Az Oscar-gálák legnagyobb botrányai és furcsaságai

Montázs a pofonból, a csókból és a pucér emberből
Forrás: Chris Polk / Variety / Penske Media; Brian Vander Brug / Los Angeles Times; Bettmann / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Már nagyon közeleg az idei díjátadó, ilyenkor nemcsak a legszebb pillanatokat, hanem a legmeghökkentőbbeket is érdemes felidézni.

Az Oscar-gála a filmes világ egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, hiszen talán a legismertebb, legrangosabb elismerések átadásáról szól. Nagy visszhangja van annak, ki nyert, ki nem nyert, a sztárok mit viseltek, milyen órát vettek fel a szettjükhöz. És persze ekkora figyelem mellett az sem sikkad el, ha valamilyen botrány borzolja a kedélyeket. Márpedig ilyen is előfordul, nem is kell túl sokáig keresgélni az emlékezetünkben, tavalyelőtt kevert le Will Smith egy büdös nagy pofont Chris Rocknak.

De természetesen nem ez volt az egyetlen közjáték a díjátadó lassacskán százéves történetében. Nézzük, milyen események kerültek még a középpontba!

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

1934: Itt mindenki Frank?

Amikor Will Rogers kihirdette a legjobb rendező nevét, azt mondta: „Gyere fel, és vedd át, Frank!” Erre Frank Capra szépen oda is ment, csakhogy nem ő, hanem Frank Lloyd volt a valódi díjazott. Azért Caprának sem kellett sokáig keseregnie, a következő évben már tényleg ő nyert, aztán még további két alkalommal.

1939: Amikor a kirekesztés még természetes volt

Első színes bőrűként nyert Oscart Hattie McDaniel (az Elfújta a szél mellékszerepéért), ám a gálának otthont adó hotel szabályzata szerint csak fehér vendégeket fogadott. Kis híján McDaniel sem lehetett volna ott a díjátadón, de David O. Selznick producer elintézte a dolgot, bár így is egy félreeső külön asztalnál foglalhatott csak helyet a színésznő.

1973: Marlon Brando elutasítja a díjat

A legendás színészt A Keresztapában nyújtott alakításáért díjazták, de nem vette át a szobrocskát. Maga helyett az őslakosok jogaiért küzdő aktivistát, az egyébként modell és színésznő Sacheen Littlefeathert küldte színpadra, tiltakozásképpen azzal szemben, ahogyan Hollywood az őslakosokkal bánik. Csavar a történetben, hogy később kiderült a nőről, nem is ahhoz a népcsoporthoz tartozik, amelyikhez állította, hanem mexikói származású.

Sacheen Littlefeathert
forrás: Bettmann / Getty Images
Sacheen Littlefeathert beszél az 1973-as díjátadón

1974: A meztelen férfi

Az est házigazdája, David Niven éppen Elizabeth Taylort konferálta fel, amikor egyszer csak feltűnt mögötte egy bajszos férfi anyaszült meztelen, majd átszaladt a színpadon. Kapott némi tapsot és morajlást, Niven pedig először kínjában igazgatta nyakkendőjét, aztán azon poénkodott, hogy valószínűleg ez az egyetlen nevetés, amit a berohanó férfi életében kaphat azáltal, hogy levetkőzött és megmutatta hiányosságait.

2002: Brody csókja

Előfordul, hogy a díjazottakat elragadják az érzelmek. Ez történt A zongorista című filmért kitüntetett Adrien Brodyval is, aki váratlanul megcsókolta az őt színpadra szólító Halle Berryt. A színésznő maga sem igazán értette, mi történik.

2014: Hát az meg ki?

John Travolta emlékezetes nyelvbotlása – vagy nem is tudom, minek lehet nevezni. Színpadra szólította ugyanis Idina Menzelt, hogy adja elő a Jégvarázs Oscar-jelölt (majd percekkel később győztes) betétdalát, de a nevet elvétette: Adele Dazeem hangzott el helyette.

2016: A túl fehér Oscar

Ez volt zsinórban a második év, amikor egyetlen fekete bőrű vagy más rasszú színész sem szerepelt a jelöltek között. Ekkor indította el April Reign a #OscarsSoWhite mozgalmat, és számos A-listás sztár is kifejezte nemtetszését.

2017: Elfuserált megemlékezés

Az Oscar-gálák állandó része az In Memoriam szekció, a megemlékezés azokról a hírességekről, akik az elmúlt egy esztendőben itt hagytak minket. Csak éppen ekkor – a nagyon is élő és egészséges – Jan Chapman producer saját fotóját látta viszont Janet Patterson neve mellett.

2017: Rossz boríték

Ugyanebben az évben történt egy másik kellemetlenség is. A legjobb film díjáért erős mezőny versengett, végül a Kaliforniai álom címe hangzott el győztesként, de mire a stáb felment a színpadra, érkezett a helyesbítés, rossz borítékot kaptak a házigazdák, igazából a Holdfény nyert. De a Kaliforniai álomnak is jutott hat Oscar, szóval annyira nem kellett búsulniuk.

2021: Szomorú félreértés

A hagyományokkal szakítva a gála végére hagyták a legjobb színészek díjának átadását, megcserélve a legjobb filmmel. Sokan azt gondolták, ez azért történt, hogy stílusosan emlékezzenek meg a 2020-ban elhunyt Chadwick Bosemanről azzal, hogy kihirdetik posztumusz Oscarját a Ma Rainey: A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért. Ehelyett a díjat Anthony Hopkins kapta, aki viszont nem volt jelen, és bár szeretett volna Zoomon bejelentkezni, ezt nem engedték neki. A gála hirtelen véget ért.

2022: A pofon

Ezt minden bizonnyal az is tudja, aki egyáltalán nem követi az Oscar körüli felhajtást. Chris Rock humorista viccelődött ellentmondásosan Will Smith feleségén, mire utóbbi egyszerűen felment a színpadra, és lekent egy sajtos-tejfölös lángost Rocknak. Smith amúgy ebben az évben elnyerte a legjobb színész szobrocskáját a Richard királlyal.

(forrás: GQ, Collider, Entertainment Weekly, Grazia)

Egyébként nagyon meglepő, kik azok a zseniális színészek, akik még soha nem kaptak Oscart:

Galéria / 24 kép

24 színész, aki még nem nyert Oscart

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!