

Kép
Életmód

Ez az összetevő fontos fegyver a demencia elleni harcban

Étrendünknek kulcsszerepe van egészségünk alakulásában, akár mentális téren is.

Kép
Stílus

Harminc évvel a film után újra kiadták Forrest Gump cipőjét

A filmben látott Nike Cortez hat esztendeje járt utoljára a piacon, most pillanatok alatt elkapkodták.

Kép
Életmód

Sokkoló merényletek: 10 híres történelmi alak, akit lelőttek

Borzasztó, mikor valaki kioltja egy másik ember életét. Az ismert emberek halála mindig nagyobb figyelmet kap, de ez teljesen érthető: most összegyűjtöttük azokat az eseteket, mikor lelőttek egy hírességet.

Kép
Szórakozás

Brad Pitt hónapokig edzett, hogy versenyautót vezessen új filmjében

Őrületes pénzből készül el az alkotás, amelyben veterán Formula–1-es pilótát alakít. Már premierdátum is van.

Kép
Életmód

Akkor és most: Így néznek ki ma a múlt szexszimbólumai

Egykor őket tartották a világ legjobb nőinek. Mutatjuk, hogyan változtak az évek alatt a múlt szexszimbólumai!

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!