A Gyűrűk Uráé a valaha volt legjobb filmzene

Ian McKellen Gandalfként és Elijah Wood mint Zsákos Frodó a Gyűrűk Ura egyik jelenetében
Forrás: New Line / WireImage / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ezt mondja legalábbis a Classic FM toplistája, amit a brit közönség szavazataiból állítottak össze.

annak a filmzene műfajának olyan halhatatlanjai, mint Ennio Morricone, John Williams vagy Hans Zimmer. Műveik sajátos hangulatot kölcsönöznek az adott filmnek, és teljesen összeforrnak a képkockákkal. Nehéz lenne megmondani – és talán nem is kell –, hogy melyik lehet minden idők legjobb filmzenéje. Sokszor annyira szerves részei a mozinak, hogy egymást húzzák felfelé. A brit Classic FM viszont arra vállalkozott, hogy elkészíti nagy toplistáját, és a közönség szavazatai alapján összeállította a Movie Music Hall of Fame 2023-at.

Talán némi meglepetést jelent, hogy nem a fent említett zsenik valamely alkotása lett a győztes. A Gyűrűk Ura zenéjét jelölték meg legtöbben kedvencükként, amelyet a kanadai Howard Shore jegyez. A zeneszerző számára különleges és egyben újdonság is volt egy ilyen léptékű produkción dolgozni, korábban főleg a thriller és a horror műfajában utazott. Végül zseniálisan teljesítette a feladatot, külön vezértémákat komponált a főbb szereplőknek és helyszíneknek. Be is gyűjtött három Oscar-díjat, kettőt a legjobb eredeti filmzene, egyet a legjobb filmdal kategóriában. Hogy a Grammykről és Golden Globe-okról ne is beszéljünk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Hallgass egy kis Gyűrűk Urát:

A második helyet John Williams vitte el, aki mellesleg tizenegy különböző filmhez szerzett műveivel is szerepel a százas listán, így a Christopher Reeve-féle Supermannel, A cápával, a Ryan közlegény megmentésével, valamint a Harry Potter és a bölcsek kövével. A legjobb tízben is háromszor olvashatjuk a nevét, de a legelőkelőbb helyre, a másodikra a Schindler listája került. Állítólag elsőre túl nagy kihívásnak érezte a feladatot, azt mondta a rendezőnek, Steven Spielbergnek: „Ehhez a filmhez jobb zeneszerzőre van szükséged.” Mire Spielberg annyit válaszolt: „Tudom, de ők már mind halottak.” Végül persze Williams tökéletesen megragadta a háború borzalmait, a zsidóság hányattatásait a dallamaival. A siker persze nem annyira meglepő, hiszen korábban négy Oscart nyert Williams, ezért pedig begyűjtötte ötödik szobrocskáját is.

Ezekről a dallamokról van szó többek közt:

A dobogó harmadik foka is Williamsé és egy másik Oscar-díjas alkotásáé. A Csillagok háborúja első részét szavazták be ide a rajongók. Azért is volt nagy jelentősége, mert George Lucas rendező pontosan tudta, hogy mit akar: külön témákat az egyes karaktereknek, és a klasszikus zenét idéző hangzást. Williams ezt megvalósította, lényegében visszavezetve ezt a stílust a filmes világba. Aztán természetesen a folytatásokra is visszatért.

Hallgass bele:

A negyedik helyen John Barry Oscar-díjas aláfestését találjuk Meryl Streep és Robert Redford románcához a Távol Afrikától című filmben, a komponista belefűzte munkájába Mozart Klarinétversenyét és afrikai népzenéket is. Ötödik lett Hans Zimmer hősi eposzhoz méltó alkotása a Gladiátorból, amely Oscart végül nem, csak jelölést ért. Női zeneszerzők közül a legjobb eredmény Debbie Wisemané: az Oscar Wilde életét bemutató Wilde és zenéje egyaránt kedvelt lett, Wisemant az ír költő, író művei is inspirálták.

Íme, a Wilde zenéje:

A hetedik hely ismét John Barrynek jutott, méghozzá azzal a filmmel, pontosabban annak dallamaival, amely Kevin Costnert a legnagyobb sztárok közé helyezte: ez a Farkasokkal táncoló. A zene talán azért talált be, mert próbált elszakadni a westernfilmes sablonoktól. A nyolcadik egy újabb John Williams-szerzemény, mégpedig a Jurassic Park filmzenéje. Ugyanabban az évben született, amikor a Schindler-listája taktusai, és talán ezért kapott kevesebb figyelmet. De a nézők hamar megszerették, máig milliók ismernek rá pillanatok alatt, ha felhangzik.

Nincs meg? Ugyan már, ez az:

Kilencedik lett Ennio Morricone nagy klasszikusa, A Jó, a Rossz és a Csúf. Az olasz mester gyakorlatilag megtestesítette a zenében a westernt, rá jellemző hangszereléssel, prérifarkasokkal, fütyüléssel. Elképesztő ereje van. Egy 18. századi jezsuita misszió történetét dolgozza fel A misszió, olyan főszereplőkkel, mint Robert De Niro vagy Jeremy Irons. A zenéjét Morricone komponálta, ötvözve a barokk stílusjegyeket az amazóniai ritmusokkal. Oscar-díjat hozott neki.

Hallgassunk egy kicsit a Jó, a Rossz és a Csúfból:

Ahhoz, hogy a teljes, százas listán végigmenjünk, nincs elég karakter az interneten, de ezen a linken lehet böngészni és hallgatni.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ezeknek az állatoknak a legdurvább a harapása

Nem szerencsés a közelükben lenni, ha dühbe gurulnak!

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!