Náci jelkép? Áll a bál a németek Adidas-mezei körül

Német válogatott mez 44-es számmal
Forrás: Adidas

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem adnak el több 44-es számút a válogatott új mezéből, mert valaki kiszúrt egy hasonlóságot. Újratervezés jön.

A szurkolók nem vásárolhatnak 44-es számmal ellátott német válogatott mezt, ugyanis egyes vélemények szerint a tipográfia nem sikerült túl szerencsésre, így ez a kétjegyű szám kísértetiesen hasonlít a Schutzstaffel, azaz az SS (a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezete) jelvényére. Először Michael König történész mutatott rá a náci jelképpel való hasonlóságra, kiemelve, hogy emiatt a mezek erősen kifogásolhatók.

Oliver Brüggen, az Adidas szóvivője azonnal leszögezte, hogy semmiféle szándékosság nem áll a dolog mögött. A vállalatnak mintegy száz országból vannak munkavállalói, kiállnak a sokszínűség és a befogadás mellett, nem akarnak megosztó vagy kirekesztő nézeteket népszerűsíteni, és aktívan kampányolnak az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet minden formája ellen. A felelősséget részben a Német Labdarúgó-szövetségre (DFB) hárították.

A DFB ugyanakkor szintén közzétett egy közleményt az X-en, amelyben azt írják: a számokat már korábban továbbították az európai szövetségnek, az UEFA-nak, igaz, csak 1-től 26-ig, azonban senkinek nem tűnt fel semmi rendellenes. A 44-est sem a férfi, sem a női futballválogatottjuk nem használja, ám rendelni 00-tól 99-ig bármit lehetett. Egészen eddig, hiszen most a 44-est visszavonták, és ígéretet tettek arra, hogy a 4-es számot újraterveztetik. Átmenetileg a személyre szabhatóság lehetősége is eltűnt az Adidas webshopjából.

Amúgy nem ez az első kritika, ami a német fociválogatott új mezeit éri: az idegenbeli változat meglehetősen rózsaszín lett, ami sokaknak kifejezetten nem nyerte el a tetszését. Úgy fest tehát, hogy az Adidas búcsúja nem lesz túl dicsőséges a Nationalelftől – az 1950-es évek óta ők voltak a DFB hivatalos partnerei, ám 2027-től a szövetség Nike-ra vált.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Életmód

Hónapról hónapra élnek az Y- és Z-generáció tagjai

Örülnek, ha a számlákat ki tudják fizetni, leghamarabb a felsőoktatáson spórolnak.

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!