Félmilliárdot ért Jordan cipője a híres Flu Game-ről

A cipő oldalról
Forrás: Goldin

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Michael Jordan pályafutásának volt néhány igazán emlékezetes meccse, de az 1997-es döntő ötödik felvonásával kevés versenyezhet.

A kilencvenes évek végén két NBA-döntőt is vívott egymással a Chicago Bulls és a Utah Jazz. Mindkettőt, az 1997-est és az 1998-ast is Jordanék nyerték, ezzel zsinórban három aranygyűrűt húzhattak fel ujjaikra - tették ezt 1991-92-93 után másodszor. Mindkét oldalon elképesztő nevek pattogtattak akkoriban, a Bullsból Jordan mellett mások mellett Scottie Pippent, Dennis Rodmant, Toni Kukočot mondhatnánk, míg a Jazzből John Stocktont, Karl Malone-t, Jeff Hornaceket.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A cipő hátulról
forrás: Goldin
Vörös-fekete Air Jordan, a legendás kosaras 23-as mezszámával

Az 1997-es finálét hat mérkőzésen 4-2-re nyerték a chicagóiak, az ötödik pedig The Flu Game néven híresült el, amit szabad fordításban nagyjából az influenzás meccsnek hívhatnánk. Jordan ugyanis influenzaszerű tünetektől szenvedett, a találkozót megelőző délutánon azzal hívta fel szobájába személyi edzőjét, hogy magzatpózban fekszik az ágyon és izzad. Hogy pontosan mi volt a baja, talán soha nem tudjuk meg, de felmerült a vírusfertőzés, sőt az ételmérgezés gyanúja is. Az egyik legextrémebb teória szerint jóakarói – nyilván Utah-drukkerek – hashajtóval ütötték fel az előző este rendelt pizzáját.

A stáb ugyan nem látott sok esélyt arra, hogy másnap Jordan ott legyen a pályán, végül mindenkire rácáfolva vállalta a játékot, mi több, 38 pontot hintett, ezzel a mezőny legeredményesebbje lett, az ő vezérletével gyűrték le ellenfelüket 90-88-ra. Nagyon fontos meccs volt, hiszen 2-2 után ezzel ragadta újra magához a vezetést a Bulls, a legendás játékos pedig később úgy emlékezett vissza, hogy ez volt a legkeményebb dolog, amit valaha csinált. Csaknem ájulásig hajtotta magát csak azért, hogy megnyerjen egy mérkőzést.

A cipőt, amit ezen a meccsen viselt, egy utahi labdaszedő, Preston Truman kérte el tőle, Jordan pedig aláírva neki is adta (ez látható a fenti Twitter-fotón). A vörös-fekete Air Jordan 12-est a srác – aki ma már 35 éves – meg is tartotta jó sokáig, egy banki széfben őrizgette, egyszer egy 11 ezer dolláros ajánlatot utasított vissza. Tíz évvel ezelőtt egy árverésen vált meg tőle 105 ezer dollárért, amiből a főiskolát fizette. Most pedig egy újabb aukción, a Goldin gondozásában talált ismét új gazdára a cipő. 1,38 millió dollárt, vagyis közel félmilliárd forintot (469,7 millió Ft-ot) fizettek érte. De ez is csak töredéke a valaha eladott legdrágább sportereklyének: egy 1998-as nagydöntős Jordan-mez 10,1 millió dollárt is megért valakinek tavaly.

LeBron meze idén került be a legértékesebbek közé:

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!