A Spotify új királynője: Tate McRae

Tate McRae
Forrás: Baeth / Elizabeth Saravo

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Túl jó volt ahhoz, hogy valaki más háttértáncosa legyen, most pedig éppen meghódítja a világot. Pedig már nagyon fiatalon átélt egy lelki válságot.

Megnyugtatlak, teljesen normális, ha a McRae névről először az egykori ralivilágbajnok, örök közönségkedvenc Colin ugrik be. Viszont akkor jó eséllyel boomer, de jobb esetben is X vagy Y generációs vagy, ahogy én is. Ha viszont a gyerekeidtől kérdeznéd, mit gondolnak McRae-ről, azt vágnák rá, hogy „Baromi jól táncol!” vagy hogy „Menő lett az új száma, a Greedy.” Ez a név ugyanis mostanában már a zeneiparban cseng nagyon jól, a húszéves Tate McRae éppen a szemünk előtt válik világsztárrá, az ő dala a leghallgatottabb a Spotify-on. Ez nagyon nagy szó egy olyan időszakban, amikor Taylor Swift szinte totálisan letarolja az iparágat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A tánccal robbant be

Tate a kanadai Calgaryban született, és kis túlzással hamarabb kezdett táncolni, mint járni. Nyolcévesen már komolyabban tanulta a táncot, 2016-ban tett szert szélesebb körben is számottevő ismertségre: akkor még mindig csak tizenhárom évesen harmadik lett a So You Think You Can Dance (magyar címe: Táncolj, ha tudsz!) tehetségkutatóban. Nem sokkal később, 2017-ben elindította a Youtube-on Create With Tate című sorozatát, amit a tánckoreográfiák mellett már énekléssel is töltött, kezdetben persze feldolgozásokkal.

Tate McRae
forrás: Baeth / Elizabeth Saravo

Akkoriban azt látta megvalósítható célnak, hogy háttértáncosként fusson be szép karriert, de a dalszövegírás is érdekelte, idézetekkel, versekkel tapétázta ki a szobáját. Közben más táncos showműsorokban is sikerrel szerepelt, de egyre jobban az énekesi pálya felé kacsingatott.

Az első szerződés

Először 2017 őszén töltött fel saját dalt, amihez izgatott és kissé bohókás tinilányként egy rövid bevezetőt is fűzött, ebben elmondta, hogy úgy egy óra alatt hozta össze, és nem is érti, honnan jött, hiszen a szerelemről szól, ami akkoriban számára kevésbé volt fontos.

Ez volt a One Day, amely azóta 40 millió megtekintésnél jár:

Innentől felpörögtek az események, hiszen elég gyorsan megmutatkozott, hogy Tate többre hivatott annál, hogy valaki más mögött táncoljon a színpadon. Csak 15 volt, amikor szüleivel New Yorkba utaztak, hogy kiadókkal tárgyaljanak. Végül a tizenegy érdeklődő közül az RCA Records volt az egyetlen, amelyik igazán komolyan is gondolta a közös munkát, ráadásul a tánckarrierben is támogatták. Velük szerződött le, valamit aláírt a Hard 8 Working Grouppal is, amely a menedzsmentjét látta el.

Első EP-jén, a 2020-as All Things I Never Saiden olyan, már akkor is nagy névnek számító zenészek is dolgoztak szövegíróként, mint Billie Eilish és Finneas O’Connell. A premier után az első nagy turnéjára indult, amelynek mind az európai, mind az észak-amerikai állomásain is telt házas koncerteket adott. De jött a Covid, ami egy kicsit visszább vetette a lendületet.

Kívülről sikeres, belül elveszett

2021 tavaszán – még mindig nem egészen 18 évesen – szüleivel béreltek egy lakást Los Angelesben, afféle próbaképpen. Együtt olvasgatták Donald S. Passman zeneipari bibliáját (All You Need To Know About the Music Business), azon tűnődve, hogy mi is vár rájuk, ha ezt az életet választják. Végül Tate saját lábára állt, már ami a lakhatást illeti, barátokat is talált, és úgy tűnt, a megfelelő csapat áll mögötte, az új zenéket is jó ütemben adta ki. Mégis gyakran érezte magát elveszve.

Tate McRae
forrás: Baeth / Elizabeth Saravo

Amikor kijött bemutatkozó nagylemeze, az I Used to Think I Could Fly (2022), annak elkészítésében hiába közreműködött Finneas, Charlie Puth vagy Greg Kurstin, hiába szerették a kritikusok, benne felmerült a kérdés: „Oké, kiadtam az első albumomat. Most már zenész vagyok. De jól van ez így?” Valójában viszont arról szólt számára ez az egész, hogy mindenki, akivel dolgozott, boldog és elégedett legyen. De önmagát háttérbe szorította. 2022 végére körvonalazódott benne, hogy ki kell derítenie, ki az, aki ténylegesen mellette áll. Magát őszinte, jó embernek tartja, és olyanokkal akart dolgozni, akik ebben hasonlítanak rá, viszonozzák az ebből fakadó energiákat.

Váltás és megérkezés

A megoldás az lett, hogy lecserélte menedzsmentjét, többek közt olyan szakemberekkel állt össze, akik mások mellett Harry Stylest is képviselik. És az eredmény? „Rám néznek, és nem kérdőjelezik meg a döntéseimet. Üzletasszony akarok lenni. Húsz éves vagyok, még fiatal, de tudom, mit akarok.” Nemcsak a háttérmunkában, hanem a zenéjében is lényeges fordulatot hozott ez az időszak, ami a december nyolcadikán érkező új lemezen, a Think Lateren is érezhető lesz.

Tate McRae
forrás: Baeth / Elizabeth Saravo

Új csapattal dolgozott ugyanis a dalokon, Ryan Teddertől, Amy Allentől és Jasper Harristől pontosan azt kapta, amire vágyott: valódi csapatmunkát, olyat, amilyet mindig elképzelt arról ábrándozva, hogyan készülnek példaképeinek slágerei. Ahogy mondja, korábban csak megkapta a kész számokat tíz különböző embertől, mondván tessék, itt egy album. De ez most nagyon más, egy igazi projekt, amit magáénak tud érezni. Közben olyannyira inspirál másokat, hogy Tedder például feladta egy fontos szabályát, és vasárnap is hajlandó volt leülni vele dolgozni. Noha addig szigorúan ahhoz tartotta magát, hogy nem számít, kinek hány Grammy-díja van vagy mennyit fizet, hétvégén nincs meló. Visszanyúltak a kora kétezres évek popzenéjéhez, de egyúttal teljesen új hangzásban is gondolkodtak.

Sztár születik

Az új album vezető dala, a Greedy az eddigi leghallgatottabb száma, ez hozta meg neki az első top tízes helyet a Spotify-on, sőt e sorok írásakor már egyenesen a legtöbbet streameltnek számít, míg a Billboard Hot 100 listáján a nyolcadik helyig repült, elénekelhette a Saturday Night Live-ban is. A klipben táncosként is lehetősége nyílt kibontakozni.

Noha egyesek már úgy kiáltották ki, mint Kanada válasza Bille Eilish-re, Tate McRae egyszerűen csak azt akarja csinálni, amit élvez. Közben ki akarja mondani, amit gondol, el akar menni bulizni, ha ahhoz van kedve, élni az életét, és nem túlgondolni a dolgokat. Csakhogy közben igazi világsztárrá válik a zeneipar azon korszakában, amikor egyik idolja, Taylor Swift gigaturnéval, mozifilmmel és rekordot hozó lemezekkel hódítja meg a világot.

Tate McRae nemcsak tehetséges, nagyon dögös is. Lapozd végig galériánkat!

Galéria / 10 kép

Tate McRae

Megnézem a galériát

Források: Billboard, STRM

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ezeknek az állatoknak a legdurvább a harapása

Nem szerencsés a közelükben lenni, ha dühbe gurulnak!

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!